Helyi közélet

2012.08.25. 23:50

A jövő tanárainak is ad megszerzett tudásából

Kazincbarcika, Budapest - Állami elismerést adományozott a köztársasági elnök Petróczi Gábornak.

Kazincbarcika, Budapest - Állami elismerést adományozott a köztársasági elnök Petróczi Gábornak.Az államalapítás ünnepén Magyar Arany Érdemkereszttel tüntette ki a köztársasági elnök Petróczi Gábort, a kazincbarcikai Szalézi Szent Ferenc Gimnázium igazgatóját. Az elismerést Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter adta át a Szépművészeti Múzeumban. A kitüntetés indoklása szerint Petróczi Gábor az évtizedeken át végzett elhivatott oktató-nevelő munkájával és eredményes iskolavezetői tevékenységével érdemelte ki a kitüntetést.

Petróczi Gábor a debreceni egyetemen szerzett matematika-fizika szakos középiskolai tanári diplomát, majd az edelényi gimnáziumban kezdte tanári pályáját. Innen tért haza a Ságváriba, abba a gimnáziumba, amelyben ő maga is érettségizett. Az oktatás mellett érdeklődni kezdett a tanügy-igazgatási munka iránt, amit immáron 18 éve igazgatóként végez a középiskolában. Tavaly a Ságvári egyházi fenntartásba került, és felvette Szalézi Szent Ferenc nevét, ám mint ahogy Petróczi Gábor mondta, másban is megmutatkoznak a változások. Az átállástól maga Petróczi Gábor is tartott egy kicsit – vallotta be –, de a szaléziek nyitott, vidám, modern gondolkodásúaknak bizonyultak. A barátok nem erőszakosak, nem erőltetik a hittan kérdését, de a gyerekek erkölcsi nevelése nagyobb hangsúlyt kapott. Az iskola egyre inkább a gyerekek támasza lett, ahol igyekeznek segíteni a felmerülő problémák megoldásában. Felvetettük: a rendnek van már egy gimnáziuma, ami afféle versenyistállónak számít, nem tartott-e attól, hogy a volt Ságvárival is ez a céljuk, mire Petróczi Gábor azt válaszolta: nem szerette volna, ha a középiskola elitgimnáziummá váljon, és úgy tapasztalta, hogy a barátok sem. A cél közös: egy jó gimnázium létrehozása, amihez most az anyagi fedezet is biztosított.

Petróczi Gábor felesége is a Szaléziben tanít. Mivel két gyerekük van, adja magát a kérdés: ők követték-e szüleik példáját? A gyerekek nem mutattak érdeklődést a tanári pálya iránt, de mindketten értelmiségiek lettek, mondta Petróczi Gábor, aki nem bánkódik emiatt. Nincs is rá oka, hiszen az évtizedek alatt megszerzett tanári, intézményvezetői tapasztalatait és tudását címzetes főiskolai tanárként az egri főiskolán tanuló leendő pedagógusoknak adja tovább, míg szakmai honlapján iskolavezető kollégái számára nyújt segítséget.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában