Helyi közélet

2012.06.13. 10:12

Irány a tábor! De miből?

Borsod-Abaúj-Zemplén - Feledhetetlen élmény volt a táborban, a rendszeres étkezés...

Borsod-Abaúj-Zemplén - Feledhetetlen élmény volt a táborban, a rendszeres étkezés...Indián, extrém, kalóz, nyelvi, zoo, és még sorolhatnánk azon táborok sorát, amelyeket az idei nyárra ajánlanak a szülőknek. A legolcsóbb – amit a neten találtunk – 5000 forintos heti áron vehető igénybe, a felső határ pedig 50-100 ezer forint között van. Sok esetben azt láttuk, csak az elnevezésért elkérnek egy nagyobb összeget. Persze ezzel nem tévesztik meg a szülőket, legtöbben ugyanis az ár és nem a név, vagy éppen a kínálat alapján választanak. A fórumozók hozzászólásaiból kiderült: van egy elkülönített összeg a gyerek táboroztatására, és attól nem térhet el a költségvetésük. A legfontosabb szempontjuk leginkább az volt: vigyázzanak a gyerekre, míg ők dolgoznak.

Vigyázás, akarom mondani táborozási lehetőség akad bőven. Miskolcon például az önkormányzat is teremt erre lehetőséget. A perecesi és balatonmáriafürdői üdülőjében a gyermekek idén is ugyanannyiért és ugyanazokkal a feltételekkel nyaralhatnak, mint tavaly. Dobos Tímea városházi szóvivőtől megtudtuk: a perecesi táborban június 25- augusztus 17. között 6-13 éves gyermekek vakációzhatnak. Összesen 800- 1000 gyermek két hetes beosztásban, 4 turnusban tölthet el kellemes napokat. Itt csak a napköziben szokásos étkezési díjat kell fizetni, ha év közben nem fizettek, akkor a tábor is ingyenes. A balatonmáriafürdői tábor június 19- szeptember 02. közötti időszakban fogadja a 10-14 éves tanulókat. Összesen 900-1300 gyerek, 9 turnusban, 8 napos beosztással nyaralhat a Balaton partján. A tábor részvételi díja idén is 20 ezer forint, mely tartalmazza az étkezés és szállás költségét, az utazási költség 5.600 forint és 2000-3000 forint költőpénz a fakultatív programokra, ami kedvezményes ár – vélekedett a szóvivő.

20 ezer fölött

De vannak, akiknek ez sem kedvezményes ár, mert egy fillérjük sincs a gyerek nyaraltatására. Ha valamilyen módon – például felajánlásokból, képviselői támogatással – mégis eljutnak táborba, akkor a legnyagobb élmény számukra a rendszeres étkezés. Ez történt tavaly is, amikor Benczés Miklós képviselő 35 hátrányos helyzetű gyerek balatonmáriafürdői nyaralását állta (egyébként az idén is lesz hasonló kezdeményezése – a szerk.) „A felügyelő kollégák – tavaly – a tábor végén megkérdezték, kinek mi tetszett a legjobban, kiben mi hagyott nyomott. Elgondolkodtató, hogy a válasz sok gyerek esetében a rendszeres étkezés volt.”

Az önkormányzaton kívül a Miskolci Kulturális Központ is szervez táborokat, de csak azért, mert ez a szabadidőközpont egyik értékes tevékenysége, nem szeretnék feladni – fogalmazott Lassúné Urbán Erika táborszervező. Anyagilag azonban már nem éri meg nekik, éppen csak hogy ki tudják gazdálkodni a költségeket – tette hozzá. Elmondta azt is, a vitorlás táborukat – ami 20 ezer forintos heti áron volt – tavaly, érdeklődés hiánya miatt már nem tudták beindítani. Ezzel az idén már nem próbálkoznak, de lesz nomád-lovas táboruk, ami minden évben népszerű, és lesz kincskereső tábor, szambázoo, túrázoo, fotozoo.

A táborszerzvező azt is elmondta, hogy kedvezményeik nincsenek, de az egyik nagyvállalat úgy döntött, dolgozóik gyermekeinek fizetik a táborozás felét. „Megkerestünk más cégeket is, de eddig senki nem élt ezzel a lehetőséggel” – mondta.

Azt is megtudtuk tőle, 20 ezer forintos heti áron manapság nehéz eladni egy tábori programot.

ÉM-NSZR

 Hova adjuk a gyereket

Lassúné Urbán Erika azt is elmondta: manapság sok magántábor nyílik. Éppen ezért arra figyelmeztette a szülőket, hogy győzödjenek meg arról, a szervezőknek megvan-e az egészségügyi igazolásuk, és hogy megfelelő tapasztalattal rendelkeznek-e. „A gyerekeinket bízzuk rájuk, ezért, ha drágább is egy tábor, megéri, ha szakszerűen gondoskodnak a gyerekről” – hangsúlyozta. 

 Az idén már nem futja

A sok-sok tábor közül, ami igazán népszerű, az a nyelvi tábor. A gyerekre vigyáznak, és még tanul is – vélik a szülők. Az áremelkedések miatt azonban ma már ezekre is kevesebben jelentkeznek – mondta Illés Angéla, a Kids Club vezetője. Hozzátette: az idén lesz olyan, éppen az anyagiak miatt, aki már nem tud jönni a táborunkba.

Az áraikról elmondta: 25 ezer forint egy hét, amihez programok, és háromszori étkezés is jár. 

Miskolc - Hamarosan véget ér az iskolai oktatás és sok szülőnek okoz problémát a gyerekek nyári felügyeletéről gondoskodni, ezért az Észak-Magyarország szakértői telefonra invitálta a polgármesteri hivatal szakemberét.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában