Helyi közélet

2012.07.10. 17:14

Amikor nem a falu vége hangos

Miskolc - A lakóházak közé épült kollégium hétvégi vendégei időnként zavarják a környéken élők éjszakai nyugalmát.

Miskolc - A lakóházak közé épült kollégium hétvégi vendégei időnként zavarják a környéken élők éjszakai nyugalmát.A Karacs Teréz Középiskolai Leánykollégium környékén élőktől jött a panasz: az intézményben gyakran vannak olyan rendezvények, amelyek akadályozzák az éjszakai pihenésüket, az elmúlt két hétvégén is éjszakába nyúlóan szórakozott egy-egy társaság, nagy hanggal, erősítőkkel, bőven este 10 után.

Eszköztelenül

- Nem gyakori esetről van szó, olykor egy-egy lakodalom esetén fordult eddig elő, ám most valóban véletlenül úgy jött ki, hogy két egymást követő hétvégén is olyan vendégeink voltak, akik nagy hanggal mulattak - ismerte el Pósalakyné Miskolczi Csilla, a kollégium igazgatója. - Sajnos nincs eszköz a kezünkben, amivel befolyásolni tudnánk, hogy a szállóvendégeink betartsák a házirendünket. De úgy gondolom, ezzel minden kollégium így van, amelyik szállóként hasznosítja az épületet. Meglehet, a Központi Leánykollégium bezárásával fokozott lesz a vendégjárás nálunk (ez már az idei Operafesztivál idején is megmutatkozott), ha nem is ugyanannyival nő, mint ahányan a belvárosi, központi helyen lévő intézményt igénybe vették. Ugyanakkor mi mindent megteszünk, hogy ne jelentsenek gondot a vendégek a környékbelieknek, ám annál többet, hogy figyelmeztetjük a vendégeket, mi sem tehetünk. Ha a szomszédban lakók közvetlenül bennünket hívnak fel, akkor is csak elnézést tudunk kérni - jelentette ki az igazgató, hozzátéve, hogy ő például az Avas lábánál lakik, ott minden egyes hétvégén zavarják a mulatozók az éjszakai pihenést.

Kérdésünkre, nem köthetik-e ki, hogy a hangos szórakozásnak este 10-kor véget kell vetni, s mondjuk nem kapcsolhatják-e ki akkor az erősítőket, elmondta: egy mai „direkt buli” éjfélkor kezdődik.

A megoldás: a rendőrség

A városháza szóvivőjét is megkérdeztük: van-e valamilyen korlátozás (időben, hangerősségben) a városban? Tényleg el kell-e viselni egy alapvetően nem szórakoztatási célú - ráadásul önkormányzati fenntartású - intézmény közelében lakóknak az éjszakai hangoskodást? Dobos Tímea idézte a rendeletet, amely szerint 22 óráig a megengedhető hangerő 55 decibel, 22 órától hajnal 6-ig pedig 45 decibel. A zavaró zajszintet a rendőrségre kell bejelenteni, a helyszínen a rendőr dönthet úgy, hogy személyesen szólítja fel a zajongókat a rendelet betartására (magyarán fogják csendesebbre), de kérhet az önkormányzattal kötött szerződés alapján hivatalos zajszíntmérést is, amelyet a a bejelentő épületétől 2 méterre kell elvégezni. Ha a mérőeszköz a megadott mértéken felüli értéket mutat, bírság szabható ki.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában