Helyi közélet

2012.05.04. 16:42

MEN2012: a leghíresebb fogorvos rendel az egyetemen

Miskolc - A Tankcsapda tegnapi zúzása után újabb nagyágyú teszi tiszteletét a MEN nagyszínpadán. Az utánozhatatlan Bëlga után ma Dr. Alban rendel este fél 11-től. De ki is ő?

Miskolc - A Tankcsapda tegnapi zúzása után újabb nagyágyú teszi tiszteletét a MEN nagyszínpadán. Az utánozhatatlan Bëlga után ma Dr. Alban rendel este fél 11-től. De ki is ő?

Dr. Alban 1957. augusztus 26-án született. Stockholmban, a svéd zeneiparban tevékenykedik mint előadó és producer. Ő üzemelteti az dr-records lemezkiadót, mely az ő lemezeit is kiadja. Zenéiben az eurodance, hip-hop, reggae és dancehall stíluselemek keverednek. - írja a wikipedia. Dr. Alban James Brown és Fela Kuti zenéin nőtt fel. 23 éves korában elvégezte az orvosi egyetemet, és fogorvos lett. Svédországban tevékenykedett orvosként, közben DJ-ként dolgozott a stokholmi Alphabet Street Klubban.

It s my Life

1990-ben Alban találkozott Denniz Pop producerrel, aki a SweMix label kiadó alapítója. Közös munkájuk gyümölcseként jelent meg a Hello Afrika című kislemez, melyben Alban Afrika iránti szeretetéről énekelt. Ebben segítségére volt Leila K rapkirálynő is. Első albumából – amely szintén a Hello Afrika címet viseli – világszerte egymillió darabot adtak el.

1 évvel később megjelent a második album, a One Love, amelyből világviszonylatban 1,6 millió darabot adtak el. Az első kimásolt kislemez az It s my Life (Az én életem) volt, melyből számos remix is készült. A legsikeresebb, melyet a lemezlovasok is játszottak, a Raggadag Remix volt. Mellesleg ez volt a Tampax tamponreklám zenéje is. A kislemez számos országban előkelő helyezést ért el a slágerlistákon.

Az eurodisco stílus jegyében

A harmadik album a Look Who s Talking címet viselte, akárcsak a róla kimásolt első kislemez. Alban az 1990-es években a méltán népszerű eurodance, eurodisco stílus jegyében készítette dalait, melyek az MTV Braun és Hit List Uk listáin is megállták a helyüket. Dr Alban összesen 5 millió albumot és 6 millió kislemezt adott el. A No Coke című dala, mely az első albumán található, az antidrog-kampány zenéje is volt. 1998. augusztus 30-án Denniz Pop producer prosztatarákban meghalt, így Albannak egyedül kellett boldogulnia, és kezdeti sikereit már nem tudta újra megismételni. A Born in Africa című album már Denniz Pop nélkül, a svéd La Cream együttessel és Daddy Showkey-vel készült el. Több előadóval is dolgozott, többek között Sash!-sal, aki a Colour the World, illetve a 2007-es Habibi című dalban is énekel. 2007-ben Back to Basic címmel jelent meg új albuma, melyen több slágergyanús felvétel is található.

De természetesen nem csak miatta érdemes kilátogatnunk ma este az egyetemre! Szórakozhatunk - a teljesség igénye nélkül - a Subscribe, a Kiscsillag, a Brains, vagy éppen az AB/CD hangversenyén csakúgy, mint ahogy Rokker Zsoltti Stand Up Comedy-s műsorán is foghatjuk a hasunkat. Sőt! Lesz részeredmény-hirdetés a Diákrektor-választás kapcsán!

Ja! Az MVK különjárataival ki- és vissza is juthatunk a rendezvényről. A részletekről itt olvashatunk: http://men2012.hu/

BOON

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában