Helyi közélet

2012.06.16. 14:43

Egy kórházban megszűnik az aktív ellátás

Borsod-Abaúj-Zemplén - Nem egyformán érinti a megyénkbeli kórházakat a struktúraváltozás, és nem is egyformán fogadják.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Nem egyformán érinti a megyénkbeli kórházakat a struktúraváltozás, és nem is egyformán fogadják.- Kezdjük a legnagyobbal!

- Harminccal lett kevesebb a mozgásszervi rehabilitációs ágyszámunk. A 140 ágyas izsófalvai telephelyünk pedig már nincs benne a Megyei Kórház struktúrájában. A sebészeti ágyaink száma pedig még nőtt is 10-zel - mondta a Megyei Kórházat illető változásokról Csiba Gábor főigazgató.

A MISEK ügyvezető igazgatója, dr. Tóth László röviden úgy értékelt: az ő kórházukban nem lesz lényeges változás.

Barcikán „drasztikus”

Ezzel szemben (ezt már megírtuk) dr. Héja Mária a kazincbarcikai kórház igazgatója kijelentette: az ő intézményüket drasztikus változás érte. A 70 ágyas aktív belgyógyászati ágy helyett 40-et finanszíroznak a továbbiakban; a krónikus ellátásuk azonban 112 krónikus pszichiátriai ággyal és 60 pszichiátriai rehabilitációs ággyal bővül. Arra pedig csak szóbeli ígéretük van, hogy az eddigi nőgyógyászati, sebészeti és szemészeti ágyak helyett egynapos ellátásra engedélyt kapnak. A szülészeti, valamint a gyermek fekvőbeteg-ellátás azonban teljes mértékben megszűnik.

Meglepetés nélkül

- Nem ért bennünket meglepetésként s Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórházra vonatkozó változás - nyilatkozta lapunknak dr. Borzi Márta igazgató -, erről egyeztetünk legutóbb az államtitkárral. Túl nagy veszteség nem ért bennünket. Csak az aktív ellátásunkban történik változás: a szemészet és a fül-orr-gégészet szűnik meg, teljesen indokoltan. A szemészet terén olyan műtéti technikákat alkalmaznak ma már, amelyekkel az esetek zöme egynapos ellátáson belül is elvégezhet. Az orr-fül-gégészeti osztályunk pedig jószerivel csak papíron létezett, legalább 5 év óta ilyen jellegű betegséggel senki nem feküdt benn nálunk. Bőrgyógyászatból elegendő az a néhány osztály az országban. A végösszesítés szerint 318 aktív ágyból megmaradt 255, a krónikus ellátás továbbra is 96 ágyon folyhat.

Az ózdi Almási Balogh Pál Kórház igazgatója, Eszenyi Géza is úgy értékelte: nagy meglepetés nem volt a határozatban. Az ő kórházukban a betegek mindazon ellátáshoz hozzájuthatnak, amelyekhez eddig, jóllehet 36-tal kevesebb aktív ágyon, mint eddig. (Ebből 10 a szülészet-nőgyógyászati, 10 a sebészeti, 16 a gyermekgyógyászati.)A rehabilitációs ágyszámok voltaképp 36-tal csökkentek, de amint a rehabilitációs pályázati támogatással megvalósuló beruházás elkészül (két év múlva), további 30 ágyon folyhat e tevékenység is. Eszenyi Géza beszélt arról is: a Kazincbarcikán megszüntetett szülészet-nőgyógyászathoz tartozó ellátási körzet mintegy harmadát ők veszik át, kétharmada pedig a megyei kórházhoz tartozik majd, továbbá van olyan falu, amely eddig nem, ezentúl pedig hozzánk tartozik.

- Ha úgy vesszük, mi még jól is jöttünk ki belőle - fűzte hozzá az igazgató, bár addig az említett két évig hiányozni fog a finanszírozásunkból az a 30 ágy.

A két sötét ló

Az igazgató felhívta a figyelmet arra is „két sötét ló” azért még van a történetben: az egyiket finanszírozásnak hívják, a másikat minimumfeltételeknek. A finanszírozás feltételei még nem ismertek, a minimumfeltételek meglétéről pedig ellátásonként nyilatkozniuk kell 8 napon belül a kórházaknak. Márpedig ami a humán feltételeket illeti, nagy az orvoshiány, különösen Észak-Magyarországon.

- Annyi orvost, ahány amennyit előírnak, nem tudunk kiállítani - jelentette ki Eszenyi Miklós. - Márpedig nagyon hangoztatják, hogy ideiglenes engedélyt nem hajlandók kiadni, és ellátási érdekből sem adnak felmentést.

ÉM-SzK


Harcba hívó közlemény

A barcikai kórházzal kapcsolatosan csütörtökön közleményt adott ki Kazincbarcika polgármestere, Szitka Péter. Ebben leszögezi: a határozattal felrúgták a fejlődő pályára állt kórházi ellátást.

Pénteken már arról kaptunk hírt, hogy Kazincbarcika és a térség civil szervezeteinek kezdeményezésére, a város és környező települések lakosságának érdekében demonstrációt szerveznek a kazincbarcikai kórház aktív osztályainak megszüntetése miatt. A demonstráció ideje: június 21. 16 óra 30 perc. helyszíne a kórház előtti parkoló.


Borsod-Abaúj-Zemplén - A megyénkbeli kórházak is kézhez kapták azt az OTH-határozatot, amely alapján júliustól működniük kell.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában