Helyi közélet

2012.07.06. 12:57

Tájékoztattak, érdeklődtek a rendőrök

Sajólászlófalva - Folyamatosan tartják majd a közbiztonsági fórumokat – cél a közös munka feltételeinek javítása.

Sajólászlófalva - Folyamatosan tartják majd a közbiztonsági fórumokat – cél a közös munka feltételeinek javítása.Kistérségi közbiztonsági fórumot tartottak Sajólászlófalván pénteken délelőtt, ahol megjelent dr. Vereckei Csaba dandártábornok, megyei rendőr-főkapitány, dr. Toldi-Tóth Gábor alezredes, a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság vezetője és Szternai Tamás őrnagy, a Sajószentpéteri Rendőrőrs parancsnoka. Dr. Pintér Sándor belügyminiszter áprilisban parancsnoki értekezleten tűzte ki célul a rendőri vezetők elé, hogy az év második felében tartsanak lakossági közbiztonsági fórumokat, ahol közéleti tevékenységet végző embereken, polgármestereken, lelkipásztorokon, kisebbségi vezetőkön keresztül tájékoztatják a lakosságot az eredményekről, és ahol a megjelentek a problémáikat is el tudják mondani.

A köszöntők után Szternai Tamás a Sajószentpéteri Rendőrőrs illetékességi területéhez tartozó településekkel kapcsolatban elmondta: az itt élő húszezer ember biztonságára 30 bűnügyi és közrendvédelmi szakember – köztük hat nyomozó – vigyáz. Minden település lefedett körzeti megbízottakkal, és már korábban is számos program indult a lakosság szubjektív biztonságérzetének javítására. A veszélyeztetett településen hetente többször fokozott ellenőrzést tartanak, növelik a rendőri jelenlétet, amihez a készenlétiektől és egyéb külső forrásból is kapnak segítenek.

Az őrs illetékességi területén a tavalyihoz viszonyítva 37 százalékkal csökkent az bűncselekmények száma – ezen belül a vagyon elleniek majd 50 százalékkal. A bűncselekmények háromnegyede Sajószentpéteren történt, de az idei év első felében mindössze két rablás volt. A betöréses lopások számát jelentősen tudták csökkenteni, bár a Fecskeszögben sok bűncselekmény történt, mert az innen Kanadába kiköltözött családok portáit, házait gyakran fosztogatták, volt, ahol az ablakokat is elvitték, vagy a tetőit is elbontották. Sok akciót szervezett az őrs, több elkövetőt elfogtak. A probléma ettől nem oldódott meg, de kisebb számban történnek ilyen jellegű bűncselekmények. Gond lehet a mezőgazdasági lopásokkal, pincefeltörésekkel, ám Péteren két polgárőr egyesület is dolgozik, ők segíthetnek a járőrözésükkel a rendőröknek.

Megelőzés, együttműködés

A trükkös, besurranásos lopások elkövetőit a falvakban könnyebben meg lehet fogni, mert az emberek ismerik egymást, a városban a bűnmegelőző munkával, felvilágosítással próbálnak eredményt elérni. Az egyházak is sokat segíthetnek a bűnmegelőzésben: a gyülekezetek tagjai a számukra rendezett fórumokon osztják meg problémáikat a rendőrökkel. Minden iskolában iskolarendőr működik, mondta el az őrsparancsnok, jó velük az iskolák kapcsolata, mert lehet rájuk számítani.

Szternai Tamás „végigszaladt” az őrshöz tartozó településeken is. A hőerőműben elkövetett színesfémlopások a berentei statisztikát rontják, Alacskán főleg erdőlopás történtek, a pitypalattyvölgyi településeken pedig szintén a falopások és erdei tűzesetek miatt kellett intézkednie a rendőrségnek. Kondón nincs polgárőrség, ami segíthetné a munkát, Radostyánban trükkösökkel volt gond, de előzetesbe került egy uzsorás is, Parasznyán van két-három „falurossza”, akik a bűncselekmények javát elkövetik, de vendégbűnöző is hajtott itt végre akciót. Varbón egy trükkös lopás volt, de vigyáznak a rendőrök a hétvégi házakra is, ennek köszönhetően sorozat-jellegű feltörések eddig nem történtek. Nyáron főleg a szórakozóhelyekről hazatartók hangoskodnak, rongálnak, zavarják a lakosságot, ilyenkor a rendőrök a területen vannak és a polgárőrség is járőrözik, hogy elejét egyék a nagyobb balhéknak.

Horváth Jánosné, Parasznya polgármestere az önkormányzatok és a rendőrség kapcsolatáról beszélt. Legfontosabb az információcsere, mondta, a hivatal minden rendezvényt bejelent, olyasmiről is szólnak a körzeti megbízottaknak, amik apróságnak tűnnek. A rendőrök is bejárnak a hivatalba, és érdeklődnek, hogy minden rendben van-e, érezni lehet a folyamatos odafigyelést, tette hozzá Horváth Jánosné.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában