Helyi közélet

2012.06.28. 11:44

Nyári karbantartás: Vízforralós hajmosás

Miskolc, Kazincbarcika, Tiszaújváros - A fodrászat bezár, a vizet melegítik, a gyerekek máshol fürdenek.

Miskolc, Kazincbarcika, Tiszaújváros - A fodrászat bezár, a vizet melegítik, a gyerekek máshol fürdenek.Az avasi városrészben kedd óta nincs melegvíz. Van, aki már jó előre tudott erről, mert olvasta az újságokban, van, aki a szomszédoktól értesült a kimaradásról, és van, akit váratlanul ért. Például az egyik avasi fodrászat-kozmetika dolgozóit, akik – elmondásuk szerint – csak az utolsó pillanatban értesültek arról, hogy a Mihő Kft. nyári karbantartási munkálatai miatt nem lesz melegvíz. Mivel a korábbi években előre tudták, így arra a hétre csak a legfontosabb, illetve a kisebb munkákat vállalták el. Most ez másképp alakult, így vízforralóval melegítik a hajmosáshoz szükséges vizet. Mindezt Papp Andrea kozmetikus mondta el lapunknak. Azt is: bezárni nem tudnak, mert sok az előjegyzés, amiket már nem tudtak lemondani.

A háztartásokban sem egyszerűbb a helyzet: Szabóné Mike Orsolya például edényekben melegíti családjának a vizet. „Mi lezuhanyzunk hideg vízzel is, de a gyerekek nem tudnak, ők egész nap Szirmán vannak a nagyszülőknél, és ott fürdenek” – mondta. Sokkal jobb megoldás lenne, ha csak napközben néhány órára zárnák el a melegvizet, és nem egésznapra – vélekedett. „Azt is hallottam, hogy jövőre talán már nem lesz szükség ilyen leállásra, ez nagy könnyebbség lenne” – tette hozzá.

Csak napi pár óra

Van olyan város, ahol csak napi néhány órára zárják el a melegvizet, reggel és este, de amikor a fogyasztónak a legszükségesebb, akkor van szolgáltatás. Ilyen például Kazincbarcika, ahol Kádár György, a távhőszolgáltató divízió vezetője elmondta: náluk már június közepén volt karbantartás, emiatt egy napra korlátozták a melegvíz ellátást.

Ilyen jellegű, azaz napi néhány órás kimaradás miért nem oldható meg Miskolcon? „Az Avason és a belvárosban azért háromnapos a nagyleállás időtartama, mert ebben az időszakban az MVM MIFŰ Kft. területén a gázszolgáltatás, gázvezeték cseréje miatt szünetel. Továbbá, ez időn belül a Miskolcot ellátó egyetlen ipari gázvezetéken a gázszállító cég is karbantartást végez. A két városrész részére a MIFŰ Kft. termeli a hőenergiát. Mivel az erőmű területén gázszolgáltatási szünet van, ezért fizikailag nem megoldható a melegvíz biztosítása. A MIHŐ Kft. a hőtermelést akadályozó gázszünet idejére, a gázszolgáltatóval egyeztetve tervezte a karbantartási munkálatait, mert ebben az időszakban akkor sem lenne melegvíz-szolgáltatás, ha a MIHŐ Kft. nem végezne karbantartási munkálatokat” – kaptuk a választ Nyírő Lászlótól, a cég ügyvezetőjétől.

Egy napra álltak le

Tiszaújvárosban már túlvannak egy egynapos leálláson, illetve az ezzel járó melegvíz kimaradáson. Kalóz Zoltán, a Tiszaszolg 2004 Kft. főmérnöke elmondta: azért volt csak egynapos a karbantartás, mert a fűtőmű szakemberei hatékonyan megszervezték a munkát.

ÉM-NSZR

Érdemes tudni 

Az Avason és a belvárosban – előreláthatólag – június 28-án éjfélig szünetel a melegvíz-szolgáltatás. A Diósgyőri lakótelepen csak néhány órára korlátozódik a szolgáltatásból való kiesés a tervezett karbantartási munkálatok miatt. Ennek időpontját a lépcsőházi bejárati ajtókra kifüggesztett értesítőn jelzi majd a MIHŐ Kft. A Bulgárföldön viszont nem várható a használati melegvíz szolgáltatásának szüneteltetése. Nyíri László azt is elmondta: „Miskolc a jövőben a lehető legnagyobb mértékben szeretné bevonni a távhőellátásba a geotermális energiát, amely a földgázellátás szüneteltetése esetén is biztosítani tudja a szolgáltatást. A társaság ettől azt is reméli, hogy a későbbiekben csak akkor fordul elő melegvíz szüneteltetése, ha nagyobb gerincvezeték javítása, felújítása vagy csere történik.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában