Helyi közélet

2012.06.10. 17:42

Nem csak intézmény, közösség is

Miskolc - Vasárnap zárta immár a huszadik évadát a Miskolci Csodamalom Bábszínház.

Miskolc - Vasárnap zárta immár a huszadik évadát a Miskolci Csodamalom Bábszínház.A színház ünnepi programja délelőtt a Vaga Banda Társulat utcai látványosságával kezdődött, majd a szépszámú közönség a Hófehérke című előadást tekinthette meg. Kora délután a három kismalac és a farkas volt műsoron, majd a nap zárásaként a Kolompos együttes adott koncertet.

- Kőszínházzá válásunk 1992-ben történt, ám némi elfogultsággal el kell mondanom, hogy közöttünk vannak azok, akik alapították az intézményt - nyilatkozta Szabó Attila, a Csodamalom Bábszínház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. - Mi nem csak egy intézmény vagyunk, hanem egy közösség. Húsz év alatt együtt nőttünk fel, együtt öregedtünk a bábszínházzal. Nekünk küldetésünk van, s ezt a küldetést, amit akkor vállaltunk, most már érett fejjel tovább kell vinnünk a következő generációk számára.

Szabó Attila elmondta, hogy alapvetően abból az igényből születik meg a bábszínház, hogy a gyerekek megelevenítik a környezetükben lévő tárgyakat. A bábszínháznak meg kell őriznie ezt a titokzatos, misztikus világot.

A kecske is jól lakik

- Minden külsőség ami rárakódik, csupán a divatnak van kiszolgáltatva - fogalmazott az ügyvezető. - A mai világban, amikor a képi és a vizuális inger olyan erősen szakad a gyerekekre, különösen nagy felelősséget ró ránk az, hogy megőrizzük a mesék egyszerű tisztaságát, a mondanivaló örökérvényűségét, s azokat a képi kifejezési formákat találjuk meg, amelyek nem akarnak versenyezni a rajzfilmmel, vagy a 3D-s mozival.

Hogy mivel? Szabó Attila szerint a hagyományos paravános, kesztyűs bábokat szeretik a gyerekek, mert így eltudnak vonatkoztatni a bábos jelenlététől. Mások éppen ellenkezőleg, azaz igénylik a bábost, azaz az élő szereplőt.

- Nekünk mindenféle igényt ki kell elégítenünk - tette hozzá. - A repertoárunkban olyan előadások szerepelnek, hogy a kecske is jól lakik és a káposzta is megmarad, vagyis minden közönségréteg megtalálja a szívének tetszőt.

(ÉM-JLI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában