Helyi közélet

2012.08.03. 12:37

Az átlagosnál jobb lehet a szőlő

Tarcal - Az átlagos 330 ezer mázsa helyett idén 350 ezer mázsa szőlőre számítanak Tokaj-Hegyalján.

Tarcal - Az átlagos 330 ezer mázsa helyett idén 350 ezer mázsa szőlőre számítanak Tokaj-Hegyalján.Bár elég változó a kép, de úgy látszik, az idei szőlőtermés valamivel jobb lesz az átlagosnál – tudtuk meg Marcinkó Ferenctől, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnökétől.

Kórokozók nélkül

– Meglehetősen változó a kép a borvidéken, de azt reméljük, hogy az idei szőlőtermés jobb lesz az átlagosnál – mondja Marcinkó Ferenc. – A korábbi évek átlaga 300-330 ezer mázsa volt, idén úgy látjuk, hogy elérhetjük a borvidéken a 350 ezer mázsát. természetesen lesz, akinek a tavalyinál is kevesebb szőlője lesz, hiszen előfordult néhol egy kis fagykár is a télen, de nem ez a jellemző. Szerencsére az idei tavaszi-nyári időjárás a kórokozóknak nem kedvezett, így ha valaki elvégezte a szokásos növényvédelmi munkákat, akkor nincs igazán félnivalója.

A Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke elmondta, a korai fajták már zsendülni kezdtek, így ha folytatódik az az időjárás, ami az eddigi nyarat jellemezte, akkor könnyen előfordulhat, hogy korábban kezdődik majd a szüret Tokaj-Hegyalján.

Várják az aszút

A korábbi szüret azonban azt is jelentheti, hogy a borvidéken nem számítanak igazán az aszúra.

– Ez egyáltalán nem így van – mondja Marcinkó Ferenc. – A borvidék már nagyon várja az aszút, hiszen az elmúlt három évben csak minimális aszúsodás volt a hegyalján lés lassan már kimerülőben vannak a készletek. Az aszúsodáshoz az kell, hogy az időjárás szeptember közepén egy kicsit csapadékosra forduljon, majd azt egy szép, hosszú, napsütéses ősz kövesse, hiszen az aszúsodásért „felelős” gomba csak így tudja kifejteni a kellő hatást a szőlőkön. A korai szüret természetesen a korai fajtákra lesz jellemző, de ez sem várható előbbre szeptember első felénél.

Marcinkó Ferenc elmondta, az elmúlt hetekben jött csapadék jót tett a szőlőknek, bár ennek mennyisége is meglehetősen változó volt a borvidéken belül. Volt, ahol csak 25 millimétert mértek, míg akadtak olyan területek, ahol a 60 millimétert is elérte a lehullott csapadék mennyisége.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában