Helyi közélet

2012.06.21. 08:59

Ülésezett a miskolci közgyűlés

Miskolc - Csütörtökön tartja júniusi ülését a miskolci közgyűlés. A képviselők elé több mint 30 napirend kerül. Munkatársunk helyszíni tudósítása!

Miskolc - Csütörtökön tartja júniusi ülését a miskolci közgyűlés. A képviselők elé több mint 30 napirend kerül. Munkatársunk helyszíni tudósítása!


Vége a közgyűlésnek, a következő ülést szeptember 20-án tartják.

Miskolc – Így döntöttek a képviselők a napirenden lévő előterjesztésekről csütörtöki közgyűlési ülésükön.


14.10: Jelenleg a közérdekű hozzászólásoknál tartanak a képviselők.

A villamos projekt megépülése óta számos helyen kint maradtak a 30 kilométeres táblák, lehetne ezen változtatni, 40 kilométeresre, mert ez betarthatatlan? - ezt Horváthné Seres Zsuzsanna mondta. A polgármester is egyetértett a felvetéssel.

Most kezdődött a szavazás.


13.48: Az MSZP-frakció is sajtótájékoztatót tartott a délelőtt történtekkel és néhány napirenddel kapcsolatban. Földesi Norbert frakcióvezető példátlannak, arcátlannak, a pökkhendi kétharmados kommunikáció részének nevezte azt, ami a reggeli szavazásnál történt. A Fidesz frakcióvezetőjének kijelentésére, miszerint fontos napirendeket tárgyalnak, és az MSZP sehol, így reagált: "Nekünk is fontos lett volna, hogy ott legyünk, de a városvezető koalíció lábbal tiporta a demokráciát."

Mokrai Mihály, aki a marosvásárhelyi egyetemi karral kapcsolatos előterjesztést beadta, azt hangsúlyozta: a Miskolci Egyetem a selmecbányai hagyományok őrzője, rendelkezik egészségügyi karral, egyetemi oktatókórház minősítéssel, így alkalmas lehetett volna a határontúli karok befogadására. Hangsúlyozta: tisztában van egy ilyen döntés menetével, de ez sokkal inkább egy politikai nyilatkozat lett volna, amellyel a városvezetés jelzi elkötelezettségét a határontúliakkal szemben, támogatja az ott élő magyarságot. Azt is elmondta: a következő testületi ülésre is beadja ezt a javaslatát. "Remélem, megérti a városvezetés, hogy erre a politikai nyilatkozatra szükség van, és nem szavazzák le újból" - fogalmazott.

A Fidesz frakcióvezetőjének felvetésére, miszerint a frakciótagok nem értették az inverz kérdést, Földesi Norbert így reagált: "Azt gondoltuk, jóhiszeműen, hogy a Fidesz tagok közül néhányan leszavazták a polgármestert, egyetértve a javaslat üzenetével. De akkor jött a jegyző...érdekes, a mi frakciónknak érthető volt a kérdés."

Fedor Vilmos szocialista képviselő az iskolaigazgatói választásokról beszélt, kiemelve az Avasi Gimnázium, a Földes Ferenc Gimnázium és a Szemere Bertalan Szakképzőt. "Veres Pál munkáját elismerték a szülők, a diákok, nem beszélve arról, hogy nem volt más jelölt, mégis úgy döntött a testület, nem dolgozik tovább Veres Pállal. Nem véletlen...Negyedszer szaladtak neki ugyanis a Földes névváltoztatásának, negyedszer bukott el. Akkor azt mondta a polgármester: az ügy még nem ért véget. Ezt a kijelentését ma megértettük, most ért véget, amikor Veres Pálnak mennie kellett." - mondta Fedor Vilmos.

Az Avasi Gimnázium kapcsán azt mondta: "Itt kettő pályázat volt, a mostani igazgató, Arday István helyett mást választottak. Annak ellenére, hogy ellenfelét csupán 40 százalékban támogatta a tantestület, a szülői munkaközösség pedig egyáltalán nem. Arday István elmondta nekünk, hogy Kiss Gábor alpolgármester személyesen kereste meg, kérte, hogy a másik jelöltnek hozzon létre egy helyettesi állást. Arday erre nemet mondott..." Az is elhnagzott, ha ez így történt, akkor az alpolgármesternek le kellene mondania.

A Szemere iskola kapcsán azt emelte ki, hogy az új igazgató csupán egy éve van Miskolcon, nem utolsó sorban a polgármester osztálytársa volt.

Fedor Vilmos két borítékot is mutatott, azt nem árulta el mi van bennük, de elmondta: közjegyzőnél letétbe helyezik, ezzel is bizonyítva, hogy bizonyos kérdések jó előre eldőlnek Miskolcon.

Varga Gergő képviselő pedig bejelentette, hogy Szegedi Márton, a Jobbik frakcióvezetője ellen becsületésértés miatt feljelentést tesz a szocialista frakció. A jobbik vezetője ugyanis politikus bűnözőknek nevezte az MSZP képviselőit.


12.36: A reggeli szavazás körül kialakult vita kapcsán dr. Kiss János, a Fidesz frakcióvezetője tartott sajtótájékoztatót.

Mint arról beszámoltunk: Mokrai Mihály szocialista képviselő javaslatához, amely a marosvásárhelyi egyetemi karok miskolci befogadását támogatná, érkezett a polgármester ügyrendi javaslata, mely szerint ne vegyék napirendre. A szavazás eredménye azonban az lett, ezt a javaslatot elutasította a testület. Ezért később, a Fidesz-frakció kérte, ismételjék meg a szavazást, mert félreértették a kérdést. Megismételték, a jegyző szerint jogszerűen, mire a szocialista frakció kivonult.

Dr. Kiss János elmondta: "Sajnálják, hogy aMSZP kivonult, pont, amikor fontos napirendi pontokat tárgyal a közgyűlés. Felelős ellenzéki politizálással nem fér össze az, hogy a közgyűlési munkában ne vegyenek részt."

Mokrai Mihály előterjesztéséről elmondta: szakmailag nem volt előkészített. "Fél oldal volt összesen, érdemi indoklás nélkül. Szakmai aggályokat fogalmazott meg a jegyző is, a legfontosabb ezek közül, hogy a testületnek nincs hatásköre a döntéshez" - magyarázta.

Azt is megkérdeztük a frakcióvezetőtől, jogszerűnek tartja-e a szavazás megismétlését. "Ez tulajdonképpen műbalhé volt az MSZP részéről. A közgyűlésnek ugyanis van lehetősége arra, hogy saját döntését megváltoztassa. Különösképpen akkor, ha nem egyértelmű a határozati javaslat. Ebben az esetben ez történt, hiszen a Fidesz frakcióban néhányan saját szándékukkal ellentétesen szavaztak, mert nem értették a kérdésfeltevést. Éppen ezért jogszerű volt a szavazás megismétlése, hiszen egyes képviselők félreértették a kérdést, mivel inverz kérdés volt" - fogalmazott.


12.16: Javaslat Miskolc és Felsőzsolca között illetve a két város belterületén közlekedő 7-es autóbusz viszonylat további üzemeltetésére - ezt tárgyalja most a testület.

Kókai Ernő, az MVK Zrt. vezérigazgatója elmondta: 2004-ben kötöttek szerződést, hogy Felsőzsolcára biztosítják a közlekedést, ez év végén lejár. Hozzátette: a busztörvényben azonban olyan változások történtek, hogy májustól az MVK ezt nem üzemeltethetné. "Arra az átmeneti megoldására jutottunk, hogy a törvény vis maior szabályait alapul véve, még két évig folytatjuk a szolgáltatást, de ez alatt megoldást kell keresni" - fogalmazott.

Nehéz Károly fideszes képviselő azt hangsúlyozta, hogy az MVK Zrt. 500 millió forintos veszteségét termel, viszont a 7-es busz nyereséget termel. Amellett, hogy egy társtelepülésnek a közszolgáltatását támogatjuk, még nyereséget is hoznak a cégnek - tette hozzá.

Soós Attila (Fidesz) képviselő: "A város vezetése nem csak az élhetőbb városért, de a környéken élők is fontosak számunkra. Észlelve, hogy a tömegközlekedés veszélybe kerülhet, ezért evidens volt, hogy kezdeményezték a minisztériumnál, találjanak megoldást. A tárca támogatta a javaslatot. Ezért van lehetőség 2 évre folytatni a szolgáltatást" - magyarázta.


12.04: Javaslat az önkormányzat biztosítási rendszerének egységesítése érdekében független biztosításközvetítő kiválasztására irányuló pályázat kiírására - ezt tárgyalja jelenleg a testület.

Vita nélkül tárgyalták meg.


12.01: A város második félévi munkaterve kapcsán Szegedi Márton jobbikos frakcióvezető elmondta: számos módosított nyújtottak be, melyek a munkahelyteremtésről szólnak. "Érthetetlenül állunk az előtt, hogy ez nem szerepel a Fidesz tervei között, ezt azt jelenti, hogy már megoldották, vagy azt, hogy azt sem tudják, hogy kellene ehhez hozzá fogni. Ez utóbbi lehet - vélekedett. Hozzátette: a közmunkaprogrammal csupán a számokat sikerült kozmetikázni - fogalmazott.

"A munkanélküliek száma 30 százalékkal magasabb a térségben, mint az országos átlag. 2012 első négy hónapjában 760 miskolci hagyta el a várost, ha ez folytatódik, 72 év múlva elnéptelendik Miskolc, de a fantáziájukra bízom, mennyi idő után fogynak el azok, akik tenni akarnak a városért" - fogalmazott. Kiemelte: a Jobbik a munkahelyteremtés miatt tartjak fontosnak a miskolci vállalkozások támogatását. A helyi építési vállalkozók esélytelenül vesznek részt a közbeszerztéseken...- hangsúlyozta

Dr. Zsiga Marcell alpolgármester arra kérte a képviseőt, beszéljen a napirendről.

Szegedi Márton erre így reagált: elhiszem, ez önöknek csípi a szemét, de erről beszélni kell, meg kell oldanunk.

Újra megjegyezte, szerencsére megszabadultak a szocialista frakciótól (Az MSZP ugyanis nem jött vissza a testületi ülésre, miután a szavazás körüli kialakult vita miatt úgy döntöttek, kivonulnak a teremből.)

Jakab Péter jobbikos képviselő szerint a fészekrakós ügy feltérképezését is be kellene emelni a második féléves munkatervbe. Erre vonatkozóan nyújtottak be módosító indítványt. Dr. Kovács László kdnp-s képviselő csatlakozott Jakab Péter felvetéséhez. "A városnak komoly koncepciója van arra, hogy ezt az ügyet megoldja" - fogalmazott.

Pfliegler Péter alpolgármester Szegedi Márton felszólalására reagált: mondván, azon dolgoznak, hogy a munkanélküliség csökkenjen. "Nem mindig jönnek, és nem mindig jönnek azonnal az eredmények. Vannak olyan országok, amelyeknek a kultúrájuk más, távoli országok először megismerik, akivel tárgyalnak, huzamosabb ideig kapcsolatot tartanak, utána lehet szó üzletről" - mondta.

Azt is elmondta: az Ipari Park szinte 100 százalékban megtelt, és a kisebb területekre is vannak tárgyalások.

Szeptembertől indul nemzetközi iskola, német nyelven, azért hozta létre a város, hogy a befektetők idetelepülését segítse - emelte ki.

Dr. Kiss János, a Fidesz frakcióvezetője szerint a foglalkoztatási adatokban javulás van, ötéves csúcson van hazánkban a foglalkoztatás. A munkaügyi központ adatai szerint is látni, hogy Miskolc és kistérségében is javukás van - fogalmazott. Még egy kis idő, de javulni fognak a dolgok - fogalmazott - Miskolcon. "Ahogy megígértük, rendbe is tesszük a várost" - tette hozzá.

Jakab Péter módosító indítványát, hogy szeptemberben tárgyalják meg a város piaci helyzetét, támogatják.

Szegedi Márton: "Úgy gondolom, a Jobbik elérte a célját a módosítókkal. A miskolciaknak a munkahelyteremtés a legfontosabb, pont ezt nem kommunikálják, de a mostani vitában sokkal többet mondtak erről, mint az elmúlt hónapokban. Nem vitát szeretnénk, hanem szeretnénk folyamatosan látni a számokat, a növekvő számokat" - mondta.

Dr. Kriza Ákos polgármester alkotó kritikának nevezte azt, amit a Jobbik tett.


11.39: Az előterjesztés a finomhangolást célozza meg - fogalmazott a jegyző, dr. Csiszár Miklós annál a napirendnél, amely a Szervezeti és Működési Szabályzat módosításáról szól.

Azt is elmondta: komolyabb változás a hivatalban, a jogszabályi változásoknak megfelelően jövőre várható. Ez a javaslat csupán a jelenlegi struktúrához igazítja a hivatalt - mondta.

Dr. Nehéz Károly képviselő hozzá akart szólni a napirendhez, de szerinte a jegyző olyan jól összefoglalta, hogy hozzászólása okafogyottá vált - fogalmazott.


11.36: Vége a tanácskozási szünetnek. A következő napirenddel folytatódik az ülés: Javaslat a személyes gondoskodást nyújtó szociális szolgáltatásokról és azok igénybevételéről szóló 21/2010. (VI.30.) önkormányzati rendelet módosítására.

A városvezetése amellett döntött, hogy minden egyórát meg nem haladó ellátást ingyenessé tesz - emelte ki Kiss Gábor alpolgármester.

Dr. Kovács László KDNP-s képviselő elmondta: a múlt közgyűlésen tárgyalták a város szociális ellátást új alapokra helyező javaslatot. Amikor arról döntöttek, hogy egyházi szolgáltató megkapja-e a hozzájárulást, akkor az volt az álláspont, legyen egykézben, az önkormányzat kezében az ellátás, akkor is, ha nehéz - fogalmazott. Üdvözlik, hogy az egyóra ingyenesség mindenkinek jár, bértől függetlenül - tette hozzá.


11.14: A város nem rendelkezik vagyongazdálkodási koncepcióval, ennek jóváhagyásáról ma dönt a testület. Ennek elkészítésében résztvettek a holding tagvállalatai is - mondta el a hivatal illetékese. A javaslatban az áll, hogy a az önkormányzati vagyongazdálkodási koncepció célja: a 204,4 milliárd Ft nettó értékű önkormányzati vagyon gyarapításával, fenntartásával, üzemeltetésével, hasznosításával kapcsolatos közép- és hosszútávú célkitűzéseinek meghatározása.

Soós Attila fideszes képviselő ezen napirendekről elmondta: soha, senki nem mérte még fel ilyen teljeskörűen a város vagyonát. Soha senki nem mérte még fel, hogy ezzel a vagyonnal, hogyan lehet hatékonyan, jól gazdálkodni - fogalmazott. Hozzátette: a koncepció soha nem jelent tényeket, határidőket, az csupán elképzelés, jövőkép, azt mutatja a város vezetése elkötelezett amellett, hogy Miskolc élhető legyen. Újszerű a tekintetben is, hogy figyelembe veszi az emberi tényezőt is - tette hozzá.

Kiemelte, hogy a város ingatlanjaival soha ennyire nem törődött senki. Elmondta: a szocialisták a város ingatlanjainak egynegyedét elzálogosították. Érződik az előterjesztésekben a jógazda gondossága - hangsúlyozta.

Nánási-Kocsis Norbert fideszes képviselő a helyiségek bérleti díjáról szóló napirendről beszélt: szerinte Főutca Pláza Projekt romba döntötte a főutcát, meggátolta annak fejlődését. Ez a rendelet nemcsak a belvárosi üzletekre vonatkozik, de ott lehet majd kifejezetten érezni hatását - mondta. Kiemelte, hogy volt egy 30 százalékos bérleti díj csökkentés, amely segítette a kereskedőket. Két hónapon túl üresen álló üzletek esetében havonta 10 százalékkal csökkenthetik a bérleti díjat, amíg nem találnak megfelelő befektetőt - emelte ki az egyik rendelkezését a rendeletnek. Az ideiglenes hasznosítás ideje hat hónapra növekszik, a korábbi kettőről - mondta.

Több olyan rész van a rendeletben, amely a bérlők megtartását segíti - mondta. Példaként említette, hogy az elbérletbe adhatóság tilalmát törlik.

Szegedi Márton (Jobbik) frakcióvezetője azzal kezdte, szeretné felhívni Soós Attila figyelmét, az ellenzék itt van, a politikai bűnözők vonultak ki (utalt ezzel arra, hogy a szocialista frakció kivonult a teremből, és a fideszes képviselő szóvátette, hogy az ellenzék nincs jelen.). A Fidesz-frakció megtapsolta ezt a hozzászólását.

A napirendekről elmondta: nem derül ki a koncepcióból, miből kívánja pótolni a városvezetés azt a veszteséget, amelyet a Fidesz-kormány mér a miskolciakra is jövőre. A megszorító intézkedések miatt a következő éveben felértékelődik a meglévő vagyonnal való gazdálkodás - fogalmazott.

A Fidesz-KDNP 10 perc tanácskozási szünetet kért.


10.37: Vége a zárt ülésnek. Az igazgatói pályázatokról már döntött a testület.

Most a közművelődési szerződésekről tárgyal a testület, köztük arról is, hogy a a Görömbölyi Kulturális Egyesülettel kötött Közművelődési Megállapodást felmondják.

Új korszak kezdődik Görömböly kulturális életében, nem engedhetjük meg magán egyesületek korlátozzák civil szervezetek munkáját - kezdte ozzászólását Nehéz Károly fideszes képviselő.

Az egyesületnek egyébként 2015-ig van szerződése a várossal.

Hangsúlyozta: az egyesület jogtalanul használja az ingatlant.

Új szerződést köt a város, de nem egy másik egyesülettel, hanem azt javasolják, a ház kerüljön vissza a Miskolci Kulturális Központ fenntartásába, ezzel visszadja a házat a város a görömbölyieknek - fogalmazott.


Miskolc - Nem támogatta a miskolci közgyűlés Arday István, az Avasi Gimnázium jelenlegi igazgatójának vezetői pályázatát. Részletek >>>


10.20: Nincs szégyelnivalóm az eddig elvégzett munka miatt, a döntés önmagát minősíti, és ez a döntéshozók felelőssége - ezt mondta Veres Pál, a Földes Ferenc Gimnázium igazgatója, miután a testület minősített többséggel (a szocialisták már korábban kivonultak a teremből) elutasította az igazgatói posztra benyújtott pályázatát. Az intézményvezetői posztra egyébként csak az ő pályázata érkezett. Mivel így érvénytelen a pályázat, egy évre megbízott igazgatót kell az iskolának kineveznie, olyan belső embert, aki rendelkezik a megfelelő szakkképesítésse, vagy az igazgatóhelyettesek közül valakit.

Veres Pál azt is elmondta lapunknak: fájlalja a döntést, hiszen pályázatát az iskola 96 százalékban, személyét 86 százalékban fogadta el. Ennek ellenére a testület nem tartott méltónak a posztra - fogalmazott.

Azt is megkérdeztük Veres Páltól, hogy az elutasító döntés okát mennyire látja abban, hogy annak idején a Földes Ferenc névváltoztatása ellen volt. "Elkesírtő, hogy bizonyos érdekkörök vélt sérelmei nagyobb súllyal nyomnak a latba, mint 15 évnyi sikeres iskolavezetés, fejlesztés, lojalitás a mindenkori városvezetés felé" - válaszolta.


09.38: Dr. Kriza Ákos polgármester napirend előtti felszólalásában az operafesztivált méltatta és köszönetet mondott a szervezőknek.

Azt is kiemelte, hogy 2010-óta azon dolgoznak, hogy a belváros élettel teljen meg. Ma arról is dönt a testület, hogy az idegenforgalmi szezonban is ingyenes legyen a hétvégi parkolás - fogalmazott.

Most kezdődik a zárt ülés.


09.32: Dr. Mokrai Mihály szocialista képviselő javaslatát, amely a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem megszűnése esetén az orvosi és gyógyszerészeti kar befogadásáról szól nem vette napirendre a testület. Dr. Csiszár Miklós jegyző szerint törvényességi aggályok merültek fel. Így indokolta: a Miskolci Egyetem állami intézmény, fenntartója az oktatási minisztérium, ha a közgyűlés döntene a karok befogadásáról, sérülne az egyetemi autonómia is. Illetve - folytatta a jegyző - az előterjesztés semmilyen számítást, kimutatást nem tartalmaz. Hiányzik a tárca véleménye, a Miskolci Egyetem álláspontja - hangsúlyozta.

A javaslat napirendről való levétele körüli szavazásban gondok adódtak.

A képviselők többsége igennel szavazott, azaz a Fidesz frakció is amellett, voksolt, hogy ne vegyék le napirendről. . A Fidesz azonban arra hivatkozott, félreértették a kérdést, újabb szavazást kértek. A jegyző szerint valóban félreérthető volt. Az MSZP szerint ez elfogadhatatlan, kérték, hallgassák vissza a hangfelvételt. Ez nem történt meg, és kivonultak a teremből.


09.25: Jelenleg a sürgősségi indítványok napirendre vételéről szavaznak a képviselők. Köztük egy javaslatról, amely a távhőszolgáltatás megállapításával, árváltoztatásával kapcsolatos állásfoglalás kialakításáról szól. De a sürgősségi javaslatok közt van az is, amely a DSM Nonprofit Kft. többségi üzletrészének , a Magyar Államtól való megvásárlását javasolja. De dönt ma a testület arról is, hogy felmondják-e a Görömbölyi Kulturális Egyesülettel kötött Közművelődési Megállapodást, illetve kössenek-e újat. Az előterjesztés címe alapján az ingatlant közcélú adományként biztosítaná a város.

Dr. Kriza Ákos polgármester ügyrendi javaslata alapján a közgyűlési ülés a zárt üléssel kezdődik. Ekkor döntenek az igazgatói pályázatokról.

Iskolák és az igazgatói posztra érkezett pályázatok:

10. Sz. Petőfi S. Általános és Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Iskola: 

  • dr. Magocsa László 
  • Varga Ferencné
  • Herman Ottó Általános Iskola és Munkácsy Mihály Alapfokú Művészetoktatási Intézmény:

  • Balogné Pálfi Gabriella
  • dr. Perjésiné Farkas Krisztina
  • Avasi Gimnázium:

  • Arday István
  • Schmidtné Törő Irén
  • Földes Ferenc Gimnázium:

  • Veres Pál
  • Szemere Bertalan Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium:

  • Szabó András
  • Petőfi Sándor Középiskolai Fiúkollégium:

  • Polyák Ferenc

  • 09.02: Hamarosan kezdődik a júniusi, miskolci közgyűlési ülés. A képviselők közel 40 napirendről döntenek majd, köztük iskolaigazgatók kinevezéséről. Ma születik döntés például a Földes Ferenc Gimnázium és az Avasi Gimnázium igazgatói pályázatáról is.

    De a gyermekétkeztetés átszervezését, a helyiségek bérletéről szóló rendelet módosítását, a MIK ingatlangazdálkodási tervét is ma tárgyalják a képviselők. Napirenden lesz a leánykollégium megszűnése kapcsán az igazgató jogviszonyának megszüntetése is.

    A Borsod Online-t élőben tudósítjuk.


    Miskolc - Csütörtökön ül össze a miskolci testület. A képviselők elé több mint 30 napirend kerül. Néhány fontosabb témában kértük a frakcióvezetők véleményét.


    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában