Helyi közélet

2012.07.11. 08:01

Központi várólista: még finomítanak rajta

Borsod-Abaúj-Zemplén - Tettünk egy próbát, s kis segítséggel rátaláltunk az OEP honlapján a július 1-től kötelező nyilvántartásra.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Tettünk egy próbát, s kis segítséggel rátaláltunk az OEP honlapján a július 1-től kötelező nyilvántartásra.Ha az Országos Egészségbiztosítási Pénztár honlapjának (www.oep.hu) lakossági oldalán kutakodunk, a Fókuszban menüpont alatt találhatunk egy kis ikont, öt vicces figurával, SOR-REND felirattal - na, ez az, amit kerestünk! - „Országos Online Várólista Nyilvántartási Rendszer. (Egyszerűbben: http://varolista.oep.hu/varolista_pub/) Erre kattintva választhatunk a lehetőségek közül Az egyik: „Már fel van iratkozva egy várólistára? Rendelkezik esetazonosítóval? Tudja meg, mikor kerül sorra!” Nincs kódunk, tehát a következő lehetőségre ugrunk, ami a várólisták hosszának lekérdezését biztosítja. „Várólistára kell feliratkoznia? Fontos Önnek, hogy gyorsan sorra kerüljön? Tudja meg, hogy melyik intézményben mikor kerülhetne sorra!” - olvashatjuk. Kattintunk, s nyomban megtudhatjuk azt is, tételesen mely ellátások tartoznak a központi várólisták körébe. (Kis egészségügyi, avagy latin ismeret nem árt, s ha már amúgy is az interneten lóg az ember, segítségül hívhatja a wikipédiát is.) Összesen 31 beavatkozás van felsorolva, „a bélrendszer kis műtétei nem malignus folyamatban”-tól a „varixműtétekig”. (A harmadik lehetőség: a várólisták tételes lekérdezése, ahol megtekinthető az ország bármely intézményének bármelyik várólistája, ez annyival „több” az előzőnél, hogy a rajta szereplő esetek nyilvános adatait is tartalmazza.)

Szörföltünk a honlapon

Válasszunk egy olyan beavatkozást, amely elég egyértelmű: legyen az a csípőprotézis műtét! Az összes térséget tekintve a 615 nap az átlagos várakozási idő, s 9355 a várakozó. A legkevesebbet Észak-Közép-Magyarországon kell várakozni (323 napot), azon belül is a budapesti Károlyi Sándor Kórházban, 71 napot, s csak 17-en állnak sorba. Ugyanakkor a váci városi kórházban csak 1 várakozó van, mégis 135 napot kell várakoznia. (Hoppá! Valószínűleg a az OEP által szabott kapacitáson is múlhat, hogy mennyi nagyköltségű műtéttel terveznek, tehát az várakozók és az idő nem állnak arányban. S azért az is megfontolandó, hogy melyik intézményben lehet nagyobb tapasztalat: ott-e, ahol évente néhány, vagy ahol évente több mint 100 ilyen műtétet hajtanak végre.)

Nézzük Észak-Magyarországot: az egri Markhot Ferenc Kórházban 663 nap (347 várakozó), s az utolsó tervezett időpont 2014. június 17. (azaz 707 nap), míg a B.-A.-Z. Megyei Kórházban 644 nap (499 várakozó), ugyanakkor az utolsó tervezett időpont két évvel későbbi, a várakozás pedig több mint a duplája (1431 nap).

Tényleg átsorolhatunk?

Elvileg adott a lehetőség tehát, hogy rövidítsük a műtétünk idejét, vagyis átkérhetjük magunkat? Mi ennek a módja? S vajon kellett-e már átjelentkezés miatt módosítani a listát? - kérdeztük Zétényi Ágnest, a Megyei Kórház finanszírozási főosztályvezetőjét.

- Még mindig nem egyértelmű, hogy lesznek-e átjelentkezések, és az más lesz-e, mint az eddigi. Hiszen az összefésülésnél is volt olyan, aki több várólistán szerepelt - bár az a mintegy 10 eset, ami nálunk előfordult, lényegesen kevesebb, mint amennyit előzetesen vártunk. Ugyanakkor megnézve az országos adatokat, úgy tűnik, hogy nem csak nálunk jelentett gondot az egységesítés, hiszen a lekérdező felületek még messze nem teljeskörűek. A folyamat a következő: a beteg nem tudja előre, hogy milyen beavatkozásra van szüksége. Tehát elmegy a kórházba, megvizsgálják, elmagyarázzák, hogy milyen beavatkozás kellene, és felteszik a várólistára. Mivel ekkor már tudja, hogy mi kell, megnézheti, hol kell kevesebbet várni. Oda is elmegy. Ha szerencséje van, a leleteit elfogadják. Ha nincs, újravizsgálják és felteszik a várólistára. Esetleg nem pont ugyanarra, mert a másik orvos véleménye szerint más beavatkozásra van szüksége. Sőt, akár még az is módosulhat, hiszen előre nem mindig lehet pontosan megmondani, hogy mi lesz a beavatkozás (például a sérvműtét biztos, de az nem, hogy laparoszkópos vagy sem, hálós vagy sem, így emiatt lehet másik várólista) - magyarázta a kórházi szakember.

Nem találta magát

- Eddig egyetlen beteg keresett meg bennünket, mert nem találta magát a központi várólistán, az esetazonosítója felől érdeklődött. Szerintem még kevesen tanulmányozhatják az új internetes nyilvántartást. Ráadásul még most is vannak finomítandók rajta, nem volt egyértelmű és egyszerű a jogszabály értelmezése. A legkirívóbb félreértés az volt, hogy az infarktusos betegeket a kezelés megkezdése előtt a várólistára kell helyezni. A sürgősségi esetek ellátását az orvosnak továbbra is haladéktalanul el kell végeznie, a szabályozás csak arra vonatkozik, hogy az ellátás után az esetet az országos várólista-nyilvántartásban regisztrálni kell... Úgy vélem, jogos igénye a finanszírozónak, hogy átlátható legyen a rendszer, de biztosan kell még egy kis idő, mire a központi várólista előnyei megmutatkoznak - véli a szakember, aki azt javasolta, egy-két hét múlva térjünk vissza a témára.

ÉM-SZK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában