Helyi közélet

2012.07.13. 15:36

Kidobóként keveredett verekedésbe két rendőr Miskolcon

Miskolc - Szankcionálja az engedély nélküli másodállást a rendőrség – a kidobó-rendőrök is leszereltek.

Miskolc - Szankcionálja az engedély nélküli másodállást a rendőrség – a kidobó-rendőrök is leszereltek.Néhány héttel ezelőtt a kidobók bántalmaztak egy férfivendéget az egyik egyetemi szórakozóhely parkolójában. Úgy tudjuk, a férfi italos állapotban botrányosan viselkedett a diszkóban, ezért „kísérték ki” a biztonságiak, s mivel a férfi még ott sem csitult, a „kelleténél keményebben” bántak vele. Az eszméletét vesztett férfihoz letérdelt az egyik kidobó – ő nem vett részt a vendég kikísérésében –, hogy elsősegélyben részesítse, ám a sérült barátnője azt hitte, hogy ő is bántani akarja a földön fekvőt, ezért a kidobó hátára ugrott, és csípni-marni kezdte. A szamaritánus-kidobó csuklófeszítést alkalmazott a nővel szemben, hogy annak körmeit távol tartsa magától.

Az esetből rendőrségi nyomozás kerekedett, ám ennek során hamar kiderült, hogy a „szamaritánus” maga is rendőr, aki egy kollégájával együtt bejelentés és engedély nélkül dolgozott kidobóként a diszkóban. Mivel a rendőrök nem vállalhatnak el bármilyen másodállást, a két férfival szemben nyomozás indult a katonai ügyészségen jelentési kötelezettség elmulasztása miatt. A „szamaritánust” a karfeszítés okán könnyű testi sértés miatt is kérdőre vonták, de úgy tudjuk, ebben az ügyben megszüntették az ellene indított eljárást. A két rendőr azóta már nem teljesít szolgálatot a rendőrség állományában, információink szerint, az engedély nélkül vállalt másodállás okán, közös megegyezéssel távoztak a nyomozóhatóságtól – ám ennek ellenére a katonai ügyészségen zajló eljárás tovább folyik.

Ügyfelektől távol

Az üggyel kapcsolatban elküldtük kérdéseinket a megyei rendőr-főkapitányság kommunikációs irodájára. Mindenek előtt azt szerettük volna tisztázni, hogy az „alapcselekmény” az általunk ismert és fentebb leírt módon játszódott-e le, de azt a választ kaptuk, hogy a nyomozó ügyészség illetékes a kérdésben, ott viszont szabadságolások okán egyelőre nem találtunk nyilatkozatképes vezetőt. Más forrásból viszont úgy értesültünk, hogy a miskolci kapitányság nyomoz a bántalmazás ügyében. Meg szerettük volna tudni, hogy az általunk megnevezett – sportteljesítményéről egyébként széles körben ismert – nyomozótól és kollégájától milyen körülmények között vált meg a rendőrség, és hogy az összefüggésben van-e az egyetemi balhéval, de Egyedné Novodonszki Éva, a megyei rendőr-főkapitányság kommunikációs irodájának munkatársa mindössze annyit közölt: nem szokták nyilvánosságra hozni, hogy ki milyen körülmények között és miért távozik a rendőrségtől.

Az egyetemi ügy – és a Budapesten kirobban Vizoviczki-botrány, amely egyik szála szerint gyakran parancsnoki utasításra aktív rendőrök védték az alvilági körökkel kapcsolatba hozott vállalkozó szórakozóhelyeit – kapcsán felmerül: megyénkben fokozottabban ellenőrzik-e a rendőrök engedély nélküli munkavállalását, illetve felülvizsgálják-e a másodállásra kiadott engedélyeket? Erre a kérdésünkre válaszolva Egyedné Novodonszki Éva elöljáróban elmondta: a rendőröknek a másodálláshoz engedélyt kell kérniük, ám ezt minden olyan esetben megtagadják, amikor a rendőr – nem rendőri minőségében – ügyfelekkel kerülhet kapcsolatba. Példaként említette: egy bank ügyfélterében biztonsági őrként nem dolgozhat aktív állományban lévő rendőr, de – például – ugyanott figyelheti a biztonsági kamerákat vagy részt vehet a pénzszállításban.

Mint Egyedné Novodonszki Évától megtudtuk, a rendőri másodállásokat évente felülvizsgálják, de a Vizoviczki és az egyetemi ügy apropóján rendkívüli felülvizsgálatot nem tartottak szükségesnek. Megtudtuk még: a megye rendőrei közül viszonylag kevesen vállalnak másodállás. Megkérdeztük, milyen szankció jár az engedély nélkül végzett másodállásért, mire Egyedné Novodonszki Éva elmondta: amint ez kitudódik, felszólítják az érintett rendőrt a tevékenység abbahagyására, ám ha ennek nincs foganatja, azonnal megválik az illetőtől a testület.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában