Helyi közélet

2012.06.25. 11:13

Hatszáz millióból megújuló mellékutak Borsodban

Borsod-Abaúj-Zemplén - Uniós forrásból újul meg a Kazincbarcika-Múcsony és a Szikszó-Onga közötti mellékútegy-egy szakasza.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Uniós forrásból újul meg a Kazincbarcika-Múcsony és a Szikszó-Onga közötti mellékútegy-egy szakasza.Átadta a munkaterületet a kivitelezőnek a Magyar Közút Nonprofit Zrt. két borsodi mellékútfelújtítás kapcsán. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által jóváhagyott Észak-magyarországi Operatív Program 2009-2013-as akciótervének keretén belül így európai uniós forrásból kap új burkolatot a Kazincbarcika-Múcsony és a Szikszó-Onga összekötő út 8,7 kilométeres szakasza 603,8 millió forintból.

Burkolatcsere, ároktisztítás

A projekt két elemből áll. A mai (június 25-ei) munkaterület átadást követően egyrészt megújul a 2606 jelű Kazincbarcika-Múcsony összekötő út 3,2 kilométeres szakasza, amely Kazincbarcika belterületétől egészen Múcsony belterületéig vezet. A kivitelező ezen az útszakaszon a burkolatcsere mellett a buszmegállókat is átépíti, valamint kitisztítja a nyílt árkokat és csőátereszeket.

A projekt másik eleme a 3701 jelű Szikszó-Onga összekötő út 5,5 kilométeres szakasza, mely Onga település belterületét érinti. A burkolatfelújítás és megerősítés mellett megújulnak a buszmegállók, a szakemberek kiszélesítik az úton található hidat, rendezik és kitisztítják az árkokat, átereszeket, valamint helyreállítják az útszelvényeket is.

A kivitelezés elsődleges célja az útburkolat és a padka felújítása, ezzel jobb utazáskényelmi és forgalombiztonsági feltételeket teremtődhet az utazóknak. Közvetlenül érintett több ezer ember, akik a mindennapi munkába és iskolába járás, valamint az ügyintézés során használják a felújításra kerülő országos mellékutakat.

Öt év „kiemelt garancia”

A kivitelezésre közbeszerzési eljárás lefolytatása után a projektgazda Magyar Közút Nonprofit Zrt. a C-H ROP 2009-2013 Konzorciummal kötött szerződést. A sikeres projektzárást követő 5 éven át a felújított útszakasz kiemelt figyelmet élvez mind az üzemeltető, a karbantartó, a fenntartó, mind az Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség és az uniós források felhasználását ellenőrző szervezetek által.

ÉM-SZB

 Országosan ezer kilométer

Az Új Széchenyi Terv Regionális Operatív Programjának keretében országosan várhatóan több, mint 1000 kilométernyi 4 és 5 számjegyű mellékút felújítása indulhat el 2012-ben. Ebből az Észak-magyarországi régióban 2013 év végéig közel 142 kilométernyi mellékút felújítása valósulhat meg európai uniós forrásból. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában