Helyi közélet

2012.08.17. 14:02

Alföldi bor (is) lesz a hegyaljaiból?

Tarcal - Az idei termés egyharmada kikerülhet a Tokaji borvidékről.

Tarcal - Az idei termés egyharmada kikerülhet a Tokaji borvidékről.Könnyen előfordulhat, hogy az idei tokaj-hegyaljai szüretből származó szőlő egyharmadából más borvidéken készül bor.

100 ezer mázsa

Marcinkó Ferenc, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke szerint az alföldi fagyok miatt a szokásosnál nagyobb az érdeklődés a hegyaljai szőlő iránt.

– Az előzetes jelzések szerint akár a 100 ezer mázsát is elérheti az a szőlőmennyiség, amelyet az Alföldön elfagyott szőlőmennyiség pótlására szeretnének felvásárolni az ottani gazdák – mondja Marcinkó Ferenc. – Miután az idei tokaj-hegyaljai szőlőtermés átlagos lesz, azaz 330-350 ezer mázsára számítunk, ezért közel a termés egyharmada is kikerülhet a borvidékről.

Arra is kíváncsiak voltunk, ez a nagy kereslet megemeli-e a felvásárlási árakat.

– A hatalmas érdeklődés ellenére sem hiszem, hogy a felvásárlási árak is emelkednének. Mégpedig azért nem, mert hiába tokaj-hegyaljai fajtákat vásárolnak majd, azokból nem tokaji-, hanem jóval alacsonyabb árfekvésű borok készülnek majd, így a felvásárlók sem tudnak többet kínálni a szőlőért – tette hozzá Marcinkó Ferenc.

Aszúhiány fenyeget?

Idén várhatóan korábban kezdődik az átlagosnál a szüret, ami azt is magával hozhatja, hogy kevesebb lesz az aszú. Fenyeget-e aszúhiány – tettük fel a kérdést Jarecsni Jánosnak, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa titkárának.

– Ebben az évben még nem – mondta Jarecsni János. – Átlagban 8000 ezer mázsa aszú szükséges évente a tokaji borok előállításához. Tavaly 1500 mázsa termett, két évvel ezelőtt 2300 mázsa, amit ellensúlyoz a 2008-as, 16 ezer mázsát eredményező aszútermés. Ez azt jelenti, hogy még idén sem fenyeget aszúhiány, viszont ha idén és jövőre is folytatódik az előző két év tendenciája, akkor hamarosan ezzel a veszéllyel is számolni kell. Még nem tudjuk, milyen lesz a szeptemberi időjárás, amikor az aszúérés megindul, de bízunk abban, idén jó évünk lesz.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában