Helyi közélet

2012.06.15. 12:45

Őrizetben a tiszaladányi rablók

Szerencs -  Csak másnap jelentette a sértett, hogy otthonában kirabolták, a rendőrség ennek ellenére rövid idő alatt elfogta a támadókat.

Szerencs -  Csak másnap jelentette a sértett, hogy otthonában kirabolták, a rendőrség ennek ellenére rövid idő alatt elfogta a támadókat. A Szerencsi Rendőrkapitányság csoportos rablás megalapozott gyanúja miatt indított eljárást három tiszaladányi elkövetővel szemben. A nyomozás adatai alapján két nő és férfi társuk június 13-án a késő esti órákban behatolt a 98 éves sértett lakásába, hogy értékek után kutassanak. Az idős házigazda azonban felébredt a neszre, a hívatlan látogatói pedig bántalmazták és pénzt követeltek tőle. A támadók végül cipővel, törülközővel, és különböző élelmiszerekkel, például cukorral, kávéval menekültek el a helyszínről.

A bűncselekményről másnap tettek bejelentést a Szerencsi Rendőrkapitányság ügyeletére. A Tokaji Rendőrőrs nyomozói rövid idő alatt elfogtak egy helyi nőt és annak két társát, akik kétséget kizáró bizonyítékok alapján megalapozottan gyanúsíthatók a rablás elkövetésével. A három tettest a rendőrség bűnügyi őrizetbe vette, egyben előterjesztést tett előzetes letartóztatásuk bírósági elrendelésére.

Információs háttér:

Büntető törvénykönyv - Rablás: „Aki idegen dolgot jogtalan eltulajdonítás végett úgy vesz el mástól, hogy evégből valaki ellen erőszakot, avagy élet vagy testi épség elleni közvetlen fenyegetést alkalmaz, illetőleg valakit öntudatlan vagy védekezésre képtelen állapotba helyez, bűntettet követ el, és két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő”.

„Amennyiben a rablást csoportosan követik el a Büntető Törvénykönyv az elkövetőket öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni! A csoportos elkövetés a rablásnál is súlyosbító körülmény és nem szükségszerű, hogy a rablásban résztvevők mindegyike bántalmazza, vagy fenyegesse a sértettet. Elegendő, ha az egyik elkövető fenyegető magatartásával biztosítja, hogy társa vagy társai a sértett értékeit elvegye. A passzív jelenlévő is részt vesz a rablásban, ha társaival akár hallgatólagosan is megegyezett abban, hogy segítséget nyújt a bűncselekmény elkövetéséhez. A társaival szemlátomást egyetértő pszichikai bűnsegéd jelenlétével a sértettre bénító, a tettesre bátorító hatást gyakorol”.

- A Szerencsi Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján: B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában