Helyi közélet

2012.08.14. 11:31

Miskolctapolca: hogyan tovább?

Borsod-Abaúj-Zemplén - Miskolctapolca fejlesztési terveit nem tartotta támogatásra érdemesnek a kormánybizottság.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Miskolctapolca fejlesztési terveit nem tartotta támogatásra érdemesnek a kormánybizottság.Lesz strandja Tapolcának – ezt jelentette ki egy áprilisi lakossági fórumon Pfliegler Péter alpolgármester, és ez állt abban a közleményben is, amelyet múlt héten adott ki az önkormányzat. Annak kapcsán, hogy a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság csütörtöki ülésén nem támogatta a miskolctapolcai fejlesztési projektet, azaz a 3 milliárdos pályázat első fordulóján Miskolc nem jutott túl.

Mégis fejlesztik

Tapolca kapcsán korábban 6 milliárdos állami támogatásról szóltak a hírek, az április 7-én megnyíló pályázati ablak azonban 3 milliárd forintban maximálta az elnyerhető összeget. Miskolc akkor beadta pályázatát: kulturális helyszínek-, vallási turizmus-, egészségturizmus-, ökoturizmus fejlesztése. Úgy tűnik, hiába...

„Látogatóközpont nem, de strand lesz Miskolctapolcán. Építését a kiemelt fejlesztési döntéseket hozó kormányzati szereplők is támogatják” – így kezdődött a városháza által kiadott múltheti közlemény. „Az előre eltervezett ütemterv szerint halad Miskolctapolca városrész fejlesztési koncepciójának kidolgozása. Ennek eredményeképpen 2012. szeptember közepe után - már az engedélyes tervek birtokában - igen rövid határidőn belül kezdődhetnek a konkrét fejlesztések a strandon, a Barlangfürdőben, az ősparkban és a feltárt kolostor területén...” – állt a közleményben.

Amit elolvasva felmerült néhány kérdés: „Miből építi a város a strandot, korábban arról volt szó, hogy azt saját erőből, mivel arra nem lehetett pályázni? Kik a kiemelt kormányzati szereplők, akik támogatják? És mennyivel? Ha ezt támogatják, miért nem támogatták a tapolcai fejlesztést? Ezek szerint szeptember 17-én mégis benyújtja Miskolc a pályázatot a második fordulóra? A közlemény szerint szeptember közepén elkezdődnek a fejlesztések, ha nem nyert Miskolc pénzt, akkor miből, milyen forrásból?”

Kérdéseinkre, Dobos Tímea városházi szóvivőtől a következő választ kaptuk: „A közleményben minden lényeges és most elmondható, benne van. A többiről pedig hamarosan tájékoztatást adunk.”

Miért nem?

A NORDA Észak-Magyarországi Fejlesztési Ügynökségnél is érdeklődtünk. Kérdéseink a következők voltak: „ Miért nem támogatta a kormány a miskolctapolcai pályázatot? Mivel utasították el, ha elutasították? A kormány oldalán olvasható hír szerint az Észak-Magyarországi régiónak járó keretösszeget már felosztották, ilyenkor mi a helyzet, érdemes-e pályáznunk a második fordulóban?”

Truckó Máté marketing menedzser azonban későbbre ígért választ.

ÉM-NSZR


Sárospatak - Két terv is készül a sárospataki Végardó Fürdő fejlesztésére.

Miskolc - Mi lesz veled Miskolctapolca? Elkészül a strand, ha igen, miből? Miből fejlesztik a területet?

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában