Helyi közélet

2012.06.26. 11:21

800 millió a megyei foglalkoztatásra

Borsod-Abaúj-Zemplén - Négy, kettő, négy, azaz 424: ennyi új munkahely jöhet létre hamarosan megyénkben.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Négy, kettő, négy, azaz 424: ennyi új munkahely jöhet létre hamarosan megyénkben.Országosan több mint 4 ezer új munkahely jön létre a magyarországi kis- és középvállalkozásoknál a Nemzetgazdasági Minisztérium munkahelyteremtő pályázatának köszönhetően. Ennek több mint 10 százaléka megyénkben jöhet létre: 74 társas vállalkozás és egyéni vállalkozó nyert összesen mintegy 811,5 millió forintot. A pályázók 424 munkahely teremtését vállalták a már meglévő, 642 munkahely megtartása mellett. A pályázók között előnyben részesültek a hátrányos helyzetű térségben működő vállalkozások, ennek is köszönhető, hogy az elnyert összeg 87,4 százaléka az ország négy hátrányos helyzetű régiójába kerül.

A megyénkből pályázó vállalkozások közül van, amelyik csupán kettő, de van, amelyik 100 új munkahely teremtésére nyert pénzt. A szendrői Szendrő-Galva Felületkezelő és Fémipari Kft. például 55 millió forintot nyert el, ennek fejében 25 új munkahely létrehozását vállalta. Kökényesi Róbert, a cég ügyvezetője lapunknak elmondta: mivel a leghátrányosabb kistérségek közé tartoznak, így náluk a támogatás összege is magasabb volt. A több mint félszáz millió forint egy új galvanikus sor vásárlásához nyújt segítséget – a teljes összege 100 millió forint –, hiszen a mostanit már nem lehet beüzemelni. „Ha nincs a támogatás, akkor ezt az üzemrészt sem fejlesztjük, így nem lett volna szükség az új munkaerőkre sem. Jelenleg 40-en dolgoznak nálunk, ekkora létszámmal a település legnagyobb foglalkoztatójának számítunk. A plusz 25 munkahelyre fizikai munkásokat keresünk majd, elsősorban a térségből” – ismertette az ügyvezető.

Új piacok

A Spiko-Rex Kft. csupán négy új munkahely teremtéséhez kapott támogatást, melynek összege: 7,6 millió forint. A cég vezetőjétől, Vas Györgytől megtudtuk: „Cégünk 1997 től van jelen a piacon. Légtechnikai és fémkémény termékek előállításával, szerelésével foglaklozunk. Az elnyert munkahelyteremtő pályázat segítségével 4 új munkahelyet tudunk létesíteni, bővítjük az értékesítést, a gyártást és a kivitelezési kapacitásunkat. Alkalmazottaink számát a válság kezdetén kettővel kellett csökkentenünk, azóta nem tudtuk létszámot növelni. A most megkezdett beruházásnak köszönhetően az eredeti állapothoz képest még két főnek tudunk munkát biztosítani. Az előállított termékeink minőségének növelésével, új piacokra szeretnénk eljutni, ezért jelent nagy segítséget az elért támogatás.”

Az edelényi Képes és Társa Kft. jelenleg 30 embert foglalkoztat, az elnyert közel 20 millió forintos támogatásnak köszönhetően azonban 10 munkást tudnak majd felvenni a közeljövőben. Képes László, a cég vezetője felsorolta, hogy kőműveseket, ácsokat, segédmunkásokat keresnek majd.

Ha nem nyerjük meg a pályázatot, akkor nem lehetett volna ilyen léptékű fejlesztést végrehajtanunk” – hangsúlyozta. A 19,9 millió forintból eszközöket is vásárolnak: például betonacél egyengető gépet, vakolót, agregátort. Azt is megtudtuk, hogy az új munkaerőket valószínüleg Edelényből, vagy környékéről alkalmazza majd.

ÉM-NSZR

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában