Helyi közélet

2012.08.14. 18:11

Anyja holtnak hitte a Zeta-lányt

Taktaszada, Oaxaca - A napokban derült ki, hogy egy mexikói drogkartellben vezető szerepet betöltő nő Taktaszadán nőtt fel.

Taktaszada, Oaxaca - A napokban derült ki, hogy egy mexikói drogkartellben vezető szerepet betöltő nő Taktaszadán nőtt fel.„Pont olyan gyerek volt, mint a többi, legfeljebb egy kicsit kicsapongóbb”, mondta az egyik egykori szomszédja a taktaszadai K. Krisztináról, akit La Güera - a Szőke - vagy a La Flaca - a Sovány - becenéven emlegettek Mexikó legvéreskezűbb drogkartellje, a Los Zetas tagjai. A nőt 11 másik Zeta-taggal együtt tavaly júliusban fogták el egy rajtaütés során, miután a banda területén megtalálták a 15 éves Manuel Martínez López holttestét. Az összekötözött kezű, lábú fiúval automata fegyver golyói végeztek. A gyilkos fegyvert - egy komolyabb arzenál egyik darabjaként - később a hatságok megtalálták a banda rejtekhelyén.

Anyjával nem beszélt

Krisztina több mint tíz éve nem járt Taktaszadán, édesanyja, Marika - akit ottjártunkkor hiába kerestünk otthonában - csak most tudta meg, hogy lánya mégis él. A szomszédok szerint nem voltak túl jó viszonyban, aminek köze lehetett ahhoz is, hogy a lány szülei elváltak, majd az anya újra férjhez ment. Amikor Krisztina évekig nem adott életjelt magáról, az anyja azt hitte, lánya már meghalt valahol, ami lelkileg nagyon megviselte. A lány fiatal korában nem volt különösebben balhés, bár elég könnyűvérűnek tartották, különösen azután, hogy 16 évesen teherbe esett. A gyereket most az apa neveli.

Budapestről Mexikóba

Nem sokkal később Krisztina Budapestre költözött, egy volt helyi rendőr szerint azt beszélték a faluban, hogy a fővárosi éjszakában találkozhatott azzal a mexikói férfival, akivel végül Latin-Amerikába költözött. Ettől a férfitól is született egy gyereke, akit most Krisztina Budapesten élő édesapja nevel. A lány az anyjával ugyan évtizede nem beszélt, de apjával és gyerekével - még ha eshetőlegesen is, de - tartotta a kapcsolatot.

Krisztinának a Los Zetas drogkartellban betöltött szerepéről a mexikói lapok részletesen nem írnak, mindössze arra történik utalás, hogy a Zetas Puerto Escondidóban lévő búvóhelyén való rajtaütés során őt is őrizetbe vették és azzal gyanúsítják, hogy Joskysel Díaz Parral (El Kosky), Alexis Molina Rodríguez (El Cejas) és Oscar Javier Lara Colina (El Gordo) társaságában részt vett Manuel Martínez López meggyilkolásában, amit José Javier Méndez Espinoza (El Dragón) tervezett meg, valamint hogy ő volt a feje annak a nőkből és gyermekekből álló drogterjesztő hálózatnak, amelyik kokainnak és más narkotikumokkal látta el a tengerparton sütkérező amerikai turistákat.

Anyja holtnak hitte a Zeta-lányt

Ha helyes a feltevés, és a lány valóban a Zetas egyik vezetője, sajtóbeszámolók szerint kiváltságairól a rács mögött sem kell lemondania, ugyanis a mexikói börtönöket éppúgy a kartellek uralják, mint az utcákat, és hasonló módszerekkel tartanak rendet odabenn, mint a területükön.

ÉM-SZP


Los Zetas, a legvérengzőbb

Mexikóban évente 15 ezren - nem ritkán civilek - halnak meg a drogkartellek közötti háború következtében. Az egyik legvérgőzösebb csoportosulás a Los Zetas, amit a hadseregből kiugrott elit kommandósok alakítottak. A Los Zetast az Öböl-kartell zsoldosként bérelte fel a ’90-es évek végén, azonban amikor a rendőrség elfogta a kartell vezetőjét, a Zetas tagjai egyre nagyobb részt kértek a tortából, majd 2003-ban önállósodtak. Amikor 2010 februárjában az Öböl-kartell egyik vezetője meggyilkolt egy befolyásos Zeta-tagot, és a banda nem adta ki a gyilkost, elszabadult a pokol, azóta háború dúl a két banda között.


Taktaszada, Oaxaca - A magyar nőt egy tizenöt éves fiú meggyilkolásában való bűnrészességgel vádolják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában