Helyi közélet

2012.05.16. 14:56

Közelednek egymáshoz az egyetemek

Miskolc, Eger, Gyöngyös- Integrálás, vagy csak összehangolt együttműködés? Pólusokba rendeződnek az egyetemek.

Miskolc, Eger, Gyöngyös- Integrálás, vagy csak összehangolt együttműködés? Pólusokba rendeződnek az egyetemek.

Folyik az egyeztetés az egyetemek, főiskolák között, az Észak-magyarországi régióban a miskolci, az egri és a gyöngyösi felsőoktatási intézmény tartozna egy pólusba. Mint arról korábban írtunk, a kormány felsőoktatási képzési és kutatási fejlesztési pólusok kialakítását vette tervbe, melynek egyik célja, hogy megszüntesse a párhuzamos képzéseket. Az észak-magyarországi pólusnak Miskolc lenne a központja, az egyeztetett terveket Patkó Gyula, a Miskolci Egyetem rektora az egyetemi vezetők konferenciáján mutatta be.

Fejlődnie kell

Kedden a rektort nem tudtuk elérni, de nemrég azt nyilatkozta lapunknak: az egyetemek június 30-áig készítik el fejlesztési tervüket, ezt a minisztériumban december 31-éig hagyják jóvá. Ez után derül ki, hogy melyik intézménynek mely képzésekre kell fókuszálnia. Hozzátette: a Kiss Norbert helyettes államtitkárral folytatott beszélgetés után az derült ki, hogy a szakminisztérium számít a Miskolci Egyetemre. Miskolcon erős a műszaki és a mérnökképzés, szintén országos hírű a bölcsészettudományi, a gazdaságtudományi és jogi képzés, de nélkülözhetetlen az egészségügyi képzés is. A régióban élő politikusok és döntéshozók véleménye is az, hogy a Miskolci Egyetemnek meghatározó szerepe van az észak-magyarországi térségben, tehát az intézménynek fejlődnie kell, jelezte az egyetemi vezető.

A minap.hu-nak nyilatkozva kifejtette: nem tervezik, hogy a képzéseket költöztetnék el Miskolcról.

Együtt dolgoznak

Kis-Tóth Lajos, az Eszterházy Károly Főiskola rektorhelyettese korábban lapunknak úgy fogalmazott: az világos minden intézmény számára, hogy bizonyos párhuzamos képzéseket a jövőben meg kell szüntetni, és hogy minden intézmény egy-egy képzési ágazatot képvisel majd. Az egri főiskola lehetne a művészeti és a pedagógusképzés központja, kiegészítve a tanító és óvodapedagógus-képzéssel. Ez utóbbit a sárospataki főiskolai kar integrálásával képzelik el.

Magda Sándor, a gyöngyösi főiskola rektora hozzátette: azt kellene tisztáznia a minisztériumnak, hogy ne legyenek párhuzamos képzések az egy pólusba tartozó intézményeknél, olvasható a minap.hu-n. Véleménye szerint például nem kellene engedélyezni, hogy turizmus-vendéglátás szak legyen Miskolcon, Egerben és Gyöngyösön is, hanem csak ott, ahol minden feltétel adott ehhez a képzéshez. Azt viszont nem tudja elképzelni, hogy a Miskolci Egyetem irányítaná a két főiskolát, de azt igen, hogy az intézmények együtt dolgozzanak és pályázatokat nyújtsanak be.

ÉM


Budapest, Miskolc - Az egyetemek pólusokba tömörülnek, a jogászképzésért mindenütt fizetni kell majd.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában