Helyi közélet

2012.06.20. 15:38

Négyes interjú: mit gondolnak a frakcióvezetők?

Miskolc - Csütörtökön ül össze a miskolci testület. A képviselők elé több mint 30 napirend kerül. Néhány fontosabb témában kértük a frakcióvezetők véleményét.

Miskolc - Csütörtökön ül össze a miskolci testület. A képviselők elé több mint 30 napirend kerül. Néhány fontosabb témában kértük a frakcióvezetők véleményét.

Dr. Kiss János (Fidesz) frakcióvezető

Helyiségek bérlete

Miután a miskolci szocialisták ötlete, a Főutca Plaza Projekt csúfosan megbukott, a Fidesz nekilátott a belváros, és a főutca rendbetételének. Tárgyalásokat kezdtünk a bérlőkkel, csökkentettük a bérleti díjakat, a belvárosba pedig elkezdett visszatérni az élet. A bérlői javaslatokat folyamatosan vizsgáljuk, így kerül most is számos bérlőbarát módosítás a rendeletbe.

MIVÍZ-es közszolgálati szerződés

Az Önkormányzat és a MIVÍZ Kft. között 2009-ben jött létre közszolgáltatási szerződés, amelyben a város területén képződő folyékony hulladék gyűjtését, szállítását és ártalmatlanítását szabályozták. Ezt a szerződést hosszabbítják meg a felek további két évvel, amelynek eredményeképpen a város vízellátását biztosító források védelme szempontjából fontos feladat továbbra is jó kezekben marad.

Marosvásárhelyi egyetemi karok befogadása

Tegyük egyértelművé, hogy ez a javaslat nem a városvezetéstől származik, hanem MSZP-s szereplési vágy terméke. De jól emlékszünk arra, hogy az MSZP a határon túli magyarsághoz fűződő elutasító érzelmeit már többször kimutatta, így ez a javaslat az ő köreikből nem más, mint rossz ízű politikai bohóckodás.

Gyermekétkeztetés átszervezése

A gyermekétkeztetés átszervezése a racionális és takarékos gazdálkodási szemléletből következik. Az oktatási ágazatban jelenleg 30 főzőkonyha üzemel, amelyek kapacitásának kihasználtsága éves szinten 78 százalékos. Az átszervezés keretében 5 főzőkonyha melegítőkonyhává alakul át, így a kihasználtság 92 százalékra növekszik, a jó állapotban lévő eszközök pedig átcsoportosíthatók a megmaradt konyhákba.

Molnár Péter (KDNP) frakcióvezető

Helyiségek bérlete

Városunkban a MIK Zrt. látja el az önkormányzati fogalomképes, nem lakás célú helyiségek bérbeadásával kapcsolatos feladatokat. 2011-ben újra lettek szabályozva az önkormányzati tulajdonú helységek bérbeadási feltételei, ezeket a módosított feltételeket kívánja finomhangolni a MIK, hogy a rendelet még jobban tudjon alkalmazkodni a város piaci és gazdasági viszonyaihoz. Az átgondolás alapját az elmúlt egy évben megszerzett tapasztalatok adták. A javaslat két fő területre osztható fel, egyik az új bérlők megnyerése, a másik pedig a jelenlegi bérlők megtartása.

MIVÍZ-es közszolgálati szerződés

Az Önkormányzat 2009-ben kötött a MIVÍZ Kft-vel Közszolgáltatási Szerződést 3 évre a települési folyékony hulladék gyűjtésére, elszállítására és ártalmatlanítására. Ez július 1-jével lejár. A közbeszerzésekről szóló hatályos törvény lehetővé teszi a most lejáró szerződés további 2 éves meghosszabbítását. Ez továbbra is biztosítani tudja a város számára, hogy egy kézben összpontosuljon a települési folyékony hulladék begyűjtése és a tisztítótelepi kezelése, amely Miskolc város vízellátását biztosító források vízbázis védelme szempontjából rendkívül fontos és indokolt.

Marosvásárhelyi egyetemi karok befogadása

Nem egészen értjük a kérdéssel kapcsolatos önálló képviselői indítványt. Egy ilyen dolgot sokkal jobban elő kellene készíteni, alapos mérlegelésre lenne szükség, a Miskolci Egyetemmel is előzetes tárgyalásokat kellene lefolytatni, de minisztériumi szintű egyeztetésre is szükség lenne. Egyébként sem dőlt még el a marosvásárhelyi egyetemi karok jövője, így nincs is miről beszélni.

Gyermekétkeztetés átszervezése

A gyermekétkeztetési feladatellátást a közoktatási intézményeink óvodai és iskolai főző- és tálalókonyhái látják el. A főzőkapacitás éves kihasználtsága 78 százalékos. A főzőkonyhák többsége felújításra szorul. Több szempontot mérlegelve az önkormányzat 5 főzőkonyhát átminősít melegítőkonyhává. Fontos, hogy minden dolgozó további sorsát megnyugtatóan elrendezi az önkormányzat. A változtatás miatt a főzőkonyhák ellátási területe némileg változik. Fontos: az ellátottság és a minőség nem változik.

Földesi Norbert (MSZP) frakcióvezető

Helyiségek bérlete

Sokáig azt hittük, hogy az oly sokat szapult Főutca Pláza Projekt helyett valami sosem látott profizmussal előkészített anyagon dolgozik immár másfél éve (!) az új városvezetés, azonban újra csalódnunk kellett. Az előterjesztésből egyértelműen kiderül, hogy Miskolcra is elért a kétharmados "uram - bátyám" viszony, így a főutcai ingatlanhasznosítás is erről szól majd. A tervezet biztosítja a lehetőséget a spekulánsoknak, és egyre nagyobb jogi bizonytalanságba keveri a bérlőket. 33 befektető nincs. A főutca nem telt meg.

MIVÍZ-es közszolgálati szerződés

Az egyes törvények Alaptörvénnyel összefüggő módosításáról szóló törvényt a FIDESZ-KDNP megszavazta, hogy a talajterhelési díj egységdíjának mértéke a tízszeresére emelkedjen. Ez a díjemelés hatalmas terhet jelent azon miskolci lakosoknak, akiknek az ingatlanja nincs rákötve a kiépített szennyvízcsatornára. A korábbi díjtételhez képest a tízszeres emelés aránytalan és megfizethetetlen egy átlagos miskolci család számára. Megint egy olyan intézkedés, mely a kormány és a városvezetés alkalmatlanságát bizonyítja. Kérdezzük: Ki fogja ezt megfizetni?

Marosvásárhelyi egyetemi karok befogadása

Miskolc befogadó város. Sokan, sokszor mondták ezt, és igaz is volt évekig városunkra, városunk vezetőire. Most itt egy lehetőség, hogy Kriza Ákos bizonyítsa: olyan vezető kíván lenni, aki komolyan veszi azt, amit elődjei elkezdtek. Azt szeretnénk elérni, hogy fogadják be javaslatunkat, és hozzon a Közgyűlés egy elvi állásfoglalást az intézmény befogadásáról. Miskolc ismét bizonyíthat: Selmec után újra "megfoghatja kezét" egy magyar egyetemnek.

Gyermekétkeztetés átszervezése

Ismét egy intézkedés, mely köszönő viszonyban sincs a racionalitással. Semmilyen rendszert nem találunk az előterjesztésben, azonban kíváncsian várjuk ennek a változtatásnak a magyarázatát, mert csak sejtéseink vanak, mi állhat a dolgok mögött. Azt látjuk, hogy a cél adott: minden értéket tönkretenni, amit a miskolci szocialisták létrehoztak. Ami viszont felháborító, hogy két fontos dolgot hagy figyelmen kívül a városvezetés: az egészséges étkeztetést és a gyermekeket.

Szegedi Márton (Jobbik) frakcióvezető

Helyiségek bérlete

A szocialisták évei alatt az önkormányzati ingatlanok kihasználtsága történelmi mélypontra süllyedt. A Fidesz temérdek, évek óta üresen álló, végletekig lepusztult helyiséget vett át, ami napjainkban is csak viszi az adófizetők pénzét. Kulcsfontosságú, hogy ezek az ingatlanok végre bérlőkre találjanak. A városvezetés igyekezete a kihasználatlan ingatlanok kedvezményes bérleti díjjal történő vonzóbbá tételére azonban önmagában kevés ahhoz, hogy a hatalmas anyagi ráfordítást igénylő helyiségek a jelenlegi gazdasági helyzetben gazdára találjanak.

MIVÍZ-es közszolgálati szerződés

Ma nem az a legfontosabb kérdés, hogy az elkövetkezendő két évben a MIVÍZ végzi-e a folyékony hulladék gyűjtését, ez ugyanis magától értetődő. Ennél sokkal fontosabb kérdés, hogy hogyan kívánja a városvezetés bekapcsolni a szennyvízszállítás és ártalmatlanítás rendszerébe azokat a városrészeket, ahol a társadalmi együttélésre képtelen egyének az utcára, vagy szigetelés nélküli gödrökbe öntik a szennyvizet, veszélyeztetve ezzel Miskolc páratlan vízkészletét, és a miskolciak egészségét is.

Marosvásárhelyi egyetemi karok befogadása

A marosvásárhelyi orvosi és gyógyszerészeti kar befogadása minden bizonnyal kedvező hatással lenne városunkra. A Jobbik ugyanakkor nemzetben gondolkodó pártként egyetlen célt tud megfogalmazni: foggal, körömmel küzdeni kell azért, hogy az említett karok ne válhassanak a román soviniszta törekvések újabb áldozataivá, a nemzeti önfeladás újabb jelképeivé. Mi a szocialistákkal ellentétben nem azért fogunk lobbizni, hogy ezek a karok Miskolcra jöjjenek, hanem azért, hogy a román kormány ne szüntethesse meg őket Marosvásárhelyen.

Gyermekétkeztetés átszervezése

A gyermekétkeztetés évek óta tartó átszervezésének egyetlen vezérlő elve a költséghatékonyság. Ennek eredményeként a konyhai alkalmazottakat elbocsátják, a szülőkre háruló költségek egyre nagyobbak, az ételek minősége pedig fényévnyi távolságra van a megfelelőtől. Frakciónk elfogadhatatlannak tartja, hogy miközben a gyermekek egészséges étkeztetésére nincs pénz, addig a miskolci börtönben többfogásos menüből választhatnak a rabok. Tűrhetetlen, hogy a szocialisták után a Fidesznek is többet érnek a bűnözők, mint a gyerekek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában