Helyi közélet

2012.07.25. 17:05

„Szerethető a Miskolci Egyetem”

Borsod-Abaúj-Zemplén - „A felvételi, jelentkezési adatok azt mutatják, szerethető a Miskolci Egyetem...”

Borsod-Abaúj-Zemplén - „A felvételi, jelentkezési adatok azt mutatják, szerethető a Miskolci Egyetem...”Ezzel kezdte szerdai sajtótájékoztatóját dr. Patkó Gyula, az intézmény rektora. A keddi ponthúzás után az egyetem vezetői a felvételi eredményeit ismertették és a pótfelvételi lehetőségeiről is beszéltek. A rektor kiemelte: a demográfiai hullám mára a felsőoktatást is elérte, ezt mutatják a számok, míg tavaly – országosan – 98 ezer hallgatót vettek fel, az idén ez a szám 79 ezerre csökkent.

„Jó hír, hogy az országos átlag, a 23,2 százalékos csökkenés a Miskolci Egyetemen kisebb lett, 22,9 százalék” – mondta a rektor. Hozzátette: elsősorban az önköltséges szakokra jelentkező hallgatók létszáma csökkent, ami azt jelenti, régiónkban nagyobb a szegénység, nehezebben tudják a családok megfizetni az oktatást.

„A Miskolci Egyetem – az idei évi állami ösztöndíjas keretszámok drasztikus csökkenése mellett is – megtartotta népszerűségét, továbbra is az Észak-Magyarországi régió meghatározó felsőoktatási intézménye” – ezt már dr. Hell Judit tanulmányi rektorhelyettes mondta. Hangsúlyozta: ezt az is bizonyítja, hogy itt volt a legkisebb a jelentkezési arányok csökkenése. Hozzátette: „Az országosan mért jelentkezési hajlandóság visszaesése képződik le a Miskolci Egyetemen mint az idei jelentkezési, mind a felvételi adatok tekintetében. Ezek ellenére vannak az egyetem karai között olyanok, amelyek az elmúlt évhez képest pozitív rekordot döntöttek. Ilyen például a Műszaki Földtudományi Kar, az Egészségügyi Kar és a Bartók Béla Zeneművészeti Intézet.”

42 százalék felvéve

A rektorhelyettes azt is kiemelte, hogy a tavalyi adatokhoz képest valamennyivel emelkedett a költségtérítéses képzésre jelentkezők száma. Ezt azzal magyarázta, hogy néhány karon és szakon csak ilyen finanszírozási formában indítottak helyeket. Hangsúlyozta: az országos tendenciával összhangban, a jól ismert kormányzati elvárások miatt, Miskolcra is kevesebben jelentkeztek az állami ösztöndíjas képzésekre. „Összességében 6267-en jelentkeztek idén a Miskolci Egyetemre, közülük 2648-an nyertek felvételt, ez a jelentkezők 42 százaléka” – tudtuk meg.

Dr. Hell Judit szembetűnőnek nevezte, hogy az idén is több kart és szakot jellemeznek igen magas ponthatárok. „Az idei felvételi eljárásban jellemzően a társadalomtudományi karok és az Egészségügyi kar képzéseire lehetett a legmagasabb pontszámmal bejutni Miskolcon. A Miskolci Egyetemen a Bölcsészettudományi Kar állami ösztöndíjas politológia szakán volt a legmagasabb a pontszám: 431. De a szocológiához, az igazságügyi igazgatásihoz, a pedagógiához, a kulturális antropológiához is minimum 400 pont kellett” – ismertette dr. Hell Judit. A felvételi adatok alapján az idén a gépészmérnöki szak volt a legnépszerűbb, ide 248 hallgatót vettek fel.

ÉM-NSZR


Így pótfelvételizzünk

A felvételi eljárás során felkínált szakok többségét pótfelvételire is meghirdeti a Miskolci Egyetem, igaz kizárólag önköltséges formában. A pótjelentkezések beadási határideje: augusztus 10-e. Az intézményhez elektronikus illetve papír-alapon is beadhatok a jelentkezési lapok. A még megpályázható szakokról az érdeklődők az egyetem és a karok honlapján – www.uni-miskolc.hu – már kaphatnak információt. De érdeklődni lehet a 46/565-111-es központi számon a karok dékáni hivatalaiban, vagy dr. Hell Judit, illetve Fekete Sándor szakreferenstől is a 46/565-032-es telefonszámon.


Kedden este nyilvánosságra hozták a ponthatárokat, és kiderült: a 110 ezer jelentkező közül 79 ezer 681-en kezdhetik meg tanulmányaikat az általuk megjelölt szakok valamelyikén szeptemberben.

Miskolc - Megtartotta népszerűségét – a 2012. évi állami ösztöndíjas keretszámok drasztikus csökkenése mellett is – az Észak-magyarországi régió meghatározó felsőoktatási intézménye: itt volt a legkisebb a jelentkezési arányok csökkenése (23 százalék) a régió intézményei között, illetve a Miskolci Egyetemre felvettek arányának mérséklődése szintén 23 százalék alatti – derül ki a július 24-én közzétett ponthatárok első értékeléséből. A felvételi eljárás során felkínált szakok döntő többségét meghirdeti az egyetem a pótfelvételi eljárásban is.

Bizonyára sokan bűvölték tegnap este mobiltelefonjukat. Fiatalok ezrei várták izgatottan, mit üzennek: felvettek-e őket, vagy sem. „Gólya” lesz belőlük, vagy sorba állhatnak a munkaközvetítőben. Elegendő lesz-e a diákhitel, ha csak a fizetős szakra kapnak helyet. Nos, ezek a pozitív, negatív gondolatok cikázhattak tegnap este a továbbtanulásra vágyók fejében. Szántó Rita jegyzete

Miskolc, 2012. július 25., szerda (MTI) - A Miskolci Egyetem képzéseire 6267-en jelentkeztek az idén, közülük 2648 hallgatót vettek fel, ez a jelentkezők 42 százaléka - mondta az intézmény rektora szerdán, sajtótájékoztatón.

Miskolc – Nézze meg portálunkon, hogy hogyan alakultak a Miskolci Egyetemen a ponthatárok! 

Borsod-Abaúj-Zemplén - Közel 110 ezren izgultak kedden este az országban, hogy sikerült-e a felvételiük, vagy sem. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában