Helyi közélet

2012.06.07. 16:25

Madárbarát megoldás mint minta

Dél-Borsod - A védett és fokozottan védett madarak megóvását szologáló beruházás indul Dél-Borsodban.

Dél-Borsod - A védett és fokozottan védett madarak megóvását szologáló beruházás indul Dél-Borsodban.A dél-borsodi tájegységben minden évben jelentős számú védett és fokozottan védett madár szenved áramütést a szigeteletlen szabadvezetékek miatt. A most indduló, több mint 520 millió forintos projekt megvalósításától azt reméli a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, hogy jelentősen csökken a területen költő és vonuló madarak pusztulása. Ennek érdekében érdekében a középfeszültségű szabadvezetékek oszlopait madárbarát módon, a megfelelő oszlopfej-szerkezetek alkalmazásával átalakítják, mintegy 530 millió forintból.

A vezetékszakaszok egyes részein (összesen 80 kilométer hosszban) korábbi pályázati forrásokból már végeztek átalakításokat, de közöttük jelentős kiterjedésű szakaszok burkolatlanok maradtak, védelem nélküli „fehér foltokat” képezve. A mostani projekt célja a korábban „kimaradt” szakaszok átalakítása.

A projekt országosan is egyedülálló abban a tekintetben, hogy nem egy-egy kisebb terület, hanem egy egész tájegység együttes kezelését kívánja megoldani, összehangolni, ezáltal a jobbára egységes műszaki tartalmú vezetékhálózat mintaterületként is szolgálhat.

ÉM-SzK

 Adatok

A jelenleg tervezési szakaszban álló projektmegvalósítás főbb adatai:

Megvalósítás kezdete: 2013.04.01.

Tervezett időigénye: 25 hónap

A megvalósítás becsült összköltsége: 527 millió Ft 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában