Helyi közélet

2012.06.01. 12:33

Kirándulás itthon, utazás ingyen

Miskolc, Halmaj - Az olcsó osztálykirándulás is lehet tartalmas és élményt nyújtó.

Miskolc, Halmaj - Az olcsó osztálykirándulás is lehet tartalmas és élményt nyújtó.

Nem muszáj drága osztálykirándulásokat szervezni ahhoz, hogy a diákok jól érezzék magukat. A drága kirándulások ellen szól az is, hogy gazdasági válság a szülők pénztárcáján is érződik. Így az iskolák igyekeznek alkalmazkodni a lehetőségekhez, vagy kihasználni a támogatásokat.

A miskolci Nyitott Ajtó Baptista Általános Iskola hátrányos helyzetű gyermekeket nevel. Ezért az osztálykirándulást is csak akkor tudják megszervezni, ha azért a szülőknek nem kell sokat fizetniük. Molnárné Kertész Ildikó igazgatóhelyettestől megtudtuk, a kisebbekkel a Bükkben kirándulnak, a nagyobbakkal viszont igyekeznek elutazni. Budapestre minden évben szerveznek kirándulást, tavaly kétszer is voltak. Az idén azok utazhattak, akik a magatartási versenyben jeleskedtek. Van, hogy pályázat segíti őket, máskor a Baptista Szeretetszolgálat nyújt támogatást az utazáshoz, de az is sokat segít, hogy nem kell a vonatjegyért fizetniük, ha a fővárosban meglátogatnak bizonyos múzeumokat. Az igazgatóhelyettes nagyon fontosnak tartja a gyerekek élményszerzését, mint mondta, ez a pedagógiai programjukban is jelentős szerepet kap.

Egy-két napra

A Zrínyi Ilona Gimnáziumban 1-2 napos kirándulásokat szerveznek az osztályfőnökök. Kovács Katalin igazgatóhelyettes azt mondta lapunknak, ők is érzik, hogy a szülők kevesebbet tudnak áldozni a kirándulásra. A 9.-esek általában nem utaznak. Vagy Miskolc nevezetességeivel ismerkednek, mivel sok a vidéki tanuló, vagy a Bükkben kirándulnak. A felsőbb évesek is főleg vonatra szállnak, mert az olcsóbb. A pedagógusok itt is kihasználják a budapesti ingyenes utazási lehetőséget, de ha máshová veszik az irányt, akkor is inkább egy napra mennek, mert így nem kell szállásért fizetni, az étkezés pedig megoldható abból, amit visznek magukkal a diákok.

Erdélyben jártak

A halmaji diákok viszont Erdélyben jártak egy ötnapos kiránduláson a Határtalanul program keretében. Palásti László pedagógus, programvezető lelkesedéssel beszélt az útról. Úgy fogalmazott, erre lenne szüksége minden gyerekeknek, hiszen nem hiányzott nekik sem a tévé, sem az internet, az erdélyi gyerekekkel barátkoztak, énekeltek, táncoltak, fociztak és kirándultak. A kormány által támogatott kirándulásnak az utazási és szállásköltségét fizeti a pályázati keret. Palásti László azt mondta lapunknak: az egyébként 40 ezer forintos kirándulás a gyerekeknek fejenként csak 8 ezer forintjába került.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában