Helyi közélet

2012.08.23. 10:54

Elismerések, rangsor nélkül

Miskolc - Három újonnan kapott kitüntetésnek, köztük állami elismerésnek örülhet Serfőző Simon.

Miskolc - Három újonnan kapott kitüntetésnek, köztük állami elismerésnek örülhet Serfőző Simon.A napokban három kitüntetést is kapott Serfőző Simon József Attila-díjas, Miskolcon élő költő, író, műfordító. A legrangosabb az állami: a Magyar Érdemrend Középkeresztjét a Parlamentben Áder János köztársasági elnök nyújtotta át.

– Nem szabad rangsorolni – figyelmeztet a költő, mint mondja, számára mindegyik elismerés egyforma, mindegyiknek egyformán örül.

Az állami kitüntetés kapcsán elmondja, az egyéni hangvételű, igényesen kimunkált nyelvezetű alkotásaival indokolták a kitüntetést, valamint szerkesztői munkájáért és azért a tevékenységéért, amit a vidéki irodalmi élet fellendítéséért tett.

– Talán három hete kaptam a levelet, hogy elfogadom-e, átveszem-e az elismerést – jegyzi meg Serfőző Simon. Hozzáfűzi, nagy megtiszteltetésnek érzi, hogy őt is választották.

A másik kettő

A másik két kitüntetésről is kérdezzük. Az egyiket, a Kis Hordó Díjat a napokban véget ért Tokaji írótáborban kapta.

– Elejétől fogva részt veszek az írótábor munkájában, a rendszerváltástól az egyesület kuratóriumának tagja vagyok, egy ideig elnöke voltam – mondja. Egyszer már megkapta a díjat, most újra: a hosszú évek munkájával indokolták az elismerést.

A harmadik kitüntetés szülőfaluja, Zagyvarékas elismerése: augusztus 20-a alkalmából díszpolgári címet kapott.

– Ez az a díj, amit az állami kitüntetés miatt még nem tudtam átvenni, ugyanazon a napon adták volna át – tudjuk meg. Megjegyzi, nagyon sokat jelent neki Zagyvarékas, gyakran ír róla: regényben, versben foglalkozott az ottani emberekkel, viszonyokkal.

– A település 650 éves évfordulójára írt darabomnak akkora sikere volt helyben, mint még soha – meséli. Akárcsak a Millenium évére írottnak, amelyben többek között arról ír, hogy hogyan vészelték át a magyar falvak, köztük az övé is az elmúlt évszázadokat.

Serfőző Simon arról is beszél, hogy nemrégiben tett pontot annak a kisregénynek a végére, amely két helyszínen, Miskolcon és Zagyvarékason játszódik, és több évtizedet ölel át.

Újabb kötetek

– Hagyom néhány hónapot érlelődni, hogy kicsit eltávolodjak tőle, s tiszta fejjel tudjak rátekinteni – árulja el. S bár még nem tudja, mikor, s hol jelenik meg a könyv, de szeretné ha ez minél hamarabb megtörténne. Kiadásra várnak viszont összegyűjtött gyermekversei, a közeljövőben remélhetőleg a Magyar Napló Kiadónál lát majd a kötet napvilágot. A vezetése alatt működő könyvkiadó, a Felsőmagyarország Kiadó is sok munkát jelent számára, az év végéig négy új kötet jelenik majd meg.

– Egy bánatom van – vallja be. – Most, októberben lesz a 70. születésnapom, amelyre verseskötetet terveztem, 70 év 70 vers címmel. A Z-press kiadó pályázatot nyújtott be a megjelentetésére, ám nem nyert, úgyhogy nem lesz kötet, azaz nem jelenhet meg a születésnapi válogatás.

ÉM-HM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában