Helyi közélet

2012.06.01. 12:22

Az inga már bal felé leng... - Interjú: Mesterházy Attilával, az MSZP elnökével

Kazincbarcika - "A jövő évben alapvető változások lesznek a párttámogatottsági mutatókban."

Kazincbarcika - "A jövő évben alapvető változások lesznek a párttámogatottsági mutatókban."

Az MSZP Országos Elnöksége kihelyezett ülést tartott szerdán Kazincbarcikán. Ezen elfogadták és jóváhagyták az MSZP Kelet-Magyarország Programját. Ezután Mesterházy Attila pártelnök interjút adott lapunknak.

Kiérdemelte a legnépszerűbb pártelnök címet és a felmérések alapján az MSZP is biztatóan szerepel...

Mesterházy Attila: Az, hogy most a mérések alapján a legnépszerűbb pártelnök cím birtokosa lehetek, egy folyamat része. Talán még emlékszik, a 2010-es választásokon 16-17 százalékos eredményt ért el az MSzP, most viszont a felmérések azt mutatják, hogy pártunk elérte a 30%-os határt és beérte a Fideszt. Folyamatos a javulás, és tudom, folytatódni fog a tendencia. A jövő évben alapvető változások lesznek a párttámogatottsági mutatókban. Sokan elégedetlenek a Fidesz-kormány és a miniszterelnök tevékenységével, ennek markáns nyoma lesz, és 2014-ben az MSZP megnyeri a választásokat.

Franciaországban 17 év után született baloldali siker. Profitálnak-e a francia szocialisták győzelméből?

Mesterházy Attila: E héten találkoztam Brüsszelben Jean-Marc Ayrault-al, az új francia miniszterelnökkel és váltottunk pár szót, miként értékeli a sikert. Tanulmányozzuk a kampányukat, de az Egyesült Államokban is beszéltem Obama elnök internetes tanácsadóival, hiszen a világhálót is a kampány részévé tesszük. Ami viszont a politikai támogatás szempontjából fontos: Franciaországban, de az Egyesült Királyságban, Németországban is jelentős a szerepe a baloldalnak. Szlovákiában, Horvátországban baloldali kormány van, Romániában pedig várhatóan az lesz. Jó esély van erre Csehországban is. Nem alaptalan tehát úgy fogalmazni: az inga már bal felé leng. Láthatóan egyre népszerűbb a szociáldemokrata gondolkodásmód, amely mindig is a progresszív haladás letéteményese volt. A kedvező európai változások biztosan kihathatnak a magyarországi politikai klímára is.

Minden politikai elemző azt mondja: csak Olajfa-koalícióval lehetséges legyőzni a hatalmon levő fideszes kormányzó elitet. Egyetért-e ezzel a vélekedéssel?

Mesterházy Attila: A magunk részéről nyitottak vagyunk mindenféle együttműködésre a demokratikus pártokkal és mozgalmakkal, de magától értetődő: az első számú célunk, hogy a szocialista pártot erősítsük meg a lehető legjobban. Erős szocialista párt erős szövetséget tud létrehozni. Ezért elsősorban a saját támogatásunk maximalizálására koncentrálunk, és 2014 elején kell feltenni azt a kérdést, hogy kikkel lehet és kell együttműködni. Az együttműködés nem szólhat csak Orbán Viktor megbuktatásáról, hanem ennél továbbmutató szövetségre van szükség, hiszen utána is stabilan kell kormányozni. Nemcsak választási, technikai együttműködést szeretnénk tető alá hozni, hanem érték- és programalapút, hogy megmondhassuk a magyar választóknak jóelőre: mit tennénk, ha bizalmat kapunk. A főváros II. kerületében megvalósult az együttműködés. Ami arra példa, hogy összefogott az LMP, a DK, az MSzP. Miskolcon a Martin-kertvárosban nagyon eredményes kampányt folytattunk, és most csak 23 szavazatkülönbség miatt maradt el a győzelmünk. Ezen az úton kell haladnunk, mert a Miskolcon alkalmazott kampánystratégia és -technika a próbája volt annak, hogy miként alkalmazzuk az elkövetkező időszakban. Az elemzőkről pedig annyit: két éve még azt mondták a szocialista pártról, hogy meghalt, s eltűnik a történelem süllyesztőjében. Lám, most ugyanezek az elemzők arról beszélnek, hogy a szocialista párt nélkül nem lehet leváltani a Fidesz-kormányt. Óvatosan azzal, amikor az elemzők a jóslás területére tévednek. Rajtunk kívül kevesen gondolták, hogy a szocialista párt nemcsak megmarad, de erősödik, visszanyeri társadalmi támogatottságát, és hogy a Fidesz kormányzása zsákutcába jut. Úgyhogy én azt mondanám, bízzanak bennünk: az MSZP elég erős lesz ahhoz, hogy győzzön.

Kazincbarcikán kirukkoltak a Kelet-Magyarország Programmal...

Mesterházy Attila: A szociális válság nem fenyegetés, hanem tény. Magyarország legszegényebb térségei döntő többségben itt vannak. Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg szinte egésze leszakadó terület, míg Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megyék többsége is hátrányos helyzetű. Mi azt mondjuk: minden családban legyen legalább egy kereső, aki tisztességes bérért tud dolgozni, amivel sok más társadalmi probléma is megszűnik. A Magyarország más részein alkalmazható megoldások a régióban nem működnek, ezért célzott programokat kínálunk. Azt gondoljuk: a program készítésének a módszere sem lehet hagyományos, tehát nem Budapesten írják meg, és azt mondják: ez a program. Helyben kezdtük el a programírást Gúr Nándor koordinálásával. Hét megye összefogásával készült el a térség problématérképe. A fővárosban csak a koordinálás zajlik, hogy összhangban legyen országos céljainkkal. Más a metodika, mindenki véleményére odafigyelünk, ez az üzenetünk. Programunk öt legfontosabb eleme a munkahelyteremtés, a felzárkóztatás, az egészségügy, oktatás, a szociálpolitika, valamint a rendészet, közbiztonsága helyzetének javítása. Hogy milyen forrásokból képzeljük el a megvalósítást? Címszavakban csak annyit: megbukott az unortodox gazdaságpolitika. Megszorítások helyett áttérnénk a fenntartható gazdasági növekedésre. Változtatnánk az adópolitikán is, mert az egykulcsos adó 500-600 milliárdot vesz ki a költségvetésből. Az az igazságos, ha a gazdagok többet fizetnek be a közös kasszába. A presztízsberuházások leállítása is sokat jelentene, felesleges például a parlamenti őrségre 10 milliárd forintot fordítani, vagy a Kossuth tér átalakítására 5,6 milliárdot. Szeretem a focit és a sportot, de a debreceni stadion 14 milliárdját is munkahelyteremtésre fordítanánk. Indokolatlan erre a focira és a stadionokra 100 milliárdot költeni, amikor a kormány csak 30 milliárdot szán az egészségügyi bérfejlesztésre. Komoly bevétel származna az "intézményesített" korrupció felszámolásából is. A Kelet-Magyarország Program vitára bocsátása itt Kazincbarcikán kezdődött el. Társadalmi konzultációt kezdeményeztünk Párbeszéd a Nemzetért elnevezéssel. A térségben a 7 megyei elnök vezetésével egy sor rendezvényen kérdezzük meg az itt élők véleményét. Reményeink szerint jövő tavaszra, márciusra lesz kész a teljes program. A Fidesz és a miniszterelnök láthatóan lemondott az itt élőkről. Mi azt gondoljuk: pont oda kell a nagyobb segítség, a politikai odafigyelés, ahol nagyobb a nélkülözés.

Elkészült az MSZP-program vitairata,az Ajánlat Magyarországnak elnevezésű dokumentum is, melynek középpontjában már nem az Orbán-kormány bírálata áll. Mikor akarnak fellépni a mostaninál jóval markánsabb politikával?

Mesterházy Attila: Bármerre járok, tapasztalom: az Orbán-kormány kritikáját, a rosszat nem kell elmagyarázni az embereknek, felsorolják maguktól, mert a bőrükön érzik. A szocialista párt még sohasem kezdett ilyen korán programíráshoz. Azt várják tőlünk, hogy ne csak kritikát mondjunk, hanem alternatívát állítsunk, azaz, hogy mi mit tennénk. Nem kérdőíveket küldünk ki milliárdokért, mi személyesen felkeressük az embereket és párbeszédben velük alakítjuk ki a programot. A kommunikációnkban kezdeményezőbbek és erőteljesebbek leszünk. A választópolgároknak arról kell majd dönteni, hogy melyik utat választják:a szocialistát, ahol a munkahelyteremtés, a gazdasági növekedés és az egyenlőtlenségek csökkentése, az erősebb közbiztonság szerepel, vagy pedig az orbáni politikát, amely lemond és nem törődik a Kelet-Magyarországon élőkkel.


Kazincbarcika - Az MSZP Országos Elnöksége kihelyezett ülést tartott szerdán Kazincbarcikán.

Kazincbarcika, 2012. május 30., szerda (MTI) - A kormány lemondott a Kelet-Magyarországon élőkről, az MSZP ezért készíti el Kelet-Magyarország Programját, a párbeszéd a nemzetért elnevezésű program keretében, ennek vitája megkezdődött - mondta Mesterházy Attila szerdán Kazincbarcikán, sajtótájékoztatón.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában