Helyi közélet

2012.06.26. 14:51

Gyurcsány Ferenc visszatért az Avasra

Miskolc - Gyurcsány Ferenc újra Miskolcon, újra tüntetők várták.

Miskolc - Gyurcsány Ferenc újra Miskolcon, újra tüntetők várták.Mintegy húsz tüntető várt kedden délben Gyurcsány Ferencre, a Demokratikus Koalíció (DK) elnökére a Munkácsy Mihály Általános Iskola előtt. Ott tartotta ugyanis fórumát, amelyen a Lakótelepek Komplex Rehabilitációja című programját ismertette a pártelnök, a lakótelep közös képviselőivel. A program egyébként egy jogszabály-módosítás, amelyet önálló országgyűlési indítványként adtak be a közelmúltban. Mint a pártelnök elmondta: a tervezet a félévvel ezelőtti látogatásának, az avasi lakótelepen eltöltött pár nap tapasztalatainak az eredménye.

A tüntetők azonban úgy gondolták, a volt miniszterelnöknek semmi keresnivalója Miskolcon. De volt, aki azt is gondolta, tudna megoldást a fészekrakós problémára. Kasuba György, az egyik tüntető – elmondása szerint – az interneten böngészve tudta meg, hogy Gyurcsány Ferenc Miskolcra érkezik. Szerinte ez egy provokáció a volt miniszterelnök részéről. Kasuba György azt is elmondta, reméli, lesz megoldás a fészekrakós ügyre. Amikor arról kérdeztük, hogy szerinte mi lenne a megoldás, a válasza az volt: szavazzanak rá. Ő ugyanis indulni szeretne 2014-ben a választásokon. Az országoson vagy az önkormányzatin? „Erről még korai beszélni” – válaszolta.

Tartózkodtak

Amíg a tüntetőkkel beszélgettünk, megérkezett Gyurcsány Ferenc az iskolához. Vele tartott az a család is, akiknél év elején három napot töltött. A fórum előtt a sajtóval is ismertette a programot a pártelnök, így kiderült, ha a jogszabály-módosítást elfogadná az országgyűlés, akkor az az avasi lakótelepen indulhatna. A terv szerint három évig itt lenne a mintaprogram, évente 1 milliárd forintos költségvetéssel.

Gyurcsány Ferenc az összeg kapcsán kiemelte, ebből például arra is jutna, hogy a város megjelenhessen az ingatlanpiacon, mint vevő. Valamint – ez is szerepel a tervezetben – az is fontos, hogy az adóságtörlesztésnél, milyen sorrendet határoznak meg. Azaz, a bankokkal szemben elsőnek kell lenniük a szolgáltatóknak – vélekedett a pártelnök. És a városrész élhetőségét is alapul vették, ezért a program kiemeli a közösségszervezők, a közösségi terek szerepét.

Mennyi esélyt lát arra, hogy ezt elfogadja a Parlament? „Az jó jel, hogy a bizottsági üléseken a kormánypárti képviselők közül volt, aki tartózkodott, és volt olyan jobbikos, aki részleteiben támogatta a javaslatunkat” – válaszolta Gyurcsány Ferenc.

ÉM-NSZR


A Jobbik rabláncon látná Gyurcsányt

Miskolc - „Gyurcsány Ferenc az idén már másodszor borzolja a miskolciak kedélyét.”   

Így kezdte keddi sajtótájékoztatóját Szegedi Márton, a Jobbik frakcióvezetője. Mint mondta: a volt miniszterelnök tönkre tett egy országot, és ezzel együtt több magyar várost, Miskolcot is, most pedig idejön, hogy megoldja, amit ő és csapata előidézett. A frakcióvezető politikai szektának nevezte Gyurcsány Ferenc pártját, a Demokratikus Koalíciót, és úgy vélte, nem kellene nekik Miskolcon „marketingelniük” magukat. „Egy egészséges országban kötél, halálbüntetés járna neki” – fogalmazott.

Jakab Péter, a párt önkormányzati képviselője szerint Gyurcsány Ferenc csak eljátssza, hogy érdekli a miskolciak, avasiak problémája. „Ha valóban érdekelné, akkor a törvényjavaslata azzal kezdődne, hogy a szocialisták által betelepített fészekrakósokat hogyan lehetne kitelepíteni” – hangsúlyozta. Ezen kívül úgy véli, Gyurcsány Ferencnek teljes vagyonával kellene felelnie azért, amit az Avassal tett.

Miklós Árpád, a Jobbik megyei önkormányzati képviselője azzal kezdte: ő akkor várná lekesen Gyurcsány Ferencet, ha rabszíjon vezetnék. Szerinte a volt miniszterelnök a nemzetközi nagytőke érdekeit képviselte, ezért nyolc éves krományzása alatt az ország tönkre ment.


Fidesz: Korábban kellett volna segíteni

Elkésett az Avasról Gyurcsány Ferenc – reagált az akcióra dr. Kiss János, a Fidesz önkormányzati frakciójának vezetője a keddi sajtótájékoztatón. Már 2006-ban eljöhettek volna, kijavíthatták volna a hibás törvényt, amit hoztak és elejét vehették volna a mára elmérgesedett helyzetnek – tette hozzá. A miskolciak nem hiszik el, hogy ezek a személyek – említette a volt kormányfőn kívül többek között Szűcs Erika, Káli Sándor nevét – eredményt tudnak produkálni – vélelmezte a frakcióvezető. Sebestyén László országgyűlési képviselő hangsúlyozta, a városvezetés intézkedései nyomán – egyebek mellett az összevont ellenőrzéseknek köszönhetően – lassan javul a városrész lakóinak hangulata és csökken a fészekrakók száma – fogalmazta meg a képviselő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában