Helyi közélet

2012.08.02. 07:38

Felavatták a szikszói kistérségi szolgáltató központot

Szikszó - Kétszáz millió forintos beruházással Kistérségi Szociális Szolgáltató Központ épült Szikszón.

Szikszó - Kétszáz millió forintos beruházással Kistérségi Szociális Szolgáltató Központ épült Szikszón.A kistérség települései a szociális feladatellátást társulási formában végzik, de saját otthonnal eddig nem rendelkeztek- jelentette ki Füzesséri József, a Szikszói Kistérségi Többcélú Társulás elnöke, Szikszó polgármestere az új szolgáltató központ szerdai avatóünnepségén. Mivel a szociális feladatok egyre nőnek a térségben, ezért nagy szükség volt erre az új épületre. A szikszói önkormányzat tulajdonában lévő telken, a Rákóczi u. 60 szám alatt épült fel az új intézmény, ezzel is hozzájárulva a központ létrehozásához. A projekthez eszközbeszerzés is kapcsolódott : a szolgáltató központ indulásához szükséges bútorokon és eszközökön kívül két autót és 424 darab - az idősek védelmére, ellátására szolgáló- jelzőrendszert (eddig összesen 150 volt!) is megvásároltak. Ez utóbbira óriási igény mutatkozik ebben a térségben. Sok idős, beteg ember él egyedül, hiszen a felnőtt gyerekeik nagyobb városokban, manapság egyre inkább külföldön találtak, találnak megélhetésre. Ez a jelzőrendszer biztonságot ad a viselőjének, a 24 órás figyelő rendszer pedig azonnali beavatkozási lehetőséget a szakembereknek. Az intézmény fenntartója a Szikszói Kistérségi Többcélú Társulás, amely 23 településen lát el a térségi feladatokat.

Az új intézményt dr. Mengyi Roland , a megyei közgyűlés elnöke avatta fel. Példaértékű kistérségi összefogásról tesz tanúbizonyságot ez a beruházás- hangoztatta. Elmondta, hogy a térségben 2011. januárja óta több mint 1700 pályázat kapott támogatást, mintegy 110 milliárd forint értékben. A kormány az elmúlt két évben félmilliárd forintot fordított a foglalkoztatás megerősítésére, mintegy 11 milliárdot a közlekedésfejlesztésre és több mint 10 milliárdot a tudományos-innovációs programokra. A legnagyobb nyertesek a régió vállalkozásai voltak:több mint 30 milliárd forint fejlesztési forrást találtak meg számukra- fogalmazott dr. Mengyi Roland. A régióban jelenleg is több pályázati konstrukció áll nyitva. Szikszón is 59 darab támogatott projekt fejeződött be vagy zajlik jelenleg is 5,5 milliárd forint értékben. A teljesség igénye nélkül: a Vadászpatak Szikszó belterület és Szikszó fölötti szakaszának rekonstrukciója, Szikszó városában nívós településközpont kialakítása, városi funkciók erősítése és bővítése új okmányiroda és kistérségi központ építésével, gazdasági funkciók fejlesztése vállalkozók bevonásával és a belváros közterületeinek rendezése, és nem utolsó sorban inkubátorház építése, hogy csak a legnagyobb beruházásokat említsem. Elégedettséggel tölt el, hogy a kistérség 23 településének polgármesterei partnerek a kormány döntéseinek a megvalósításában- jelentette ki végezetül dr. Mengyi Roland. Ennek egyik szép példája a Start munkaprogram, amiben aktívan részt vesznek a települések vezetői. Két okból dicséretes ez:rendszeres munkát ad az embereknek és a helyi sajátosságokra épül.

A "Szikszói Kistérségi Szociális Szolgáltató Központ létrehozása” ÉMOP projekt teljes bekerülési költsége: 208 millió forint. A kistérségi társulás az ÉMOP pályázatán járt sikerrel, ahol 198 millió forint támogatást sikerült elnyernie, 10 millió forintos önerő mellett. Az intézmény vezetője, Fazekas Istvánné úgy fogalmazott: ez a fejlesztés hozzásegíti dolgozóinkat ahhoz, hogy jó körülmények között tegyék elérhetővé a kistérség valamennyi lakója számára a szolgáltatásukat.

ÉM-BGy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában