Helyi közélet

2012.07.18. 12:37

Kamerát szeretnének az avasi sírkertbe

Miskolc - Isten szeme mindent lát – a térfigyelő kamera viszont csak korlátozottan.

Miskolc - Isten szeme mindent lát – a térfigyelő kamera viszont csak korlátozottan.Törvény szabályozza a közterületek kamerával történő megfigyelését, ami némileg megbonyolítja, de nem teszi lehetővé, hogy az avasi temetőben térfigyelő kamerát szereljenek fel, mondta kérdésünkre Dobos Tímea, a miskolci városháza szóvivője. Mint korábban már számos alkalommal beszámoltunk róla, az avasi református temetőben gyakran követnek el rongálásokat, lopásokat, és márciusban egy közelben lakó lantművészt is olyan súlyosan bántalmaztak, hogy kérdéses, felépülhet-e még valaha sérüléseiből.

Hangó István, a temetőt kezelő Miskolc-Avasi Református Egyházközség lelkipásztora munkatársunknak elmondta: az egyházközségnek a sírrongálók, a templomot festékszóróval összerondítók jelentik a legnagyobb gondot, de eddig nem volt pénzük egy biztonsági kamerarendszer kiépítésére.

Tolvajok menekülési útvonala

A közterület-felügyelet által kezelt térfigyelő kamerák közül az Erzsébet téri van a legközelebb, de az a lelkipásztor szerint könnyen kijátszható, ezt bizonyíthatja a temetőben talált számtalan pénztárca is; a zsebtolvajok a sírkerten keresztül tűnnek el a bűncselekményük helyszínéről, a belvárosból, és itt, a fák, bokrok, sírok között szabadulnak meg a „kifosztott” bukszáktól. Az egyházkerület pár százezer forintos önerőből három-négy kamerát helyez ki a templom környékére a közeljövőben, ami az egyházi területeket és ingatlanokat tartja majd szemmel, de ez a temetőn átmenő utak ellenőrzésére nem használható, mert a „magánkamerák” éppúgy nem figyelhetnek meg közterületet, ahogy a köztéri kamerák sem leselkedhetnek be magánterületre. Mint Hangó István elmondta, várhatóan őszre készülnek el, de csak olyan rendszert építhetnek ki, ami automatikusan rögzíti a képet, hogy az szükség esetén visszanézhető legyen, ám időről időre felülírja a korábban felvett anyagot.

A lelkipásztortól úgy tudjuk, a temetőlátogatók alkotmányos jogainak védelme miatt volt az akadálya annak, hogy a városi térfigyelő rendszer részeként a magánterületen – temetőn – áthaladó, és ott egyesülő utak megfigyelésére kamerát szereljenek fel, de a temető másrészt viszont nehéz lett volna olyan helyet találni a számára, aminek szabad kilátását nem akadályozzák a sírkertben álló fák.

Dobos Tímea, a városháza szóvivője arról tájékoztatta lapunkat, hogy a kamerák felszereléséről a közgyűlésnek kell döntenie, de ha az egyház kéri, és az valóban indokolt, ennek aligha lesz akadálya. Ennek fényében Hangó István megteszi a szükséges lépéseket, levelet ír Miskolc polgármesterének, miben kéri térfigyelő kamera felszerelését.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában