Helyi közélet

2012.05.08. 08:46

Százmilliós bérleti díjat kérne a színháztól az önkormányzat

Miskolc - Száz és félmillió forintot és az ezt terhelő forgalmi adó bérleti díjat kellene fizetnie a Miskolci Nemzeti Színházat üzemeltető nonprofit gazdasági társaságnak a színházi épületek egy évi használatáért, a megyeszékhely ingatlanhasznosító cége részére.

Miskolc - Száz és félmillió forintot és az ezt terhelő forgalmi adó bérleti díjat kellene fizetnie a Miskolci Nemzeti Színházat üzemeltető nonprofit gazdasági társaságnak a színházi épületek egy évi használatáért, a megyeszékhely ingatlanhasznosító cége részére.A városháza erről szóló javaslatát május 17-i ülésén tárgyalja a miskolci közgyűlés.

Mint ismert: idén januárban döntött arról a képviselőtestület, hogy költségvetési intézményként megszünteti a színházat, amelyik nonprofit gazdasági társaságként folytatja a munkáját. Korábban megszavazták valamennyi önkormányzati művészeti-kulturális intézmény hasonló átalakítását. Dr. Kriza Ákos polgármester az átalakítás tervét bejelentő sajtótájékoztatón a többi között azt hangsúlyozta: valamennyi átalakuló intézményben kizárólagos tulajdonos marad az önkormányzat, és a művészeti- és közművelődési intézmények feladatait meg kell őrizni, a kötelező önkormányzati feladatokat meg kell tartani, sőt bővíteni kell. Ehhez a város továbbra is biztosítja a forrásokat, de lehetőséget kell adni ahhoz, hogy az intézmények más, piaci tevékenységből is kiegészíthessék bevételeiket. Azaz: a miskolci kulturális intézmények piaci szereplővé is vállnak.

Van aki fizet, és van aki nem

Úgy tudjuk: eddig egyik intézmény sem fizetett bérleti díjat, lapunk információja szerint viszont ezután a színházon kívül a bábszínháznak és a szimfonikus zenekarnak is van ilyen befizetési kötelezettsége (utóbbinak 30 millió plusz áfa, előbbinek 10 millió plusz áfa), míg például a galéria, vagy a városi könyvtár ezután sem fizet. A városháza ezt gazdálkodási kérdésként kezeli, a színház befizetésével kapcsolatos javaslatot például Farkasné Hadházi Ildikó, gazdálkodási főosztályvezető jegyzi. Úgy tudjuk, ennek megfelelően senki nem vizsgálta/vizsgálja, van-e hatása a befizetésnek az említett intézmények művészeti munkájára, az általuk nyújtott szolgáltatások mennyiségére és minőségére – végső soron arra a polgármesteri ígéretben megfogalmazott igényre, hogy az említett intézmények által végzett feladatokat bővíteni kell, és hogy ehhez biztosítják a forrásokat. Így nem szerepel a mostani előterjesztés a kulturális szakbizottság ülésén sem.

Információnk szerint egyébként a befizetéssel érintett intézmények eltérően kalkulálnak azzal, milyen hatása lesz ennek a munkájukra. A színházban például úgy készülnek: várhatóan nem csökken emiatt a költségvetésük, és nem kell emiatt kevesebb előadást tartaniuk, míg a szimfonikusoknál kevesebb jogdíjas koncertet engedhetnek majd meg maguknak és a közönségüknek.

A részletek, hamarosan.

ÉM-BA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában