Helyi közélet

2012.08.23. 15:07

A távolságból közelséget kovácsoltak Szikszón

Szikszó, Waldems - Húszéves múltra tekinthet vissza Szikszó és a Frankfurt melletti Waldems kapcsolata.

Szikszó, Waldems - Húszéves múltra tekinthet vissza Szikszó és a Frankfurt melletti Waldems kapcsolata.Fontosnak tartja a szikszói önkormányzat a testvérvárosi kapcsolatok létesítését és ápolását. Jelenleg az erdélyi Szovátával, a németországi Waldemsszel, az olasz Dro és a lengyel Stronie Slaskie városával fűzték szorosabbra az együttműködést. Öt napot töltött augusztus 17-21. között a Frankfurt és Wiesbaden közötti félúton levő Waldemsben egy 35 tagú szikszói küldöttség. Füzesséri József polgármester elmondta, hogy hármas jubileumra érkeztek: 20 éve írták alá a waldemsiek Dél-Abaúj központjával az együttműködési szerződést, a francia Champsaurral 30 esztendeje, maga Waldems - amely 6 település (Bermbach, Esch, Niederems, Reichenbach, Steinfischbach és Wüstems) szövetsége - éppen 40. születésnapját ünnepelte.

A jubileumok alkalmából ökumenikus istentiszteletet tartottak, ahol Miriam Lechmann, Esch, Niederems evangelikus lelkésze arról beszélt, hogy minden település küldötte virágot hozott a saját kertjéből, mert meggyőződése, hogy Waldems csak akkor virágzik, ha az emberek a szívükkel is jelen vannak és képesek az olykor eltérő érdekeiket is félretenni a közösség érdekében. Werner Scherf, Waldems polgármestere is mélyen egyetértett az istentisztelet alapgondolatával, miszerint a különböző vélemények ellenére is közelíteni kell az embereknek egymáshoz, mert csak akkor virágozhat bármely közösség. Raoul Nägele, a hesseni tartomány parlamenti képviselője arra törekszik, hogy a jövőben az Európai Unióban ne a bürokraták játsszák a főszerepet. A lényeg ugyanis a nemzetek együttműködése és az emberek közötti dialógus megteremtése. Brigitte Hörning waldemsi partnerfelelős örvendetesnek nevezte, hogy a két évtized alatt 600 hesseni diák ismerkedhetett meg a magyar kultúrával.

Változó világ

Füzesséri József miközben bemutatta Szikszó fejlődését, azt sem hallgatta el, hogy az elmúlt két évtizedben az infrastruktúra hiánya és a munkahelyek megszűnése volt a legégetőbb gond, de ma már szerencsére mindkét területen sokat haladtunk előre - fogalmazott. Húsz esztendő alatt óriásit változott körülöttünk a világ, amelyben mi is változtunk, fejlődtünk. Bár 1200 kilométer, ami elválaszt bennünket óriási távolság, ma már azonban azt mondhatjuk: sikerült ebből a távolságból közelséget kovácsolnunk - jelentette ki Füzesséri József. Takács Lászlóné alpolgármester adta át Werner Scherfnek Szikszó önkormányzata díszpolgári elismerését a testvérvárosi kapcsolat építésében kifejtett tevékenységéért. Egy dologhoz mindkét település lakossága, vezetése ragaszkodik: Waldems és Szikszó testvérvárosi kapcsolatát tovább akarjuk vinni - hangsúlyozta Takácsné.

Az ünnepségen sokáig emlékezetes táncprodukcióval szórakoztatta a szép számú közönséget a Gulyás házaspár, Fecó és Mónika. Három éves gyermekük, Dorka volt a csoport legnépszerűbb és egyben legtűrőképesebb tagja is. Kovács Gábor világslágerek előadásáért kapott vastapsot. Horváth Balázs XIII/A osztályos tanuló az önkormányzat ösztöndíjasaként képviselte a diákokat. És akiket mindenképpen meg kell említeni: a kormánynál felváltva ülő Viszlai Ferencet és Bűdi Zoltánt.

Dr. Ronyecz Róbert jegyző azt emelte ki, hogy bepillanthattak a waldemsi családok életébe is. Ha számokkal szeretnénk kifejezni a kapcsolat lényegét, húsz év alatt 600 szikszói gyermek csiszolhatta, tökéletesíthette német nyelvtudását a waldemsiek jóvoltából - jegyezte meg Szakácsné Boza Ildikó némettanárnő. Jó lenne, ha a következő 20 évben is ilyen örömökkel teli eseményeken vehetnénk részt - sóhajtott fel Molnár László, a kisebbségi önkormányzat vezetője. Kelemen Mátyás, az Őszirózsák Idősklub elnökségi tagja jónak találta Ildikó ötletét, a Hessenpark szabadtéri múzeumának a meglátogatását. A skanzen múltutazással ajándékozta meg a társaságot, a hagyományos népi mesterségek és a piaci séta igazi csemegét jelentett. Frankfurtban aztán az új világ látványosságai nyűgözték le a vendégeket.

BGy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában