Helyi közélet

2012.07.21. 17:12

Előkészítik a farkaslyuki tanbányát

Farkaslyuk - Önkormányzati területről juthatnak el a föld alatti szénvagyonhoz.

Farkaslyuk - Önkormányzati területről juthatnak el a föld alatti szénvagyonhoz.A Gyürky-tárna előtti területet továbbra sem tudta megszerezni az Ózdi Szénbányák Zrt., így a befektető más lehetséges megoldás után nézett. A legújabb hírek szerint egy önkormányzati területről indulva kísérlik meg a szénvagyon elérését. Ezzel egy időben zajlik az engedélyeztetési folyamat.

Augusztusban

A Sajó Menti TISZK már megnyerte azt a pályázatot, ami a bányászképzés beindításáról szól, és a tanbányával kapcsolatos „papírmunkák” is elkezdődtek. A háttérben gőzerővel dolgoznak, hogy a munka érdemi része minél hamarabb elkezdődhessen.

- Az általunk megtalált önkormányzati terület abszolút alkalmas a tervek megvalósításához – fogalmazott Markó István, műszaki vezető. – A hely elég nagy a villamos energia fogadásához és szerszámok elhelyezéséhez. Most jóvá kell hagyatni a műszaki üzemi tervet, ezután pedig augusztus környékén szeretnénk bejutni a föld alá, hogy megkezdjük a kutatóvágatok hajtását.

A bejárattól nagyjából négyszáz méterre végeztek egy külszíni fúrást, amely pozitív eredménnyel zárult.

Szénelhelyezkedés és szénvagyon szempontjából is érdemes ezen a helyen elkezdeni a munkát. Ebből a jövendőbeli kis bányából a becslések szerint nagyjából 150 ezer tonnát lehet majd kitermelni. Azoknak a jövendőbeli bányászoknak, akik a Sajó-Menti TISZK égisze alatt induló képzésen részt vesznek.

Érthető, ha türelmetlenek

- Nagyon bízunk benne, hogy Farkaslyukon megvalósulhat az a képzési forma, amely 20-30 éve hiányzik Magyarországon – tette hozzá Riz Gábor, országgyűlési-képviselő. – Egy bánya normál ütemű nyitása az engedélyeztetések miatt évekbe telik, de mi a lehetőségekhez képest ezt igyekeztünk leszorítani. Fél év után a tanbánya előkészítése folyamatban van, ez pedig az előfeltétele annak, hogy a későbbiekben üzemszerű termelésről lehessen beszélni. A tanbánya ugyanis olyan lehetőségeket biztosít, hogy a jövőbeni szakembereket ezen a részen tudjuk majd képezni. Tudjuk, hogy az emberek türelmetlenek, ezen egy pillanatig sem szabad csodálkozni. Többszáz önéletrajz futott már a céghez, a többség azt szeretné, ha már holnap dolgozhatna a föld alatt. Higgyék el: én is türelmetlen vagyok, de sajnos vannak jogi határidők, amit egy mélyművelésű bánya esetében mindenképpen be kell tartani.

ÉM-ME

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában