Helyi közélet

2012.06.05. 13:14

Miskolci Nemzeti Színház - Csütörtökön csomagolnak

Miskolc - A színház évadhirdető programja elkezdődött ugyan, de az eső miatt kétnapossá válik.

Miskolc - A színház évadhirdető programja elkezdődött ugyan, de az eső miatt kétnapossá válik.Az esőt nem tervezték be a programok közé, ezért ez kissé felülírta az eredeti elképzeléseket. A színház évadhirdető happeningjét a „Nagy Csomag” címűt mégsem halasztották el, bár igaz, kissé rögtönzésízűvé sikeredett.

– Így is terveztük, szabadtéri eseményről van szó, számítanunk kellett, hogy beleszól az időjárás – mondta az Észak-Magyarországnak Kiss Csaba, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója. Délelőtt fél 11-kor még annyi volt biztos, hogy a közel kétszáz diák hozzákezd a munkához – igaz, nem a szabad ég alatt, mint korábban tervezték, hanem a nyári színház fedett részén és a Kamaraszínházban – hogy elkészítsék rajzaikat, amelyekkel később a teljes színházat tervezték becsomagolni.

Készülnek a plakátok

A „Nagy Csomag” rendezvényt már hetekkel korábban meghirdette a színház. Lényege: sok-sok programot nyújtanak át ezen a napon a miskolciaknak, hogy felhívják a figyelmet arra, valami új kezdődik a városban. Június elsejétől ugyanis új vezetője van a színháznak Kiss Csaba személyében, de egy fiatal rendezőcsapattal dolgozik majd együtt, akik mind jelen is voltak a szerdai programon.

A diákok is már hetek óta készültek. Hét művészeti iskolából, a Gábor Áronból, a Szemeréből, a Zrinyi és az Avasi gimnáziumokból, a Balázs Győző Líceumból, a Kaffka és a Munkácsy általános iskolákból és a Waldorfból érkeztek. A feladatuk az volt, tudjuk meg Pollner Erikától, az egyik iskola, a Zrinyi Ilona Gimnázium rajztanárától, hogy a most következő évad tervezett bemutatóihoz tervezzenek képeket, és azokat fessék meg nagyban.

–12-szer 18 méteres lesz a mi óriásplakátunk, az 1800 négyzetméteres nagyplakát része – magyarázta, miközben a diákok munkához is látnak. Mint mondja, Móricz Úri muriját, Moliere: Dandin Györgyjét és az Ionescu darab, a Kopasz énekesnőjét választották. Elmondta a gyerekeknek, miről szólnak majd az előadások, felolvasást tartottak a művekből, majd a terveket megrajzolták a leendő hatalmas plakátokra, a színházban már csak ki kell festeni.

Esőnap, csütörtökön

– Nagyon úgy tűnik, el kell halasztanunk az épület becsomagolását – mondta dél körül az Észak-Magyarországnak Kiss Csaba. – De nem fölösleges a munka, hiszen a plakátok elkészülnek, és június 7-én, azaz csütörtökön folytatjuk a programot.

Az eső elmosta ugyanis az Ablak- és Járdaszínházat is (illetve csütörtökre csúsztatta), koradélután úgy tűnt, hogy a táncszobrok, a nagy közönség találkozó is csúszik.

Tervezték viszont – este 8-ra – annak a kiállításnak a megnyitóját, amiről Keszég László rendező beszélt is nekünk. Az egri főiskola rajztagozatosait kérték, készítsenek a színház arculatához illő logókat és plakátokat. Az elkészült művekből kiállítást rendeztek a színházzal szemközti hajdani papírboltban: ennek a megnyitóját tervezték. A kiállítást a hamarosan kezdődő operafesztivál idején bárki megnézheti majd, sőt, szavazhat is a legjobbakra, a díjat a fesztivál zárásaként osztják majd ki.

– Bízom benne, hogy a mostani rendezvényekkel kiderül, építkezni akarunk Miskolcon, és szuper lesz, amit csinálunk – mondta még Keszég László.

ÉM-HM

 Gyalog Miskolcra

A rendezvényen beszéltünk Szőcs Artúr rendezővel is, ő is segédkezett a tegnapi programok lebonyolításában. Este azonban tervezte, hogy indul vissza Budapestre: szerdán ugyanis útra kel tucatnyi társával gyalog vissza, Miskolcra.  

Az ő nevéhez fűződik ugyanis az a kísérleti előadás, amelyet jövőre a Csarnokban mutat majd be Mi és Miskolc, avagy 272 307 lépés a város felé címmel. A darab úgy „áll össze”, hogy a színészek – akik most még alig ismerik egymást, hiszen most szerződnek Miskolcra – egy napot gyalogolnak, majd egy napot az útba eső faluban töltenek el, útiélményeikből születik majd meg az előadás.

– Már az úton próbálunk majd – árulja el Szőcs Artúr. Meséli, 30-40 oldalnyi anyagot már írtak közösen az íróval, Veres Péterrel (ő is útitársuk lesz), kiindulópontként. Ám hogy ez miről szól, nem volt hajlandó elárulni, mint mondta, lehet, hogy a tapasztaltak „felülírják.” Egy biztos, az operafesztivál zárónapján érkeznek Miskolcra, és bízik benne, hogy addigra csapattá kovácsolódnak össze.

Kapcsolódó cikk:

Miskolc - Öt előadást a nagyszínpadon, ötöt a Kamaraszínházban, és hármat-hármat a Játékszínben és a Csarnokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában