Helyi közélet

2012.07.19. 19:53

Igazságtalan távhőárak?

Miskolc - Megérkezett a távhős költségelszámolás: a földszintiek fizetik meg a fenti lakók fűtését.

Miskolc - Megérkezett a távhős költségelszámolás: a földszintiek fizetik meg a fenti lakók fűtését.– Azért kértem a fűtésszabályozót, hogy magamnak spóroljak, nem másnak – fogalmaz egyik olvasónk, miután megkapta a költségelszámolást a Mihőtől: 60 ezer forintot kellene befizetnie. A költségelosztóval felszerelt lakásokat érinti a probléma: a napokban megérkezett számlákból kiderült, a földszinten és az alsóbb emeleteken lakók rosszul jártak. Mert míg a fentebbi lakásokban élők kikapcsolt fűtőtestek mellett is meleghez jutottak a télen, addig nekik fel kellett tekerniük a radiátort. A fentiek mérőórája így semmi fogyasztást nem mutatott, a lentieké annál inkább: így lényegében a teljes ház fogyasztását a lentiek fizetik meg.

Igazságtalan a távhőszámla Kék Károly, a Belvárosi Lakásfenntartó Szövetkezet ügyvezetője szerint is, de nincs apelláta, fizetni kell. A lakóközösségek ugyanis maguk döntöttek a távhődíj elosztásának szempontjairól. S mivel eszerint az alapján kell fizetni, amit a költségelosztóra szerelt mérőóra mutat, nincs törvényalap a számla felülvizsgálatára.

– Az más kérdés, hogy így valóban a földszintiek fizetik meg a felső emeletek által elhasznált hőt is – mondja. Hozzáfűzi: rossz a kormányrendelet, amíg azon nem változtatnak, nincs mit tenni. Szerinte a megoldás az lenne, ha légköbméter alapján történne az elosztás, vagy ha a fenti lakók számláját 40, 60 százalékkal növelnék, a földszinten élőkét pedig csökkentenék.

Kék Károly elmondta, nagyon sokan fordultak problémájukkal hozzájuk az elmúlt napokban.

A témára visszatérünk.


Miskolc - Bár az idén már rendelet szabályozza, mégis sokan úgy érzik, igazságtalanok a távhődíjak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában