Helyi közélet

2012.07.20. 14:55

Önbevallás alapján érvényesítik - Szakértői telefon: a talajterhelési díjról kérdezhettek

Miskolc - A mulasztókat felszólítják, illetve bírság kiszabására is sor kerülhet.

Miskolc - A mulasztókat felszólítják, illetve bírság kiszabására is sor kerülhet.Tízszeresére emelkedett a talajterhelési díj a vonatkozó törvény értelmében, így településtől függően legalább 1200 forintot kell fizetni minden egyes elfogyasztott köbméter ivóvíz után azoknak, akiknek az ingatlanja nincs rákötve a kiépített szennyvízcsatornára. Melyek a részletei az új szabályozásnak? Mit kell tenni a tulajdonosoknak?

Az Észak-Magyarország szakértői telefonra invitálta a Miskolc Városi Önkormányzat adóosztályának vezetőjét. Dr. Kakas Zoltán osztályvezető elmondta a talajterhelési díj intézményét 2004-től alkalmazzák, mint a környezetterhelési díjak egyikét. Hivatalosan fogalmazva a talajterhelési díj fizetésére az a személy kötelezett, aki a műszakilag rendelkezésre álló csatornára nem köt rá és a hatósági engedély alá tartozó szennyvízelhelyezést alkalmaz.

Jogszabály szerint

Mértékét minden évben jogszabály határozza meg, ez az úgynevezett egységdíj, melyet a „területérzékenységi szorzóval” kell megszorozni, ez Miskolc esetében 3.0 - tájékoztatott a szakember. A talajterhelési díj csökkenthető azzal a számlákkal igazolt mennyiséggel, amelyet olyan arra feljogosított cég szállít el, mely a folyékony hulladék szabályos elhelyezését igazolja - ismertette az osztályvezető. A díjfizetés önbevalláson alapul, melyhez szükséges űrlapot az illetékes önkormányzatnál lehet beszerezni - tudjuk meg a részleteket. Ezen a dokumentumon lehetőség van az esetleges kedvezmények igénybevételének megjelölésére, melyek településenként változóak - hívja fel a figyelmet. Ez például Miskolc esetében olyan kibocsátóra terjed ki, aki időskorúak járadékában, rendszeres szociális segélyben részesül vagy rokkant illetve súlyos fogyatékos - sorolja a kritériumokat. Melyeket természetesen hivatalos iratokkal kell alátámasztani ellenőrzés esetén - teszi hozzá.


Bírságot von maga után

Miskolcon a vízszolgáltató adatai alapján mintegy 1200 főt érint a szabályozás. Az önbevallást jellemzően körülbelül nyolcszázan készítik el. A mulasztókat felszólítják, illetve bírság kiszabására is sor kerülhet. Összességében a városnak ez a díj mintegy 10millió forint bevételt jelent.

ÉM-PGY

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában