Helyi közélet

2012.08.01. 15:01

Januártól változik a kéményseprő díjának megállapítása

Budapest, 2012. augusztus 1., szerda (MTI) - Januártól legkevesebb egy mérnökóra ellenértékét kell fizetni a kéményseprő közszolgáltatónak, a kémény ellenőrzéséért - az erről szóló kormányrendelet tervezete a kormány honlapján jelent meg.

Budapest, 2012. augusztus 1., szerda (MTI) - Januártól legkevesebb egy mérnökóra ellenértékét kell fizetni a kéményseprő közszolgáltatónak, a kémény ellenőrzéséért - az erről szóló kormányrendelet tervezete a kormány honlapján jelent meg.

A tervezet, a szintén jövő januárban hatályba lépő, a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról szóló törvény végrehajtási rendelete, amely az egy mérnökóra nettó díját legfeljebb 14 ezer forintban határozza meg. Ettől lefelé 20 százalékkal lehet eltérni.

A jelenleg hatályos, 2005-ben született törvény szerint a kéményseprő-ipari közszolgáltatás díjának a hatékonyan működő vállalkozás ráfordításaira és a működés fejleszthető fenntartásához kell fedezetet biztosítani. A díj megállapításához a közszolgáltatás ellátója költségelemzést készít. A helyi önkormányzat a díj megállapításánál a fejlesztési célú költséghányadot figyelembe veheti.

A helyi önkormányzat képviselő-testületének - a díj megállapításakor - ki kell kérnie a fogyasztók területileg illetékes érdek-képviseleti szerveinek véleményét.

Az új önkormányzati törvény szerint ezt a közszolgáltatást, a megye székhelyének önkormányzata szervezi, és látja el. Kivétel Pest megye, ahol az érdi önkormányzaté ez a kötelesség. Amennyiben egy helyi önkormányzat saját kézbe akarja venni ezt a közszolgáltatást, megteheti, de csak ha azt legalább 5 évre vállalja.

A kéményseprésért felelős önkormányzat a közszolgáltatást elláthatja saját költségvetési szervvel, vagy nonprofit társasággal, de nyilvános pályázaton nyertes szakcéget is megbízhat.

A januártól hatályos törvény szerint a kéményseprőnek joga lesz leállítani a fűtést, ha az az életet, illetve a vagyonbiztonságot veszélyezteti. Ilyenkor értesítenie kell az építésügyi- és a tűzvédelmi hatóságot, továbbá a gázszolgáltatót is.

A törvény és rendelet tervezete szerint a kéményseprő szolgáltatást köteles igénybe venni az ingatlan használója, ha a házban van kémény, vagy tartalék kémény. A szolgáltató az ellenőrzés időpontjáról tájékoztatja a használót, de ha az nem jó a használónak, akkor a szolgáltató 30 napon belülre új időpontot jelöl meg.

A szolgáltatás díját az ellátásért felelős önkormányzat minden évben, november 30-ig, rendeletben állapítja meg. A díjak megállapításakor ki kell kérni a fogyasztóvédelmi hatóság és a szakmai érdekképviseletek véleményét.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában