Helyi közélet

2012.08.28. 07:53

Kórházi átszervezés? Türelem!

Borsod-Abaúj-Zemplén - Mi várható megyénkben az egészségügyi struktúraátalakítás következő lépéseiben?

Borsod-Abaúj-Zemplén - Mi várható megyénkben az egészségügyi struktúraátalakítás következő lépéseiben?Az egészségügyi struktúraátalakítás indulatokat kavar - ez is az oka, hogy hivatalos forrásból (GYEMSZI, egészségügyi államtitkárság) nemigen értesülhetünk az elképzelésekről, az egyes változtatási lehetőségekről. Egyeztetések folynak, de ezek részleteiről hivatalosan senki nem hajlandó nyilatkozni. Ugyanakkor kiszivárogott információk vannak, amelyek aztán tényként jelennek meg itt-ott.

Mi megkérdeztük

A GYEMSZI sajtóirodájához küldött levelünkben megkérdeztük: milyen változások várhatók Borsod-Abaúj-Zemplén egészségügyi szerkezetében a soros átalakítás nyomán? Hozzáfűztük: nem hivatalos csatornákból (de több helyről is) úgy értesültünk, hogy a Megyei Kórház Szent Ferenc telephelyét a Misekhez csatolják, továbbá 3 észak-borsodi kórház (az ózdi, a kazincbarcikai és az edelényi) is egy igazgatás alá kerül, ráadásul már szeptember 1-től (a posztot Daher Pierre töltené be). Kértük, ezeket is erősítsék, netán cáfolják meg, hiszen sokkal jobb, mintha kósza hírként terjengnek. Levelünkre az egészségügyi államtitkárság ígért választ, de csak keddre.

Plusz egy változat

Azt már utóbb, hírügynökségi hírként olvashattuk, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az ellátás két pólusból fog állni, az északi pólushoz (Fehérgyarmat és Mátészalka) várhatóan jövő év elején csatlakozik a kisvárdai, valamint az elképzelések szerint a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében lévő sátoraljaújhelyi kórház is. Mangol Csilla vezérigazgató (Egészségügyi Holding Zrt.) vélemény szerint: „Utóbbi ugyan másik megyében fekszik, de logisztikai okokból és az ágazati irányítás tervei szerint ez is egy logikus integrációs pont lehet”

ÉM-SzK

 Az eddigi gazdasági igazgató kapja az új kinevezést

„Magyarországnak egy, a korábbinál jóval hatékonyabban működő egészségügyi ellátórendszerre van szüksége, amelyben a minőségi szolgáltatásokhoz, betegségétől és anyagi helyzetétől függetlenül, egyforma eséllyel fér hozzá az ország valamennyi polgára. Ezt a célt tűzte ki a struktúraátalakítás” - áll a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) honlapjára augusztus 22-én feltett közleményben. Ennek csatolmányaként ismertetik az állami fenntartásba került egészségügyi intézmények gazdasági vezetői posztokra még 2012. március 30-án kiírt pályázat eredményét. A 35-ből 12 intézményben eredménytelennek nyilvánították a pályázatot (ezek nem minden esetben egyeznek meg azon intézményekkel, ahol korábban a főigazgatói pályázatot nyilvánították eredménytelennek). Ezen posztokra 30 napon belül új pályázatot írnak ki.

Megyénkből e pályázati körben egyedül a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház volt érdekelt, ahol a gazdasági igazgatói posztján megerősítették az eddigi igazgatót: Kalina Gabriellát. (Az új főigazgató is az eddigi: dr. Csiba Gábor) Az új gazdasági igazgatók szeptember 1-i hatállyal vehetik át kinevezéseiket. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában