Helyi közélet

2012.06.25. 11:25

A nagyobb tudás növeli az esélyt

Tiszaújváros - Több mint 3 millió forint támogatást osztottak szét jól tanuló tiszaújvárosi diákok között.

Tiszaújváros - Több mint 3 millió forint támogatást osztottak szét jól tanuló tiszaújvárosi diákok között.

A Tiszaújvárosi Mecénás Közalapítvány ösztöndíjátadó ünnepségén ezúttal 90 tiszaújvárosi fiatal vehette át az alapítvány ösztöndíját. A hallgatóknak legalább 4,2-es tanulmányi átlagot kellett elérniük az előző félévben. Az összeg 24 ezer forintról indult és tizedes jegyenként 2 ezer forinttal emelkedett, így a legjobbak 40 ezer forintot kaptak. A megítélt összeg 3 millió 6 ezer forint.

Az alapítvány pályázati kiírására 93-an jelentkeztek, közülük 90 egyetemi, főiskolai hallgatót támogatott a kuratórium, összesen több mint 3 millió forinttal.

A város segíti a boldogulást

„Örülök annak, hogy egy ilyen nagyszerű fordulat következett be, hogy egyre többen vannak olyan fiatalok, akik kiváló teljesítményt nyújtanak tanulmányaik során – mondta köszöntőjében Bráz György polgármester. – Ha manapság szétnézünk a világban, akkor egyre inkább azt látjuk, hogy egyre jobban középpontba kerül a pénz. A világot nem tudjuk megváltoztatni, alkalmazkodni kell, és ha az embernek nagyobb tudása van, akkor nagyobb esélye van arra, hogy meg tudja szerezni a pénzt.”

Bráz György kitért arra is, hogy a megszerzett tudás birtokában egyre több fiatal külföldön keresi boldogulását. Tiszaújváros ez ellen sem tud tenni, lehetőségei arra szorítkoznak, hogy a város, az önkormányzat – ösztöndíjakkal, támogatásokkal, az intézmények színvonalas működtetésével – segítse a fiatalokat minél több tudáshoz jutni.

Mozgósítani az erőfgorrásokat

A Tiszaújvárosi Mecénás Közalapítvány anyagi helyzete sem könnyű. A képviselőtestület legutóbbi ülésén tárgyalta az alapítvány beszámolóját, melyben egyebek között az állt, hogy 2011-ben a 2,2 millió forintos – döntően az önkormányzattól származó – bevétellel szemben 6,7 millió forint volt a kiadás.

„A gazdasági élet viharfellegei elérik az alapítványt is – mondta Kiss Zoltán, a kuratórium elnöke. – Valóban nem dúskálhatunk, megpróbáljuk az adott, korábbi szinten támogatni a tiszaújvárosi lakóhelyű tehetséges, szorgalmasan tanuló diákokat. Megpróbálunk más erőforrásokat is mozgósítani. Most is megkérem a diákokat, a szülőket, a médián keresztül az ismerősöket, mindazokat, akik egyetértenek az alapítvány céljaival, hogy a következő évben adójuk 1 százalékát alapítványunk javára ajánlják fel. Szerintem fontos dolog, hogy a tiszaújvárosi polgárok adója a tiszaújvárosi fiatalok, a Tiszaújváros jövőjét jelentő fiatalok kezébe kerüljön.

Büszkeség és megtiszteltetés

„Mindig nagy megtiszteltetés, hogy sikerül olyan eredményt elérnem, ami alapja annak, hogy átvehessem ezt a díjat, és büszkévé tesz az, hogy egy olyan városból jövök, ahol ezt lehetővé teszik a jól tanuló diákok számára, és ezt mindig el is mondom hallgatótársaimnak” – nyilatkozta Grabicza Anita, az ösztöndíjasok egyike.

Kurucz Imre szülőként vett részt az ünnepségen: „Valójában azért jöttünk el – meg kell mondanom, nem először – mert nagyon jó érzés látni, hogy nem volt hiábavaló az a küzdelem, illetve az a ráfordítás, amit a gyereknek adtunk, és nagy örömmel tölt el, hogy a tanulás eredményes és ennek a jutalma is látható...”

ÉM-TU

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában