Helyi közélet

2012.08.25. 21:22

Gazdaság a szellem teremtőerejével

Hét, Herencsény - Szombaton autóbuszos kirándulásra hívta az ökogazdaságok iránt érdeklődőket az Ökológiai Intézet Alapítvány.

Hét, Herencsény - Szombaton autóbuszos kirándulásra hívta az ökogazdaságok iránt érdeklődőket az Ökológiai Intézet Alapítvány.A résztvevők megismerkedhettek a hétesi Szeles családdal, akik tucatnyi más családot is folyamatosan ellátnak egészséges, biztos helyről származó élelmiszerekkel. Mint Füzi Imola projektmenedzser elmondta, a rendszer lényege, hogy a termelő és a felhasználó bizalmi kapcsolatban állnak egymással. A gazdálkodónak van egy stabil vásárlóköre, a vevők pedig vagy fizetnek a termésért, vagy – ha ez meghaladja a képességeiket – munkaerejükkel járulnak hozzá a gazdaság működéséhez. Mint Füzi Imola hangsúlyozta, ez a társulás nem elsősorban a profitról szól, kell hozzá egy belső tudatosság és bizalom.

Az érdeklődőket ezután Herencsénybe is elvitték, ahol megtekintették azt a 10 hektáros mintagazdaságot, amelyet tavaly 54 család hozott létre. Mint honlapjukon is írják, a közösség tagjai „egyéni fejlődési útjukon, belső indíttatásból eljutottak életüknek arra az állomására, ahol az önmagunkról való gondoskodás, az önellátás igénye párosult az önellátás megteremtésének képességével”. Ehhez „szellemi, teremtő erő kellett és önzetlen évekig tartó szervező munka”. A „közös kert” működésének azóta is forrása a szellemi teremtő erő, mert a tagok olyan közösséget alkotnak, amely az anyagi, a szociális tőke mellett igazi lelki, szellemi tőkével is rendelkezik. Ők a tudatuk teremtő gondolatainak tükröződését látják a mintagazdaságban, ezért a közösségben bizalommal, segítő szándékkal és szeretettel kapcsolódnak össze, s ugyanígy fordulnak a falu lakói és az anyaföld felé is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában