Helyi közélet

2012.06.19. 08:52

Eszi, nem eszi - kimehet?

Miskolc - Közétkezhetnek a kórházi kapun kívül húsz perc alatt, ha engedélyt kapnak, kezet mosnak és átöltöznek.

Miskolc - Közétkezhetnek a kórházi kapun kívül húsz perc alatt, ha engedélyt kapnak, kezet mosnak és átöltöznek.„Amióta a megyei kórház területén lévő Eurest Étteremüzemeltető Kft. vette át a Szent Ferenc Kórház élelmezési ellátását, a betegek folyamatosan panaszkodnak az étel minőségére és mennyiségére is”- többek között ez olvasható a petícióban, amelyet a Szent Ferenc kórházban kezelt személyek közül többen aláírtak. A városi televízió erről szóló műsorát követő tíz napon belül a következő levél érkezett a Szent Ferenc Kórházba, dr. Csiba Gábor főigazgató aláírásával.

Gyakorlatot szüntess!

Tisztelt Munkatársak! Tudomásomra jutott, hogy a dolgozók közül az alkalmazotti étkezést sokan a Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakközépiskolában veszik igénybe. Ezúton értesítem Önöket, és hívom fel a figyelmüket, hogy aki a felettese tudta nélkül hagyja el az osztályát, sőt az intézet területét, s mindezt fehér védőruhában teszi, az vét az érvényes intézeti szabályok ellen, és fegyelmi vétséget követ el. Egyúttal jelzem, hogy naponta étkezésre 20 perc munkaközi szünet vehető igénybe. Kérem, azonnal szüntessék be ezt a gyakorlatot, és kérem az osztályvezetőket, hogy jelentsék az e szabályok ellen vétőket intézetem titkárságára.

Több mint munkaruha

- A Szent Ferenc Kórház egy évvel ezelőtti integrációja óta ugyanazon higiénés szabályzat vonatkozik erre a tagintézményre is, mint ami a Megyei Kórházban évek óta érvényben van. Vagyis sem higiéniai, sem munkavédelmi szempontból nem engedhető meg, hogy a kórházon kívül a betegek betegruhában, illetve a kórházi dolgozók kórházi munkaruhában elhagyják a kórház területét. Ezt a Megyei Kórházban évek óta tábla is hirdeti a bejáratnál - adta okát az intézkedésnek dr. Győri Csilla higiénikus főorvos. Kifejtette: a kórházi ruha több mint munkaruha: egyrészt védi a kórházi betegeket, másrészt a kórházon kívülieket is a ruhaneműn is megtelepedő multirezisztens kórokozóktól.

Felvetettük: a Megyei Kórház Szentpéteri kapui telephelyének dolgozói viszont megtehetik, hogy átsétálnak a másik épületben lévő (Eurest által működtetett) étterembe, szintén fehér „védőruhában”, ezáltal a baktériumflórák ott is „szabadon kicserélődhetnek”. E logika mentén ott is szigorítani kellene a szabályokon.

A főorvos válasza szerint egy pavilon rendszerű kórházban a kórház területének fogalmába beletartozik valamennyi épület és a park is...

Megkérdeztük: amennyiben a Szent Ferenc telephelyen dolgozók engedélyt kapnak a felettesüktől arra, hogy 20 percre elhagyják az épületet, ruhát, lábbelit váltva egy szabályos higiénés kézmosás után átruccanhatnak-e a közeli szakközépiskolába ebédelni. Amire egyértelmű „igen” választ kaptunk.


Pénz beszél...

A kórházi integráció során kettős feladatunk volt: a párhuzamosságok kíszűrése és a gazdaságosabb működés. Az élelmezés terén az egyes telephelyek önálló főzőkonyháinak megszüntetésével összességében éves szinten 40 millió forintot takarítottunk meg. Emellett a Eurest 50 millió forintos beruházást is végrehajtott: többek között komfortosabbá, s az új feladatra alkalmassá tette a telephelyek előkészítő konyháit - tájékoztatott Kalina Gabriella gazdasági igazgató. Hozzátette: a konyhák valamennyi közalkalmazott dolgozójának felkínálta az átvételt az Eurest, tehát az átszervezés elbocsátással nem járt (csak az távozott, aki nem kívánt élni a lehetőséggel.) Felvetettük: a Szent Ferenc Kórházban korszerű főzőkonyha működött, a dolgozók és a betegek megelégedésére.

- Hogy milyen minőségű konyha működött, az szakmai kérdés. Amit viszont biztosan tudok: drágábban, mint jelenleg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában