Helyi közélet

2012.08.15. 13:31

Mi lesz a sorsa az ötszáz éves olaszliszkai traktérnek?

Olaszliszka - Talán a telet sem bírja ki mostani állapotában a műemléki védettséget élvező épület.

Olaszliszka - Talán a telet sem bírja ki mostani állapotában a műemléki védettséget élvező épület.Mi lesz a sorsa az olaszliszkai traktérnek? Közel egy éve már, hogy (egy évre) egyedi műemléki védettséget kapott, de ez idő alatt nem történt semmi.

– Ha rajtunk múlna, biztos, hogy nem így nézne ki – mondta lapunknak Kerekes Attila, Olaszliszka polgármestere. Ám az épület magántulajdonban van, a tulajdonos pedig nem kíván megválni tőle, viszont az állapotán sem javított.

A hajdani pálos kolostor 1508-ban épült, később dézsmaszedők épülete volt, majd postaállomás, vendégfogadó. Állítólag itt, a traktérben játszódnak Mikszáth Kálmán

Különös házasság című regényének első jelenetei is. Az épület azonban mára (mint ahogy egy interneten írott bejegyzésben olvastuk) inkább csak kifosztott csontváza egykori önmagának.

– A traktér Szenes Andrea tulajdonában van – ezt már Megyeri Sándortól, a település művelődésszervezőjétől tudjuk. Elmondta, a híres műsorvezető ragaszkodik ahhoz, hogy hasznosítani akarja az épületet. Kérdeztük, milyen tervei lennének az önkormányzatnak. Ő is, a polgármester is hangsúlyozta, sokáig bíztak benne, hogy a nagyon rossz állapotú épületet nekik adományozza a Szenes család, ők pedig – terveik már lennének – pályázati pénzekből felújíttatnák, s kulturális vagy turisztikai céllal hasznosítanák.

– Attól tartunk, hogy egy telet sem bír ki jelenlegi állapotában az épület, az illegális beköltözők elbontották a tetejét, ma nem is a 24., hanem a 26. órában van.

Két éven belül

Megkerestük Szenes Andreát is, aki megerősítette, anyai öröksége a traktér, és ragaszkodik hozzá. Az elkövetkező két év tervei között szerepel a felújítása, múzeumban, vagy kultúrközpontban gondolkodik. További kérdéseinket azonban hárította.

A Nemzeti Kulturális Örökségvédelmi Hivatal munkatársát nem sikerült elérnünk, pedig kíváncsiak lettünk volna rá, hogy milyen eszközökkel élnek, élhetnek az épület sorsának rendezése kapcsán. A kérdésre továbbra is keressük a választ.

ÉM-HM

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában