Helyi közélet

2012.07.10. 18:37

Összehangolnak az egyetemek

Miskolc, Gyöngyös - A régió három felsőoktatási intézménye önálló maradna és egyeztetne.

Miskolc, Gyöngyös - A régió három felsőoktatási intézménye önálló maradna és egyeztetne.Együttműködési megállapodást kötött június végén a Miskolci Egyetem, az egri Eszterházy Károly Főiskola és a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola. Az észak-magyarországi régió három felsőoktatási intézményének együttműködése nem újdonság, hiszen már évekkel ezelőtt szorosra fűzték a kapcsolatot. Most azonban még nagyobb hangsúlyt kell fektetniük a közös pályázatokra, kutatásokra és a képzések összehangolására, mivel a kormányzati szándék szerint együttműködési csoportokba, azaz pólusokba rendeződnek a jövőben az egy régióban működő felsőoktatási intézmények. A megállapodásból, melyet Patkó Gyula, a Miskolci Egyetem rektora bocsátott portálunk rendelkezésére, kiderül: a 3 intézmény nem tervez szervezeti integrációt, viszont létrehoznak egy munkacsoportot, mely többek között mérlegeli a párhuzamosan folyó képzések összehangolását, átmeneti vagy tartós szüneteltetését, illetve megszüntetését.

Legjobb feltételek

A képzések összehangolás tehát még ezután történik majd, mondta portálunknak Magda Sándor, a gyöngyösi főiskola rektora. A három intézmény vezetőinek meg kell állapodnia abban, hogy hol, melyik képzést érdemes továbbvinni. Mint fogalmazott: arról nincs vita, hogy Miskolc lenne a műszaki tudományok központja, Gyöngyös pedig az agrártudományoké. Abban sincs, hogy Miskolc továbbvinné a mesterképzéseit és a doktori iskoláit, a bölcsészszakokkal kapcsolatban azonban van némi nézeteltérés Eger és Miskolc között. Hozzátette: azt azonban mindenképpen szem előtt kell tartani, hogy a különböző képzéseket ott érdemes fenntartani, ahol a gyakorlati képzéshez a legjobb feltételek állnak rendelkezésre. Magda Sándor szerint nem kell minden szakot mindenhol oktatni, és ez olvasható ki a költségvetés számaiból is: 2010-ben még 223 milliárd forint jutott a felsőoktatásra, jövőre már csak 134 milliárd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában