Helyi közélet

2012.08.14. 13:20

Júliustól hivatalosan kötelező az azonosító

Miskolc - Nem jár nagyobb fájdalommal, mint a veszettség elleni oltás.

Miskolc - Nem jár nagyobb fájdalommal, mint a veszettség elleni oltás.Az idén februárban fogadták el azt a kormányrendeletet, ami többek között kimondja, hogy forgalmazni, vagy ajándékozni is csak chippel ellátott kutyát lehet. A chip tulajdonképpen nem más, mint egy apró állatazonosító eszköz, melyet tűszúrással juttatnak az állat testébe, rendszerint a nyakába – tájékoztatott dr. Puskás Gábor állatorvos.

Türelmi idő után

A jövő év elejétől – a türelmi idő leteltével – minden négy hónapnál idősebb állatra vonatkozó beavatkozás nem újkeletű dolog az unióban régóta kötelező és a törzskönyvezett ebeknél nálunk is alkalmazott módszer. A chip beültetés egyidejű regisztrációval jár, ahol az állat és a gazda adatait rögzítik egy központi nyilvántartásba – tudtuk meg.

A mintegy félórás procedúra jelenleg 7 és 11 ezer forintos áron elérhető, függően az adott rendelő körülményeitől. A rendelkezés szerint az azonosítót az állatvédelmi hatóság ellenőrzi majd, mely ez esetben a települési jegyző illetve a megyei kormányhivatal. Hiányának szankcionálása állatvédelmi bírsággal történik, melynek alapösszege 15 ezer forint.

A művelet nem jár nagyobb fájdalommal, mint a kötelező oltás, a chipben nincs mozgó alkatrész, vagy elem, ami lemerülhetne, így az állat egész életét végigkíséri – mondta el dr. Puskás Gábor.

ÉM-PGY

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában