Helyi közélet

2012.08.06. 17:58

Kerékpár lopások: Borsod nem fertőzött

Miskolc - Bringánk legfontosabb azonosítóit dokumentáljuk megfelelően.

Miskolc - Bringánk legfontosabb azonosítóit dokumentáljuk megfelelően.Regisztrálható-e - fotókkal, esetleg vázszámmal - a kerékpár megyénkben? - vetettük fel. - Kecskeméten például igen - mondta többek között dr. Gaskó Bertalan alezredes, a B-A-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Irodavezetője. - Az említett kecskeméti kezdeményezés a megye rendőri szervei előtt is ismert, létrehozásának elvi lehetőségei adottak, azonban bevezetését a bűnügyi helyzet nálunk nem indokolja. Mivel sem országosan, sem megyénkben nincs ezzel kapcsolatos külön hatósági nyilvántartás, így a rendőrség azt javasolja, hogy a tulajdonosok - más nagyobb értékű értéktárgyakhoz hasonlóan - a kerékpár megvásárlását követően a legfontosabb azonosítókat megfelelő módon dokumentálják (típus, alvázszám felírása, fotó készítése). Ezzel is nagyban megkönnyítve egy esetlegesen eltulajdonított kétkerekű későbbi azonosítását.

Lekérdezhető ügyek

Miként védhetőek ki a lopások? Mit javasol a rendőrség? - kérdeztük. Dr. Gaskó Bertalan szerint a legfontosabb, hogy megfelelő módon zárt, illetve rögzített helyen tároljuk és tartsuk kerékpárunkat. Közterületeken való parkolás esetén pedig törekedjünk arra, hogy szem előtt lévő, jól látható helyen hagyjuk a kétkerekűt, persze gondosan lezárva - lehetőleg egy nem elmozdítható, fix ponthoz, vagy korláthoz rögzítsük azt. Ne legyünk könnyelműek és ne hagyjuk lezáratlan állapotban járművünket, mert az valóságos kísértés lehet a tolvajoknak.

Arra a felvetésünkre, hogy Borsodban van-e arra nézve adat, hogy az ellopott (bejelentett) kerékpárok mekkora hányada kerül elő, a rendőr alezredes azt válaszolta, hogy külön ezzel kapcsolatos kimutatás nem áll rendelkezésükre, de természetesen a bűnügyi ügyviteli rendszerből lekérdezhetőek az egyes rendőri szervek által folytatott - különböző elkövetési tárgyakkal - kapcsolatos lopási ügyek állása.

Vigyázunk rá

- Amennyiben egy területen megnövekedne a biciklilopásokkal kapcsolatos bejelentések száma, úgy azzal az illetékes rendőrkapitányság bűnügyi osztálya foglalkozna külön. Az utóbbi időszakban azonban nem került sor ilyen jellegű intézkedésekre. - fogalmazott dr. Gaskó Bertalan, majd hozzátette, hogy szerencsére megyénk egyik települését sem nevezhetjük a kerékpárlopások szempontjából kiemelten fertőzött területnek, ugyanis a tulajdonosok saját jól felfogott érdekükben - a szükséges vagyonvédelmi óvintézkedésekkel - mint egyéb értékeiket, úgy a kerékpárjukat is igyekeznek megfelelő módon biztonságban tartani.

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában