Helyi közélet

2012.06.11. 11:14

Selyemréti strand: majd csak jövőre...

Miskolc - Mégsem lesz kész az idén a Selyemréti strand. Csúszás helyett a szerződésfelbontás mellett döntött az önkormányzat.

Miskolc - Mégsem lesz kész az idén a Selyemréti strand. Csúszás helyett a szerződésfelbontás mellett döntött az önkormányzat.Nyár közepén nyithat az új Selyemréti strand - erről számoltunk be május elején. Ezt pedig arra alapoztuk, hogy Czinkné Sztán Anikó, a Miskolci Turisztikai Kft. ügyvezetője, valamint Csöbör Katalin országgyűlési képviselő sajtónyilvános bejárást tartottak a strand építési területén. Akkor úgy tűnt, minden rendben van, az ügyvezető már a csúszdák színét sorolta, és az is elhnagzott: július 20-án nyit a strand. Pénteken azonban érkezett egy sajtóközlemény: a Miskolci Turisztikai Kft. felbontotta a kivitelező Hajdú-Ép Kft.-vel kötött szerződést.

Az indok azonban csak hétfőn derült ki: az utóbbi időszakban a Hajdú-Ép Kft. megszegte a vele kötött szerződést. Ezt már hétfői sajtótájékoztatóján mondta Czinkné Sztán Anikó. Azt is, hogy a kivitelező június 4-én jelezte nekik, hogy nem tudja tartani a határidőt, 126 napot csúszik a beruházás. Az ügyvezetőtől megtudtuk: a csúszás indokait, amelyeket a Hajdú-Ép Kft. felsorolt, a műszaki ellenőrök átnézték, de nem tudták elfogadni. Melyek voltak ezek? "Például a csúszda áttervezése, villamoskábel kiváltása. De ezeket nem tudtuk elfogadni, hiszen a csúszda tervezés a kivitelező feladata, benne volt a közbeszerzési eljárásban, valószínű, későn vette észre" - válaszolta Czinkné Sztán Anikó.

Veszélyben a támogatás

De úgy tűnik, nemcsak a csúszás bejelentése volt az oka a szerződésbontásnak. A turisztikai cég vezetője arra is kitért, hogy a kivitelező nem a szerződésben meghatározott anyagokat építette be, engedély nélkül, a megbízó hozzájárulása nélkül használt más ragasztót és csempét. "Mivel nem járultunk hozzá más anyagok használatához, így a közreműködő szervezet, jelen esetben a NORDA sem engedélyezhette, ezért így az elszámolhatóság is veszélybe került" - magyarázta.

Ezek egyébként rosszabb minőségű anyagok, mint a szerződésben szereplők? Erre a kérdésünkre már Vécsi György, a Miskolc Holding Zrt. igazgatósági elnöke válaszolt: "Nem rosszabbak, de nem lett bebizonyítva, hogy jó. Mindenesetre gyengébbek, mint az eredeti."

Nem lett volna jobb a 126 napos csúszás, mint egy bizonytalan időpont? "Nem. Egyrészt azért, mert a csúszás indokai elfogadhatatlanok voltak. Másrészt a pályázatban 24 hónapos befejezési határidő szerepel, ami augusztus 31-én lejár. Ezt meg lehet hosszabbítani - erre egyébként a szerződésbontás miatt hamarosan sor kerül -, de kivitelezési csúszásra hivatkozva nem lehet módosítani" - magyarázta Lengyel Katalin, a Miskolci Városfejlesztési Kft. ügyvezetője.

Inkább jövőre

Hogyan tovább? A városfejlesztési kft. vezetője elmondta: hamarosan újabb közbeszerzési eljárást írnak ki, és gyorsított eljárást kérnek. Persze ettől még előfordulhat, hogy a pályázók közül valaki megtámadja az eredményt, ami miatt tolódhatnak a határidők - tudtuk meg. Az önkormányzat előzetes becslései szerint - bár pontos határidőt nem akartak mondani - jövőre, a strandszezonra megnyílhat a Selyemréti strand.

Lengyel Katalin arra is kitért, hogy a kivitelező által felragasztott, nem engedélyezett csempét visszabontatják a Hajdú-Ép Kft.-vel. Természetesen az ő költségükre, erről meg kell egyezniük, ha nem sikerül, akkor jogi lépésre szánják magukat - vélte az ügyvezető.

A Hajdú-Ép Kft. ügyvezetője, Tutor Lóránt Tibor lapunknak még pénteken elmondta: "Nem célom, hogy rossz viszonyba kerüljek a várossal, de a saját érdekem védelmében mindent elkövetek." Ezen kijelentés után aról is kérdeztük Lengyel Katalint, hogy ha a felbontott szerződés miatt perel a kivitelező, az befolyásolhatja-e az új közbeszerzést, okozhat-e további csúszást a beruházásban. A válasza az volt: nem.

És kérdésünk volt az is, milyen készültségi fokban van a strand. Az illetékesek erre azt mondták: most lesz ennek a felmérése, de 40-50 százalék közötti állapotban lehet.

ÉM-NSZR


Miskolc - Csöbör Katalin mit csinált egy hónappal ezelőtt a Selyemréti strand építésén?

Miskolc - A kivitelező egészen másképp látja a történetet.

Miskolc - A kivitelező szerint mondvacsináltak a város indokai, a holding a jövő héten nyilatkozik, hogyan tovább.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában