Helyi közélet

2012.08.15. 15:13

Életre kelt a középkori vár

Miskolc - A középkor világába csöppentünk a hétvégén a Diósgyőri várban.

Miskolc - A középkor világába csöppentünk a hétvégén a Diósgyőri várban.Diósgyőr várának fénykorát, a XIV. századot idézte fel az elmúlt hétvégén megrendezett Középkori Forgatag.

Nagy Lajos kedvenc várában délelőtt és délután látványos lovagi torna ejtette ámulatba a nézőközönséget. A középkori városkában kereskedők, kóbor lovagok, kolduló barátok, kikapós szépasszonyok élték hétköznapjaikat; zenészek, mutatványosok, vásári komédiások harsány világában szorgoskodtak a mesteremberek.

A középkori fogadókban és a borozókban illatozó pecsenyék és hűs boritalok, csapra vert söröshordók várták a megfáradt vándort. A városka élte zajos mindennapjait, a látogatóknak bizony vigyázniuk kellett, nehogy csetepatéba keveredjenek.

A gyermekeket korabeli mesterségekből kaphattak ízelítőt. A kicsik (vagy akár szüleik is) saját kezűleg készíthettek fakupát, sámlit és szerencsepatkót. Elleshették a páncélkovács, a szövő, a gelencsér vagy a fafaragó műhelytitkait, megcsodálhatták a rokkával fonás művészetét. A népi játszótéren pedig kipróbálhatták a jobbnál-jobb középkori játékokat. Mindemellett pónilovaglás, állatsimogató, gólyalábasok produkciói és vásári komédiások tették feledhetetlenné a napot.

A szombat este a felnőtteknek szólt: akasztással fűszerezett udvari mulatság, dínom-dánom, pajzán komédia, fáklyafényes lovagi bemutató, a Csehországból érkezett Řemdih zenekar, valamint a Hollóének Hungarica koncertje, végül középkori táncház nyújtott számukra emlékezetes és kikapcsolódást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában