Helyi közélet

2012.08.22. 09:00

Hőség - Több megyére már a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adta ki a meteorológiai szolgálat

Budapest, 2012. augusztus 22., szerda (MTI) - Szerdára fokozta a hőség miatt korábban kiadott veszélyjelzését az Országos Meteorológiai Szolgálat; több megyében már a legmagasabb fokozatú figyelmeztetés van érvényben.

Budapest, 2012. augusztus 22., szerda (MTI) - Szerdára fokozta a hőség miatt korábban kiadott veszélyjelzését az Országos Meteorológiai Szolgálat; több megyében már a legmagasabb fokozatú figyelmeztetés van érvényben.

A piros, vagyis harmadfokú figyelmeztetést Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Csongrád, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyére adták ki, ami azt jelenti, hogy ezekben a megyékben a napi középhőmérséklet tartósan 27 Celsius-fok felett alakulhat.

Az összes többi megyében narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés van érvényben, a napi középhőmérséklet tartósan 25 fok felett alakulhat.

Az előrejelzés szerint szerdán a hőmérséklet maximuma a 38 fokot is elérheti.

A meteorológiai szolgálat szerdán az MTI-hez eljuttatott figyelmeztető előrejelzésében azt írta: az ország legnagyobb részén 24 és 28 fok között alakul a hőmérséklet napi átlaga, ezen belül a legmelegebb a középső és a déli megyékben valószínű.

Az ország túlnyomó részén továbbra sem várható érdemi csapadék, délután, este az északnyugati, északi tájakon néhol előfordulhat zivatar. Kis eséllyel hevesebb zivatar is lehet, amit az óránkénti 75 kilométeres erősséget meghaladó széllökés, illetve 2 centiméter átmérőjű jégdarabokkal jégeső kísérhet. Zivatar idején akár 20-25 millimétert meghaladó csapadék hullhat - tették hozzá.

A várható heves zivatar, valamint felhőszakadás miatt Vas megyére citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.

Az ország nagy tavainál viharjelzés nincs érvényben. A Balaton Siófoknál 25, a Velencei-tó Agárdnál 24 fokos.

A tartós hőség miatt az országos tiszti főorvos kedd déltől péntek éjfélig másodfokú hőségriasztást rendelt el.

Bonta Imre, a meteorológiai szolgálat előrejelzési főosztályának vezetője kedden az MTI-vel azt közölte: a mostani hőséghullám a hét legvégéig is kitarthat. A jövő hét elején viszont már az egész országban jelentősen visszaesik a hőmérséklet - tette hozzá.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában