Helyi közélet

2012.07.17. 08:29

Sokan adtak vért az Észak és a BOON szerkesztőségében

Miskolc - Dzurják József is megjelent hétfőn, a székházunkban rendezett véradáson.

Miskolc - Dzurják József is megjelent hétfőn, a székházunkban rendezett véradáson.Harmincan jelentek meg 9 és 13 óra között az Észak-Magyarország épületének első emeletén a Rakaczki Bence, a Diósgyőri VTK kapusa és sorstársai számára szervezett jótékonysági eseményen.

„Ez volt az első alkalom, hogy vért adtam. Természetesen egy kicsit féltem, de nincsen semmi fenntartásom a véradással kapcsolatban. Emellett jó érzés számomra, hogy segíthetek a súlyos betegeknek, azzal hogy megkapják a véremet. Bencének, és sorstársainak gyógyulást kívánok, és higgyenek abban, hogy felépülnek” – mondta Gácsi Péter, kereskedő.

Sok első volt

A véradók közül voltak olyanok, akik először segítettek. Dojcsák Attila, és párja Venczel Réka, akik Írországban dolgoznak a vendéglátó iparban, magyarországi tartózkodásuk során olvastak a véradásról. „Először veszünk részt egy ilyen alkalmon, és büszkeséggel tölt el, hogy a vérünkkel segíthetjük a bajbajutottakat. Réka egy kicsit izgult, és rosszul lett, de már minden rendben van. Gyógyulást, és kitartást kívánunk mindazoknak, akik valamilyen súlyos betegségben szenvednek.”

Egy hölgy azonban sírva kényszerült távozni a szerkesztőségből, de nem azért, mert fájt a véradás, hanem mert nem tudott adni. „Nem ez az első alkalom, hogy voltam már vért adni, de nagyon el vagyok keseredve, mert ezúttal nem tudtam segíteni. Ettől függetlenül bátoríthatok mindenkit, hogy adjon vért, mert a súlyos betegségben szenvedőknek szüksége van rá, és emellett jó érzés az, ha segíthetünk másoknak. Bencét már láttam játszani, és ilyen fiatalon sokra hivatott. A vér és a szeretet, amit a szurkolóktól kap, remélem erőt ad majd neki, hogy felépüljön” – mondta Juhász Istvánné, DVTK szurkoló.

A DVTK támogatói is

Az eseményen megjelent a Diósgyőri csapat pályaedzője, Dzurják József, aki tudta, hogy jelenleg min megy keresztül Rakaczki Bence, ugyanis ő is megküzdött már a halálos kórral. „Mikor először megláttam Bencét védeni, drukkoltam neki, hogy minden sikerüljön. Lelkileg nem egyszerű dolog szembesülni a leukémiával, és ezt én is tapasztaltam. Hosszú út vár rá, de ha pozitív a hozzáállása, és van hite, illetve akaratereje ahhoz, hogy meggyógyuljon, akkor ő is győzni fog. Az természetes, ha az emberek nem szeretnek egy ilyen betegségről beszélni. Azonban, ha mások tudni fognak róla, az azért lehet jó, mert egy ilyen hír cselekvésre készteti az embert. Így a szurkolók is bíztatják, és támogatják majd Bencét, amely rengeteg pozitív energiát ad majd neki” – mondta Dzurják József.

A Diósgyőr pályaedzője elárulta, hogy milyen gyógyulási folyamaton kell keresztül mennie Rakaczki Bencének. „Ugyebár a teljes felépüléshez a csontvelő-transzplantáció is szükséges. Ezután még körülbelül két hét kell, míg letapadnak a sejtek, és emellett biztosítani kell a steril környezetet. Amikor bent voltam Bencénél, akkor felajánlottam neki segítségemet, és ha bármi kérdése lenne, akkor nyugodtan fordulhat hozzám, hiszen én már átéltem azt, amit ő. Bence egy erős fiatalember, és ha én is meg tudtam küzdeni a leukémiával, akkor ő is meg tud majd.”

Az eseményen részt vett, és vért is adott Sándor Attila, aki a vezetője a Miskolc Autó márkakereskedésnek, mely a Diósgyőri VTK hivatalos támogatója. „Ez nem az első véradás, amin részt veszek. Saját tapasztalatból mondom, hogy ilyenkor a segítség a legnagyobb dolog, amit az ember tehet, hiszen én is véradással támogattam korábban az édesapámat. Ilyenkor a segítség motiváló hatással van a betegre, és sarkallni fogja a kitartásra. Jómagam szoros kapcsolatban állok a DVTK-val, és annyit üzenek Bencének, hogy az egészség a legnagyobb kincs, és remélem, mihamarabb meggyógyul majd.”

ÉM-MAL

A hétfői véradás adatai: 

 * 30 résztvevő

* 12-en először adtak vért

* 4-en nem tudtak vért adni

* 5-en rendelkeztek 0RH pozitív vércsoporttal

* Még 7 véradónak volt 0RH-s vércsoportja, de még nem tudni, hogy pozitív vagy negatív.

* Az Inform Media Kft. több dolgozója is részt vett a véradáson.

Az édesapa üzent nekünk 

Rakaczki János, a Diósgyőri VTK ifjú kapusa, Rakaczki Bence édesapja szombaton levélben mondott köszönetet szerkesztőségünknek a segítségért. „Ilyenkor jön rá valaki, hogy milyen jó emberek vannak a világon. Örülök, hogy ilyen sokan együtt éreznek velünk. Hálás vagyok azért, amit eddig kaptunk.” Rakaczki János értesített minket az ifjú kapus jelenlegi állapotáról is. „Hál Istennek, Bence jól reagál a kezelésekre.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában