Helyi közélet

2012.08.18. 17:20

A fesztivál, és ami mögötte van

Sátoraljaújhely - Huszonnegyedik alkalommal rendezik meg Sátoraljaújhelyen a napokban a Zemplén Nemzetközi Néptáncfesztivált.

Sátoraljaújhely - Huszonnegyedik alkalommal rendezik meg Sátoraljaújhelyen a napokban a Zemplén Nemzetközi Néptáncfesztivált.Kíváncsiak voltunk, valóban olyan gördülékenyen működik-e minden, ahogy az a kívülállónak látszik?

Nincs hátradőlés

– Semmi nem megy simán – mondja Hegedűsné Orosz Nóra, a fesztivált szervező sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Művelődési Központ vezetője. – Ott kezdődik a dolog, hogy már a kiválasztás sem megy egyszerűen. Van, hogy jelentkeznek nálunk csoportok, vagy a Fesztivál Szövetségnél, ahol szétnézünk, kiket hívhatnánk meg. Ha a kiválasztás megtörtént, akkor jön a referenciamunkák megnézése, megbeszélése és csak ezt követi a kapcsolatfelvétel. Hosszas egyeztetéseket kezdünk, szervezünk, leveleket, telefonokat váltunk, szerződéseket kötünk és ha mindez megvan, még akkor sem dőlhetünk hátra.

Vonzó vízum

– Mégpedig azért nem, mert vannak rizikós országok, ahonnan vagy nem lehet meghívni résztvevőket az ottani belpolitikai helyzet miatt, vagy ha igen, akkor nem biztos, hogy sikerül vissza is juttatni a csoportot saját hazájába.

Nagyon vonzó a schengeni vízum, különösen az afrikai országok esetében – mondja Hegedűsné Orosz Nóra. – Egy ilyen vízum megszerzése azt jelenti, hogy ha belépnek Európa területére, ott gyakorlatilag szinte bárhová mehetnek tovább különösebb ellenőrzés nélkül. Volt már olyan csoport, amelyik csak azért akart eljönni a fesztiválra, hogy Európába jöhessen. Be is léptek Európába, de Sátoraljaújhelyre a mai napig nem érkeztek meg, valamelyik országban jobb helyet találtak maguknak.

Vallás, szállás

– Ha meg is jön egy csoport, akkor sem biztos, hogy zökkenőmentes az utazás, vagy az újhelyi tartózkodás. A grúz csoportnak szerdára kellett volna megérkezni idén, de csak a csütörtöki megnyitóra estek be, mert öt napig tartott az útjuk. Volt olyan határ, ahol tíz órát kellett várniuk. A vendégek fogadásakor pedig rengeteg dologra kell tekintettel lennünk. Most van a ramadán, ami bizonyos nemzetek esetében nagyon szigorú böjttel jár. Az étkezések összeállításánál tekintettel kell lennünk arra, hogy nem mindenkinek adhatunk disznóhúst. A szállások előkészítésénél pedig néha azt is figyelembe kell vennünk, hogy bizonyos nemzetek nőtagjaira más szabályok vonatkoznak. Ezekre mind figyelemmel kell lennünk, senkinek az érzékenységét nem sérthetjük meg, arra kell törekednünk, hogy jól érezzék magukat Sátoraljaújhelyen – mondja a fesztivál szervezője.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában