Helyi közélet

2012.05.22. 09:04

Mi lesz a tolcsvai Fox-házzal?

Tolcsva - A hollywwoodi stúdióalapító emlékére emlékházat alakítana ki a Magyar Kulturális Örökség Alapítvány.

Tolcsva - A hollywwoodi stúdióalapító emlékére emlékházat alakítana ki a Magyar Kulturális Örökség Alapítvány.A 20th Century Fox filmgyáróriás alapítója, Fried Vilmos Tolcsván látta meg a napvilágot. A ház jelenleg meglehetősen romos állapotban van.

Szégyellik

Az önkormányzat szeretné, ha a ház visszanyerné régi fényét, de egyelőre anyagi lehetőségeink nem engedik, hogy ennek a munkának nekilássunk – mondja Csoma Ernő, Tolcsva polgármestere. – Kicsit szégyelljük is, hogy ilyen állapotban van a Fox-ház.

Az ingatlan jelenleg vegyes tulajdonban van. Az egyik fele az önkormányzaté, amelyet bérlakásként üzemeltetnek, a másik fele magántulajdonban van.

A napokban dr. Szabó László, aMagyar Kulturális Örökség Alapítvány alapítója bejelentette, hogy a 20th Century Fox filmgyár alapítója halálának 60. évfordulója alkalmából a Magyar Kulturális Örökség Alapítvány Fox (Fried) Vilmos honi szülőházának fölújítását és abban – a szülőház berendezésén, hangulatának fölelevenítésén túl – egy modern filmmúzeum kialakítását is kezdeményezi. A kezdeményezéshez bármilyen támogatást – kormányzati és magánfölajánlást is – szeretettel fogadnak.

Jó kezdeményezés

A kezdeményezést nagyon jónak tartjuk – mondja Csoma Ernő –, de az más kérdés, hogy mikor és mi valósul meg belőle. Az biztos, hogy ha a tervek – emlékház, vetítőterem, kiállítások – megvalósulnak, egy olyan attrakció kerülhet Tolcsvára, amely egy kicsit az itteni bor hírét is elhalványítja. Régen megérett ez az épület arra, hogy kívül és belül egyaránt megújuljon és hirdesse azt, hogy Hollywood szegényebb lett volna Tolcsva nélkül.

ÉM-BG

 William Fox (Fried Vilmos)

Tolcsva, 1879. január 1. – New York, 1952. május 8.Amerikai filmgyáros, producer, a Fox Film Corporation és a Fox West Coast Theatres mozihálózat alapítója. Habár 1936-ban tönkrement és eladta érdekeltségeit, neve tovább él a Fox Television Network és a 20th Century Fox cégekben.

Kilenc hónapos korában a család az Amerikai Egyesült Államokba emigrált, és a gyerek nevét Fuchs családnevű édesanyja után William Foxra változtatták (Fuchs németül „rókát” jelent, angolul: fox).

Nyolc évesen kezdett dolgozni mosodai inasként. 11 évesen otthagyta az iskolát. 1900-ban (21 évesen) alapította első cégét, melyet 1904-ben eladott, hogy megvehessen egy filmszínházat. 1908-ban már a Broadwayen volt mozija, amelyet hamarosan újabbak követtek. 1915-ben megalapította a Fox Film Corporation-t.

1952-ben halt meg 73 évesen. A hollywoodi producerek közül senki nem ment el a temetésére.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában