Helyi közélet

2012.08.14. 11:19

Augusztus 20. - Rendkívüli helyzet esetén megszakíthatják az ünnepi rendezvényeket

Budapest, 2012. augusztus 14., kedd (MTI) - Egyelőre valószínűbb, hogy augusztus 20-án, az állami ünnepen jó idő lesz, rendkívüli helyzet esetén azonban a rendezvények biztonságát felügyelő Operatív Törzs vezetője, Kovács Zoltán társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár a rendezvény megszakításáról is dönthet.

Budapest, 2012. augusztus 14., kedd (MTI) - Egyelőre valószínűbb, hogy augusztus 20-án, az állami ünnepen jó idő lesz, rendkívüli helyzet esetén azonban a rendezvények biztonságát felügyelő Operatív Törzs vezetője, Kovács Zoltán társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár a rendezvény megszakításáról is dönthet.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) az MTI megkeresésére kifejtette: az augusztus 20-i rendezvények biztonságát az Operatív Törzs, illetve a Központi Bázis felügyeli a teljes ünnepi program ideje alatt. Kiemelték: "az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető rendkívüli körülmények esetén" a Központi Bázis javaslatot tesz a program egyes elemeinek vagy egészének elhalasztására, illetve megszakítására. Az irányítók veszély esetén az eseményt akkor is lemondják, ha a veszélyt okozó időjárási jelenség végül elmarad.

A KIM közleménye szerint a Központi Bázison az összes érintett szervezet (a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a hozzá tartozó Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság, az Országos Rendőr-főkapitányság, a Terrorelhárítási Központ, a Készenléti Rendőrség, a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Magyar Honvédség, a Nemzeti Közlekedési Hatóság, az Országos Meteorológiai Szolgálat, az Országos Mentőszolgálat, a Honvédelmi Minisztérium, a KIM, valamint a tűzijáték lebonyolításáért felelős cégek) szakemberei folyamatosan figyelemmel kísérik a rendezvény lebonyolítását.

A Központi Bázishoz befutó információk legfontosabb eleme az Országos Meteorológiai Szolgálat félóránkénti jelentése, illetve a várható veszélyt okozó időjárási jelenségekről szóló - mint a jégeső, felhőszakadás, vagy óránkénti 45 kilométeres sebességet meghaladó viharos széllel kísért zivatar - azonnali riasztás. Ezek bármelyike esetén a szervezők legalább harminc perccel a várható esemény előtt a Margit híd és az Erzsébet híd között elhelyezett hangosítók segítségével tájékoztatják a közönséget.

Emellett - az új médiatörvény rendelkezéseinek megfelelően, illetve a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság között létrejött együttműködési megállapodás értelmében - a veszélyhelyzetet jelző riasztások a médiaszolgáltatókon keresztül is eljutnak a lakossághoz - tették hozzá.

A rendezvények helyszínein mentőautókkal, a tűzijáték alatt pedig a helyszínre kitelepített betegellátó ambulanciákkal készülnek a szervezők. A helyszínt biztosító szakemberek a menekülési útvonalakat és kiürítési pontokat szabadon fogják tartani a területek biztonságos kiürítése érdekében.

A KIM a tűzijátékra érkezőktől azt kéri: "lehetőség szerint úgy tervezzék programjukat, hogy a Buda felől jövők a budai, a Pest felől érkezők pedig a pesti oldalon tekintsék meg a látványosságot, tekintettel a két partot összekötő útvonalaknak a tűzijáték biztosítása szempontjából történő forgalomkorlátozására".

Kovács Zoltán, társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár augusztus 7-én, az ünnepi programokat ismertető sajtótájékoztatón azt mondta: az idei ünnepségeket a biztonság és a költséghatékonyság határozza meg, hogy ne ismétlődhessenek meg a 2006-os események, illetve hogy a lehető legkevesebb pénzből a lehető legszínvonalasabb szórakozást nyújtsák a rendezvények.

Bonta Imre, az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzési főosztályának vezetője hétfőn az MTI-nek elmondta: a jelenlegi, még bizonytalan előrejelzés szerint egy hét múlva, az augusztus 20-i állami ünnepen meleg, döntően napos időjárás várható, de még nem zárható ki, hogy a nap második felében zápor, zivatar alakul ki. Az Országos Meteorológiai Szolgálat folyamatos, "forródrótos" kapcsolatban áll majd az állami rendezvények szervezőivel, s ha a helyzet megkívánja, akkor félóránként jelentést ad.

Kiemelte: ennyivel korábban még nem szoktak órás bontásban prognózist mondani, mivel az 5-6. nap után már sokkal bizonytalanabb az előrejelzés, különösen a csapadék és a szél vonatkozásában. Ezért még korai egyértelmű választ adni arra a kérdésre, hogy például a tűzijátékot esetleg megzavarhatja-e időjárási esemény.

Hat évvel ezelőtt, 2006. augusztus 20-án, a budapesti tűzijáték ideje alatt kitört vihar következtében öt ember meghalt és sok százan megsérültek.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában